maanantai 16. huhtikuuta 2012

Petits pains trés sympas eli porkkanasämpylät

Porkkanasämpylät saivat kunnian olla ensimmäinen ruoka, mitä uudessa keittiössämme tehtiin.
Sämpylöistä tuli niin mehukkaita, että tein niitä lopulta kolme satsia putkeen.

Pyöräytin niitä myös viime viikonloppuna järjestämiimme juhliin rosmariinilla höystettynä. Tällä kertaa tein miniversioita, joita tarjoiltiin feta-levitteen, katkarapusulatejuuston ja camembertin kera. Edelleen kuitenkin mieluiten laitan päälle pelkkää margariinia ja pari hippua sormisuolaa.

Varoitus: kohtuus katoaa ikkunasta, kun nämä tulevat uunista. Syömistä on vaikea lopettaa.

Miniversiot rosmariinilla höystettynä

Porkkanasämpylät (15-20 isoa tai 90 miniä)

5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 valtavaa porkkanaa tai 3 pienempää
1 pss kuivahiivaa
1-2 dl kaurahiutaleita
10-12 dl hiivaleipävehnäjauhoja
loraus öljyä
(rosmariinia)

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Lämmitä vesi melko kuumaksi, sillä porkkanaraaste laskee lämpotilaa reilusti. Sekoita veteen hunaja, suola ja kourallinen raastetta. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja kippaa sekaan. Sekoita kunnolla. Lisää vuorotellen porkkanaa ja jauhoja ja alusta vimmatusten. (Lisää mausteet.) Taikina on tosi tarttuvaista ja tahmeaa, mutta en mielelläni lisää ylettömästi jauhoja, sillä näin tulos pysyy mehukkaana. Kun sitten olisi aika kaapia taikina pois sormista, kaada loraus öljyä taikinaan. Vaivatessasi sen joukkoon, irtoaa taikina käsistä kuin taikaiskusta.

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa (esim. uunissa tai mikrossa) kaksinkertaiseksi noin 1,5 - 2 tuntia. Taikinan kohottua muotoile siitä sämpylöitä. Tässä vaiheessa vältin kovaa vaivaamista. Nostelin taikinasta sopivan kokoisia kappaleita jauhotetuin käsin ja "nyytitin" ne. Eli taitoin sämpylän "reunat" yhteen ja jätin syntyneen sauman vasten peltiä. Porkkanaraaste ja kaurahiutaleet loivat ihanan elävän pinnan ja sämpylät repeilivät noustessaan kauniisti. 

Kohota sämpylöitä liinan alla vielä puolisen tuntia. 

Suihkuta suihkupullolla vettä sämpylöiden päälle, jos haluat rapean pinnan. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa noin 12 - 15 minuuttia (miniversiot tulevat noin 7 - 10 minuutissa). Ne ovat valmiita, kun pohja kumisee. Jos haluat erityisen rapsakan pinnan, voit nakata puolisen desiä vettä uunin pohjalle ja sulkea uuniluukun nopeasti. Voit myös 5 minuutin paistamisen jälkeen suihkutella sämpylät uudestaan.

Normikokoinen versio
Anna jäähtyä noin viisi sekuntia ja käy kimppuun! Voita päälle, ehkä hyppynen sormisuolaa ja Avot! :)

Mitä söpöliinejä! :D


3 kommenttia: