torstai 3. heinäkuuta 2014

Aprikoosi-mallasleipä

Olen leiponut viime aikoina paljon leipää. Jotenkin viihdyn sisällä lämpimän uunin äärellä paremmin kuin yleensä kesäisin. :)

Aprikoosi-mallasleivästä tuli ehdottomasti uusi suosikkini. Olinkin unohtanut kuinka ihana maltaan maku ja rouske onkaan.


Ja ah, mikä mahtava kanjoni leivän pintaan syntyikään. Se on merkki paksusta, rapeasta ja maukkaasta kuoresta. :)

Paras leipä syntyy mielestäni savipadassa, joten hyväksi todettua valmistustapaa käytin nytkin. Voit myös pyöräyttää kaksi limppua ja paistaa ne pellillä. Valele tällöin leivät vedellä juuri ennen uunia ja nakkaa uunin pohjalle n. 1/2 dl vettä, jotta saat rapean kuoren.


Älä säikähdä reseptissä käytettävää juurta. Juurileivän tekeminen on oikeasti tosi helppo juttu, eikä lainkaan niin vaivalloinen kuin kuulostaa. Ainoa edellytys on, että ainakin piipahdat kotona parin päivän aikana työstämässä leipää.

Ja hei... Katsokaa nyt tuota ihanaa leivän kuorta! :DAprikoosi-mallasleipä

100 g kuivattuja aprikooseja
(ripaus kuivahiivaa)
230 g juuritaikinaa
2 dl vettä
50 g (3/4 dl) kaljamaltaita
2-3 rkl siirappia
3 dl vehnäjauhoja
3 - 4 dl sämpyläjauhoja
1,5 tl suolaa (+ ehkä vielä pikkuripaus)


Liota aprikooseja pari tuntia, jos ne tuntuvat erityisen kuivilta. Avaamattomassa, ei-muinaisessa pussissa olevat aprikoosit ovat kyllä yleensä tarpeeksi pehmeitä.

Sekoita keskenään juuritaikina (noin lettutaikinan paksuinen) ja kädenlämpöinen vesi. Lisää kaljamaltaat, siirappi ja halutessasi ripaus kuivahiivaa.

Alusta vehnäjauhot taikinaan hissukseen. Lisää myös sämpyläjauhot. Vaivaa taikinaa 5 - 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 - 10 minuuttia.

Peitä taikina liinalla ja anna levätä ja kohota n. tunnin verran.


Taikinan levättyä venytä se n. A4-kokoiseksi arkiksi. Taittele taikina kolminkerroin. Nosta taikina lautaselle ja lautanen jääkaappiin. 

Valmiina jääkaappiin

Laita vielä liina taikinan päälle ja anna sen kohota 12 - 24 tuntia.

Ota taikina pois jääkaapista. Jos leivot siitä limppuja, pyöräytä  ne tässä vaiheessa haluttuun muotoonsa.
Jos teet leivän padassa, möyhi taikinaa hieman lautasella.

Möyhitty taikina :)

Anna taikinan kohota liinan alla 1 - 2 tuntia.

Lämmitä uuni ja pata tai uunipelti 225-asteiseksi. Kun uuni (ja pata tai pelti) ovat kuumat, kumoa taikina pataan / nosta leipä pellille. 

Paista leipää n. 40 minuuttia. Jos käytät pataa, pidä kansi päällä ensimmäiset 20 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 20 minuuttia.

Leipä saa ottaa väriä pintaan, älä säikähdä. Malta paistaa se kypsäksi. 

Kumoa leipä kuumana padasta ja nosta se ritilän päälle jäähtymään. Malta jäähdyttää ainakin tunti ennen leikkaamista.

Nauti esimerkiksi itse tehdyn voin kanssa. 


Ja jos aprikoosit kiinnostavat... Tsekkaa possutagine, jossa käytössä samainen pata, aprikoosi-kvinoasalaatti tai grillattu aprikoosi-pinaattikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti