tiistai 17. kesäkuuta 2014

Taivaallinen puolukka-siemenleipä

Raikkaat puolukkapommit, aromikkaat siemenet, rapea kuori, mehevä sisus. 
Vielä ehdit leipaista juhannusreissulle mukaan!


Muokkasin hieman Maku-lehden (3/2014) puolukka-pellavansiemenruutujen reseptiä. Muutin leivän muotoa ja lisäsin kauraleseitä ja kurpitsansiemeniä. Myös muut aineet olivat vähän "sinnepäin", puolukoitakin käytin reilummin. :)

Leivän paistoaika on yllättävän pitkä ja itse mokasin ottamalla sen liian aikaisin ulos uunista. Lopputulos jäi hieman raa'aksi vaikka palautinkin leivän vielä uuniin. Ei siitä oikein ole enää paluuta, kun moka on tehty. :)


Puolukka-siemenleipä (1 limppu)

5 dl juoksevaa maustamatonta jugurttia (esim. itsetehtyä)
1 pss kuivahiivaa
reilu 1/2 dl pellavansiemeniä
n. 1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
n. 5,5 dl vehnäjauhoja
1/4 dl rypsiöljyä
1,5 dl (pakaste)puolukoita

Päälle:
ripaus pellavansiemeniä
kourallinen kurpitsansiemeniä
vettä


Lämmitä jugurtti reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita toisessa astiassa kaikki kuivat aineet keskenään. Aloita n. 3-4 dl vehnäjauhoista, ettet tee vahingossa liian paksua taikinaa. Loput vehnäjauhot lisätään alustuksen aikana.


Lisää lämpimään piimään siirappi, suola ja pellavansiemenet.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet hissukseen alustaen. Lorota joukkoon rypsiöljy. Lisää lipuksi vehnäjauhoja niin paljon, että saat sopivan kiinteän taikinan. 

Ihan viimeiseksi taikinaan lisäätään (jäiset) puolukat. Sekoita taikina hyvin sekaisin.

Voitele leipävuoka rypsiöljyllä ja nostele taikina vuokaan.


Anna leivän kohota liinan alla noin tunnin verran.


Sumuta leipä vedellä. Ripottele pinnalle pellavan- ja kurpitsansiemeniä. Lämmitä uuni 200 asteeseen.



Paista leipää 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia (tai jopa kauemmin).


Nosta valmis leipä liinan alle jäähtymään. Malta odottaa, että se on jäähtynyt. Leikkaa siivuiksi ja nauti rapeasta kuoresta, mehevästä sisuksesta, raikkaista puolukoista ja aromikkaista siemenistä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti