sunnuntai 17. elokuuta 2014

Täyteläinen minttusuklaakakku (munaton, vegaaninen)

Hyvää syntymäpäivää rakkaalle miehelleni! :)



Perinteitä kunnioittaen sai päivänsankari myös tänä vuonna esittää toiveen kakkunsa suhteen. Ja ah mikä toive: minttusuklaa... Sopii minulle! :D

Viime vuonna toiveena oli karkki-kakku, ja leipaisin useisiin eri juhliin muun muassa snickers-kakun, sitruuna-lakritsikakun, mustikka-valkosuklaa-cookie dough -kakun,  taivaallisen suklaakakun, mustikka-marenkikakun sekä raikkaan kakun tuoreista hedelmistä. Osa osui toiveeseen, osa ei. Mutta juhlia kyllä riittikin...

Tänä vuonna vaihtoehtoja kakun toteutukseen pursuili päässäni vaikka kuinka paljon ja tutkailin erilaisia reseptivaihtoehtoja ees-taas...  Myös erilaiset jäädykkeet olivat puntarissa. Tuoretta minttua halusin ehdottomasti mukaan ja kaipasin kakkuun myös hauskaa mintunvihreää väriä. Päädyin siis käyttämään tuoretta minttua koristeena ja värjäämään ja maustamaan kakun minttuliköörillä. 


Reunaehtoja väsäämiselle ja kakunrakentelulle asetti myös se, että leivontailta oli todellinen jetlag-ilta! :)
Olimme tulleet saman päivän aamuna kotiin Las Vegasista, joten käytännössä olimme skipanneet kokonaan yhden yön unet. Heiluin koko päivän kuin humalainen ja hoksottimet pelasivat kutakuinkin poron nopeudella - arvostin siis leivonnan helppoutta.


Bongasin täältä minttusuklaabrownieiden ohjeen, jonka modasin kakulle sopivaksi. Ja kah, tämähän sattuikin olemaan munaton ja vegaaninen resepti. Hyvä tietää, jos joskus pitää näitä ruokavalioita huomioida. 

Maistellessani (eli suuhun lusikoidessani) valmistusvaiheessa raakaa taikinaa, täytettä ja kuorrutetta, pelkäsin kakusta tulevan aivan liian makean. Ja onhan tässä kieltämättä sokeria aika reippaasti. Lopputulos oli kuitenkin tasapainoinen ja minttu toi kakkuun myös raikkautta!

Pohjasta tuli aivan ihanan mehevä ja se toimisi varmasti sellaisenaankin. Vähän pähkinöitä sekaan ja brownie-resepti on siinä (taikina tosin kaksinkertaiseksi pellillistä varten).

Täyte oli mukavan minttuinen eikä kuitekaan liian makea. Ihan samanlainen kuin dominokeksissä. :)
Myös kuorrute oli sopivan notkeaa ja helposti levittyvää - eikä kuitenkaan valuvaa. Eikä se myöskään kovettunut hankalaksi leikata.

Varsin onnistunut kakku siis! :D



Täyteläinen minttusuklaakakku

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1,2 dl kaakaojauhetta
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl vettä
1,5 dl rypsiöljyä
2 rkl minttulikööriä

Täyte:
80 g margariinia
3-3,5 dl tomusokeria
2 rkl minttulikööriä

Kuorrute:
90 g tummaa suklaata
40 g voita tai margariina

tuoreita mintun lehtiä
(punaviinimarjoja, karviaismarjoja tai muita raikkaita marjoja)


Tee ensin pohja. Yhdistä kaikki kuivat aineet. Siivilöi kaakaojauhe lisäämisen yhteydessä niin vältyt paakuilta. Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin sekaisin.


Lisää taikinaan myös vesi, rypsiöljy ja minttulikööri. Sekoita tasaiseksi.


Leivinpaperoi irtopohjavuoka ja voitele vuoan reunukset. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla n. 35-40 minuuttia.


Pohja on valmis, kun keskelle tökättyyn hammastikkuun ei jää taikinaa.


Anna pohjan jäähtyä hyvin. Nosta täytteeseen tuleva margariini huoneen lämpöön lämpenemään.

Tee täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini vaahtomaiseksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes täyte alkaa kuohkeutua. Lisää myös minttulikööri. Vatkaa vielä tovi.

Levitä täyte jäähtyneen (jopa kylmän) pohjan päälle tasaisesti. (Tässä vaiheessa voit nosta kakun jääkaappiin kylmenemään ja odottamaan tarjoamista vaikka yön yli. Jos et halua jättää koristeluakaan viime tinkaan, voit myös kuorruttaa kakun valmiiksi.)


Tee kuorrute. Sulata vesihauteessa margariini ja paloiteltu suklaa. Kaada täyte kakun päälle ja levitä tasaiseksi esim. lastan tai nuolijan avulla. Levittäminen on helppoa, kun pidät lastan lähes paikoillaan ja pyörittelet kakkua. Näin saat suklaata levitettyä reunoja kohti pikkuhiljaa.

Nosta kakku hetkeksi jääkaappiin jäähtymään. Koristele tuoreilla mintun lehdillä (ja vaikka punaviinimarjoilla tai karviaisilla).





8 kommenttia:

  1. No nam! Aivan tuli vesi kielelle :)!

    Mukavaa uutta viikkoa teille sinne ja tervetuloa takaisin Suomeen :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hauskaa viikkoa sinne myös. Oli kyllä oikea lomaltapaluusää tänä aamuna...
      Kakku oli tosi helppo tehdä, joten ei kun pyöräyttelemään. :)

      Poista
  2. Näyttääpä huikean ihanalle!!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä kieltämättä erittäin herkullista. Suosittelen testaamaan! :)

      Poista
  3. Moikka! Apua, tavoittaakohan nämä mun kysymykset sinua, kun postaus on jo toissavuodelta. Toivottavasti! :D

    Eli:
    - Näyttää herkulliselta - pakko tehdä! :)
    - Millä voisi korvata minttuliköörin, jotta saisi lapsiystävällisen version?
    - Onko leivonta-aika ja -asteet normiuunille vai kiertoilmalle? Mikä olisi kiertoilmauunin vastaavat?
    - Kaakaojauhe, sopiiko tähän se tumma ehta kaakaojauhe (Van Houten tms.) samoilla mitoilla? Ei mitään Oboyta - pitäisi saada siis 100% vegaaninen versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Juu kyllä tavoittaa. :)

      - Ja on! Kannattaa tehdä. :)
      - Kaupoista saa piparminttuaromia, -uutetta tai -öljyä, näitä voit kokeilla. (Tai sitten vaikka rouhia ison määrän piparminttukarkkeja (esim. marianne) ja hyväksyä se, että sekä täytteessä, että pohjassa on sattumia. Katso, että on vegaaninen tuote! Piparminttulikööri oli siitä kiva, että siitä sai kakkuun myös vihreää väriä. Eli jos käytät uutetta, harkitse haluatko laittaa joukkoon myös hieman vihreää elintarvikeväriä.
      - Ajat ovat kiertoilmauunille. Normiuunilla viitisen minuuttia enemmän.
      - Nimenomaan Van Houtenia olen käytänyt itsekin. Ei juomajauhetta, sillä makeutta ja rasvaa on reseptissä jo tarpeeksi. :)

      Toivottavasti onnistuu!

      t. Outi

      Poista
  4. Moi,

    Eka kakku kokeiltu, muutamia huomioita ja apuva! :D
    Pohja jäi toooodella kuivaksi ja lättänäksi, oli jo 30min kohdalla aivan liian kypsä. Taikinaa kun sekoitin, niin se oli jo siinä kohtaa tooooodella tönkkö.
    Oliko siis syypäänä:
    * Gluteeniton jauhoseos vehnäjauhojen sijaan? Mitä jauhoja sinä käytit?
    * Käsipelillä sekoilteltu taikina - vatkaimellako seuraavan kerran?
    * Liköörin uupuminen, piparminttuaromia oli n. 1-2tl, pitäisikö lorauttaa pieni määrä jotain nestettä (mitä?) lisäksi?

    Makeus oli myös aikamoinen - riittäisikö 2dl ilman että maku tahi taikinan koostumus hirveästi muuttuu?

    Kiitokset taasen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Harmi, jos lättänyyttä esiintyi!

      Minulla tosiaan taikina oli kyllä varsin juoksevaa...

      Käytin itse vehnäjauhoja ja nestettä tuli tosiaan se 1,8 dl, koska 2 rkl oli mukana likööriä. Voisikohan olla syynä siis gluteenittomat jauhot & hieman pienempi nesteen määrä? Ensi kerralla siis 1,8 dl vettä.

      Eniten syyttäisin ongelmasta jauhoja, gluteenittomat jauhot tekevät helposti "limaisen ja liimamaisen" taikinan...
      Toisaalta minulla on vielä aika vähän harjoitusta gluteenittomista jauhoista, mutta olen ymmärtänyt, että niiden ominaisuudet vaihtelevat aika paljon riippuen siitä, mikä brändi, seos ym. Olen vain paria merkkiä käyttänyt, enkä ole niiden kanssa erityisesti joutunut kiipeliin...

      Sokeria uskaltaisin kyllä vähentää, jos tuntuu liian makealta (kuten varoittelinkin). :D Kokemukseni perusteella näin pieni määrän vähennys ei luultavimmin vaikuta taikinan koostumukseen.

      Voisit myös kokeilla sähkövatkainta, jos sen avulla saisit lisää ilmaa taikinaan, ,mutta en usko senkään olevan kynnyskysymys...

      Poista