maanantai 12. lokakuuta 2015

Lokakuun kasvimaakatsaus ja viikunahillo

Satokausi kaartaa vääjäämättä kohti loppuaan. Siitä on todisteena kipeä selkä ja varastot täynnä purkkia ja pussukkaa. :)Kovat yöpakkaset ovat viimeistelleet tuhonsa, ja tänään korjasin maasta pois uuvahtaneen kesäkurpitsan ja tomaatit. Ja söin viimeiset herneet. He kyllä ovat pärjänneet tänä vuonna hyvin!
Summana voisi sanoa, että ensi vuonna maahan pääsee ainakin herneet, pinaatit (campagna), porkkana, tammenlehtisalaatti, valkosipuli, maa-artisokka, kesäkurpitsa, avomaankurkku (ehkä) ja todennäköisesti kuitenkin taas se tomaatti. :) Ja ehkä joku uutuus, kuten paprika!


Vuoden yllärin tarjosi tällä kertaa palsternakka, joka yllättäen löytyi pionipenkistäni. Täysin yllärikylvö tämä ei toki ole, sillä istutin palsternakan siemeniä viime vuoden keväällä. Tällöin satoa ei tullut lainkaan. Tänä keväänä myös siirsin kyseisen kasvimaan paikkaa, ja ilmeisesti multien seassa oli säilynyt "jotain", sillä näin komea pötkäle maasta nyt nostettiin! :D


Porkkanasato oli myös tänä vuonna yllättävän runsas. Ja ihanan mehukas! Näiden kasvattaminen on kyllä niin vaivatonta ja palkitsevaa, että ensi vuonna uudestaan. :)


Suosikkiviljelyksiini kuuluu myös valkosipuli. Joka vuosi unohdan kynnet maahan, ja korjaan sadon vasta vähän liian myöhään! Katastrofi tämä ei kuitenkaan ole. :)

Jos sadon siis korjaa liian myöhään, ehtivät kynnet irrota toisistaan ja itää. Tämä ei vaikuta muuhun kuin kynsien säilyvyyteen. Eli nou panic.


Paras aika nostaa kynnet olisi heti varren alimpien lehtien kellastuttua. Olen aina odotellut kuitenkin siihen asti, kunnes varren päässä oleva siemenkota on haljennut auki, näin muistan minulle joskus neuvottaneen...

Enivei, ei kun hara kunnolla heilumaan ja sipulit & pienet yksikyntiset istukassipulit ylös maasta.

Tässä sipulit & varren siemenkodat.


Tässä yksikyntiset beibit sekä muutamia isompia itäneitä kynsiä. Sipulit ovat paljon mustempia, koska keräsin ne vasta nyt viikonloppuna mökiltä. En ehtinyt sinne aiemmin...


Ja tässä vielä ensimmäinen lautasellinen pari viikkoa kuivahtaneena.

Idea on, että kynnet nostetaan ylös, varret ja juuret katkaistaan, ja sipuleiden annetaan kuivua. Osa sipuleista otetaan käyttöön sellaisenaan, ja muutama kynsi irroitetaan ensi kauden kasvua varten.

Nämä irrotetut kynnet istutetaan nyt syksyllä (lokakuussa) kuivahdettuaan hieman takaisin maahan n. 5 cm syvyyteen kantapuoli alaspäin. Kylvetty kynsi kasvattaa ympärilleen uusia kynsiä, eli kertaantuu.

Voit myös istuttaa maahan siemenkodasta siemeniä, joista saat seuraavana vuonna ylläolevan kuvan mukaisia yksikyntisiä beibejä. Jotka myös nyt syksyllä palautetaan maahan.

Ja ei kun kevättä odottelemaan. :)


Viimevuotiseen tapaan kasvatin tänä vuonna myös maa-artisokkaa. Istutin mukulat viime lokakuussa sekä saareen että kotipihaan, ja korkeat vahvat varret kasvoivat molempiin paikkoihin! Mukulasato jäi vaatimattomahkoksi. Molemmista maista nostin pussilisen pienehköjä mukuloita. Oli joukossa onneksi jokunen isokin.

Kuulemma isompikokoisen sadon saa, jos kylvää mukulat vasta keväällä (huhtikuussa). Eli talven yli pitäisi säilöä mukuloita hiekka/multalaatikossa juureskellarissa (lämpötila 2-5 C). Eipä ole meikäläisellä semmoista... Pitää alkaa kartoittamaan, josko jostain moinen säilytyspaikka löytyisi. :)


Jostain kumman syystä aloitin myös joulufiilistelyn... Onhan nyt jo lokakuu, joka minun kalenterissani on virallinen joulukuukausi. Keittelin sen kunniaksi pari pientä purkillista viikunahilloa. Herkkua!

Tänään aamulla sain myös herätä poikkeukselliseen näkyyn, kun pahasta jetlagista kärsinyt mieheni oli jo aamuseitsemältä noustessani keitellyt satsin marja-aroniahilloa. :)


Viikunahillo (2 pientä purkkia)

250 g kuivattuja viikunoita
n. 2,5 dl vettä
1/2 dl hillosokeria

Pilko viikunat pieneksi ja poista niistä kova kantaosa. Laita ne kattilaan ja lisää mukaan myös vesi ja hillosokeri.

Keittele kymmenisen minuuttia. Purkita hillo desinfioituihin purkkeihin.

Odota joulua (tai riittävän sopivaa hetkeä), ja kasaa piparin päälle reilusti brietä ja viikunahilloa. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti