maanantai 21. heinäkuuta 2014

Itse tehty viili

Kuvittele huumaavan metinen tuoksu sateen jälkeen. Kuvittele peilityyni järvenpinta ja sillä aalloitta lipuva kuikkapari. Kuvittele hyttyssavun keskelle vieno tuoksahdus suopursua...

Kuule myös, kuinka järven toiselta puolelta kantautuu hiljainen lypsykoneen ja jäähdytyskoneiston hurina. Mikään ei liiku.


On suorastaan etuoikeutettua istua kuistilla ja muistella lapsuuden retkiä navettaan. Ja kuunnella äidin tarinoita siitä, kuinka hän pienenä leikki vastarannan Maijan kanssa - maitotilan nykyisen emännän.Supisuomalaista on myös itse tehty viili. Sitä on taatusti tarjottu mummolassa jos toisessa. :) Kaikkein paras viili syntyy luonnollisesti mökillä juuri lypsetystä, käsittelemättömstä "lehmänmaidosta", mutta maito kuin maito käy.

Miten ihanaa, että mökille ei tarvitse roudata kuin yksi tai kaksi viilipurkkia, joista on helppo valmistaa annos aina seuraavaksi aamuksi - jos vain muistaa jättää purkin pohjalle tilkkasen. Viili-hetki aamuauringossa, uusi satsi päivällä muhimassa ja yöllä jäähtymässä. Ja aamulla taas tuore viili kouraan.


Itse tehty viili (2 dl)

n. 1 rkl viiliä
2 dl maitoa


Jätä viilipurkin pohjalle n. ruokalusikallinen viiliä.Kaada joukkoon loraus maitoa. Sekoita hyvin.


Kun viili on liuennut maitoon, lisää maitoa niin, että purkki täyttyy. Sekoita ja laita purkin päälle kansi (esim. lautanen tai viilipurkin foliokansi, kannen ei tarvitse olla täysin tiivis). Nosta viili vedottomaan paikkaan, esimerkiksi uuniin 12 - 24 tunniksi. Itse suosin pidempää muhitusaikaa, jolloin viilin makuun tulee enemmän potkua.

Nosta viili uunista jääkaappiin vielä vähintään 8 tunniksi, jotta se kunnolla kylmenee. Nauti aamuauringossa.

Toimii myös saaristossa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti