keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Aasialainen kala-sienikastike

Tässäpä ruoka, jossa todella yhdistyvät Aasia ja Suomi.

Raaka-aineet ovat mitä suomalaisimmat: vaaleaa, kotimaista kalaa, parsakaalia ja lampaankääpää, mutta mausteet lainataan Kaakkois-Aasiasta.



Tässä herkussa yhdistyvät todella monet suosikkimakuni: korianteri, tähtianis, inkivääri, metsäsieni, parsakaali, vaalea kala...



Kyllä tuoreet yrtit ovat sitten iloinen asia. Vaikkei nyt varsinaisesti sesonki olekaan, kannattaa kotiin aina silloin tällöin kantaa nippu jos toinenkin. :)




Kastike valmistuu suht. vaivattomasti, kunhan vain muistat varata kaikki raaka-aineet käsille. Maut voimistuvat, jos teet tuplasatsin ja jätät toisen puoliskan jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän kattausta. :)

Ja ei hätää, jos sinula ei juuri satu olemaan kuivattuja lampaankääpiä. Voit käyttää muitakin metsäsieniä, kuten kantarellia. Vältä kuitenkin tölkkiherkkusieniä, sillä nyt halutaan voimakkaampaa, ehdan sienen makua. 



Aasialainen kala-sienikastike (4:lle)

600-700 g perattua ahventa (n. 14 ahvenfilettä)
2 sipulia
3 isoa valkosipulinkynttä
loraus öljyä paistamiseen
n. 5 cm paksu pätkä inkivääriä
1 parsakaalin nuppu
(pieni pala kaalia)
n. 2 dl kuivattuja lampaankääpiä (tai 1 tlk herkkusieniä)
400 g kookoskermaa
sitruunaruohoa (jauheena)
3 rkl kalakastiketta
2 tl sitruunamehua
2 tähtianista
2-3 kaffirlimelehteä
1 kuivattu chili / tuore punainen chili
suolaa
reilusti tuoretta korianteria

jasminriisiä


Laita kuivatut sienet veteen likoamaan ja turpoamaan.

Kuori ja pilko sipuli. Murskaa valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri. Pilko parsakaali pieniksi nupuiksi.
(Pilko kaali pieneksi suikaleeksi.)

Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Laita liesi päälle, nostele parsakaalit esim. siivilään ja nosta siivilä riisikattilan päälle. Nosta kattilan kansi siivilän päälle. Näin parsakaalit höyrystyvät kypsiksi samalla kun keität riisin.

Lämmitä tilkka öljyä korkeareunaisella pannulla / kasarissa. Kuullota sipulia, valkosipulia, inkivääriä (ja kaalia) pari minuuttia. Älä anna ruskistua.

Lisää kalafileet. Paista kalat kypsiksi kannen alla välillä varovasti sekoitellen.


Lisää kalakastike, mausteet ja chili. Lisää myös kookosmaito ja sienet. Maistele ja lisää mausteita jos tuntuu siltä. Pieni kalat lastan avulla suuriksi kappaleiksi. Kypsä kala hajoaa helposti, joten muista sekoitellen varovasti, on kiva kun kalapalat ovat isohkoja.

Anna kastikkeen hautua rauhassa sillä välin kun riisi ja parsakaalit kypsyvät.

Lisää vielä pienet parsakaalinnuput kastikkeeseen. Sekoita varovasti.

Silppua valmiiseen kastikkeeseen reilusti tuoretta korianteria. Jätä vähän annoksen koristeluun.


Nauti raikkaan oluen kera. :)



2 kommenttia:

  1. Itsenäisyyspäivänaaton maukas, herkullinen ja kevyt keitto. Kiitos vielä kerran!

    VastaaPoista