sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Punssi-päärynäpiirakka

Ystävät ovat ihania. Mikä mahtava loppuviikko ja viikonloppu vanhojen ystävien sekä kansainvälisten "pitkästä aikaa -kavereiden" kanssa onkaan takana. :)

Vierailuputken keskellä voi olla joskus hankalaa löytää aikaa sen tasoiseen emännöintiin kuin tahtoisi, mutta onneksi herkullinen ruoka voi valmistua nopeastikin. :)

Tähän punssi-päärynäpiirakkaan liittyy minulla aivan erityisen ihana muisto. Mieheni ei varsinaisesti ole mikään paakari pitkonvääntäjä, mutta ensimmäisen kerran maistoin punssin ja päärynän ihanaa makuyhdistelmää hänen pikku kätöstensä työn kautta. Tullessani kotiin ensimmäinen suomenmestaruusmitali kaulassani, odotti kotona tuoksuva piiras. Tulen muistamaan nämä mitalikahvit ikuisesti. :)


Ja yhtä herkulliselta piirakka maistui vieläkin. Rakastan päärynöitä, ja punssi antoi piirakkaan ihanan potkun. Lime puolestaan tuo raikkautta, joka tasapainottaa makeutta. Nam nam!

Resepti on alunperin Glorian ruoka & viini -lehdestä, ei mieheni sentään ihan itse olisi moista keksinyt kehittää. :D


Punssi-päärynäpiirakka

100 g voita tai margariinia
1 limen kuori raastettuna
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 dl punssia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl mannaryynejä
2-2 päärynää

margariinia ja mannaryynejä vuoan voiteluun
1/2 dl mantelilastuja


Sulata ja jäähdytä margariini. Pese lime hyvin ja raasta kuori talteen. Lohko kukin päärynä noin kuuteen isoon lohkoon.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt margariini ja raastettu limen kuori.

Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Lisää mannaryynit, mutta älä enää vatkaa taikinaa. Kääntele sen sijaan mannaryynit joukkoon nuolijan avulla.

Voitele ja mannaryynitä piirakkavuoka. Kaada taikina vuokaan.
Asettele lohkot vuokaan haluamallasi tavalla. Itse laitoin päärynät säteittäin, paksumpi pää reunaa kohden. Lisäsin myös isojen lohkojen väleihin pikkulohkot.


Ripottele päälle mantelilastuja.


Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniisti väriä ja "tikkutesti" antaa puhtaan tuloksen. Anna piirakan jäähtyä pikkuhetki ennen tarjoamista.

Jos kaipaat lisää makeutta, tarjoa piirakan kanssa esim. vaniljakastiketta. Omasta mielestäni tämä olisi ollut turhan äklö yhdistelmä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti