keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Paahdettu maa-artisokkakeitto

Maa-artisokka edustaa minulle syksyn makuja parhaimmillaan: vahva, mainen, tunkkainen, pähkinäinen, makeahko...


Olen kasvattanut maa-artisokkani itse pari viime vuotta ja ihan kivasti sain satoa tänäkin syksynä. :)

Pidän maa-artisokasta ehkä eniten paahdettuna hyvän pihvin kera, tai kermaisessa pyreessä... Tai ehkä kuitenkin keitossa! 

Olen tehnyt maa-artisokkakeittoa myös niin, että hän oli ainoa juures, mutta täytyy myöntää maun olleen turhan raskas. Tässä versiossa maku pehmenee perunan avulla. Perunaa voisi helposti laittaa enemmänkin - jopa 1:1 maa-artisokan kanssa. Pähkinäinen aromi pääsee silti oikein mainiosti läpi. 

Tämä keitto ei ole ehkä maailman kaunein, mutta sitäkin maukkaampi. Voit toki garneerata annostasi esim. paahdetuilla pähkinöillä, timjamilla tai kermatilkalla.


Paahdettu maa-artisokkakeitto (2:lle pääruoaksi tai 4:lle alkuun)

400 g maa-artisokkaa
150 - 200 g perunaa
1 yksikyntinen valkosipuli tai 2 isoa valkosipulinkynttä
n. 2 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
reilu ripaus valkopippuria
1,5-2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria

(pieni kourallinen pähkinöitä)
(loraus ruokakermaa)
(timjamia)


Pese tai kuori maa-artisokat ja asettele ne pellille. Halkaise isoimmat mukulat. Nosta myös valkosipuli kuorineen pellille. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.



Pese, kuori ja pilko perunat. Laita ne kattilaan ja mittaa päälle vettä niin, että ne nippa nappa peittyvät. Lorauta joukkoon myös fondi. Anna kiehua muutama minuutti.

Lisää kattilaan myös paahdetut maa-artisokat ja valkosipuli. Lisää myös vettä, että kasvikset taas peittyvät. Anna kiehua, kunnes kaikki on kypsää. :)


Soseuta keitto sauvasekoittimella kökkäreettömäksi. Lisää kerma, suola ja mustapippuri. Maistele maut kohdalleen.

Koristele annos halutessasi esim. paahdetuilla pähkinöillä, timjamilla ja/tai kermatilkalla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti