lauantai 6. joulukuuta 2014

Jouluinen britakakku, joulun ihanin jälkiruoka

Joulun aikaan kuuluvat lämpimät maut ja juhlan tuntu.


Ja syitä juhliin on paljon! Adventit, itsenäisyyspäivä, lucian päivä, joulukuun päivä, jouluaatonaatto, jouluaatto, joulupäivä, tapaninpäivä, välipäivä, uudenvuodenaatto, uudenvuodenpäivä... Näitä riittää!

Tuoksuvat hyasintit ja loimuavat kynttilät myös suorastaan kutsuvat kattamaan pöytään jotain erityistä. Tähän kategoriaan menee tämä jouluinen britakakku.


Kokeilin reseptiä ensimmäistä kertaa, alunperin se on Maku-lehdestä. Ja voi että, oli kyllä todella hyvää! Juuri sopivan raikasta, makeaa ja jouluista. Todella vahva ehdokas jouluaterian päätökseksi, kun vatsa on jo kovin täynnä, eikä mitään liian tuhtia enää jaksa.

Lisäksi kakku on mielestäni yksinkertaisuudessaan todella kaunis. :)


Kuten huomaatte, on henkilömitoitus aika suurella haitarilla. :) Itse hoitelimme neljän hengen kesken iltapalaksi n. 4/5 kakusta, mutta mietin, että kakku voisi kyllä riittää kymmenelle hengelle joulujälkkäriksi, kun kystä on muutenkin runsaasti kyllä.

Ensi kerralla jätän myös murustetut piparit täytteestä pois - niitä ei tarvitse. 


Jouluinen britakakku (4-10:lle)

125 g margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaisia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kanelia
1 dl maitoa

2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia

2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 dl (pakaste)puolukoita
2-4 rkl mitä tahansa marjahilloa (makeudesta riippuen)
(muutama (n. 10-15) piparkakku murusina)

n. 3 rkl tomusokeria


Tee ensin taikina. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää keltuaiset. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja mausteet. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi.


Tee seuraavaksi marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit pikkuhiljaa joukkoon, ja marenki saa kauniin kiillon. Lisää viimeiseksi kaneli.


Levitä leivinpaperi uunipannulle ja voitele se. Levitä taikina vuokaan.


Levitä marenki taikinakerroksen päälle.


Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 25 minuuttia, kunnes marenki on saanut hiukkasen väriä ja on rapsakka.

Jäähdytä pohja hyvin ritilän päällä. Ota se siis leivinpaperin kera pois pannulta.


Voit säilyttää taikinaa ritilän päällä esim. kylmässä uunissa tai leivinpaperin ja liinan alla. Näin sen pitäisi säilyä ainakin vuorokauden verran.

Kun olet valmis tarjoamaan kakun, tee täyte. Vatkaa ensin kerma, ja yhdistä kaikki aineet. 


Leikkaa marenkipohja puoliksi ja nosta toinen puolisko tarjoilulautaselle. Tässä alemmassa kappaleessa ei vielä niin haittaa, jos marenki hieman murtuu.


Levitä paksu kerros täytettä pohjan päälle. 

Ja sitten vaikea vaihe. Nosta toinen puoli marenkipohjasta kanneksi. Nostimme kannen yhteistyössä mieheni kanssa käyttäen viittä lastaa. :D Silti murtui vähän. Hankalaa on, mutta eihän ne pienet murtumat marengissa mitään haittaa!

Koristele tomusokerilla. Sihtaa tomusokeri esim. siivilän läpi niin vältyt paakuilta.


Kakku malttaa odottaa tarjoamista hetken viileässä. Meillä jäi yksi (pieni) ylijäänyt pala jääkaappiin myös yön yli odottamaan aamua, ja marengissa oli aika hyvin säilynyt rapeus, eli kyllä kakun pitäisi hetki kestää odotteluakin. Toki tuoreena aina parempi.


Rauhallista ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää kaikille!


7 kommenttia:

  1. Oi vitsi, näyttää ja kuulostaa niin hyvältä :)!

    Mukavaa itsenäisyyspäivää teille - muistelin, että viime vuonna juhlittiin sitä porukalla :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin teille oikein tunnelmallista ja rauhallista itsenäisyyspäivää! Muisteltiin juuri Jussin kanssa myös viime vuotta. :) Tosi kiva pian nähdä!

      Poista
  2. Voiko margariinin korvata voilla vai vaikuttaako makuun? Sit jos maitorahkan sijasta laittaisi sitä luumu-kaneli maustettua rahkaa niin veikkaatko että puolukka sopisi silti vai pitäisikö se korvata muulla tai jättää pois? :) kiitos jo jos jaksat vastata! En ole ikinä leiponut tätä mutta maistanut kerran vadelmaista versiota joka oli todella hyvää, haluisin joulujälkkäriks kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos viestistäsi.
      Ilman muuta voit korvata margariinin voilla - maku varmasti vain paranee. :) Anna voin ensin lämmetä huoneenlämmössä oikein pehmeäksi vaikka vuorokauden ajan. Mielestäni puolukat sopivat tähän hyvin juuri kirpsakkuudensa ansiosta. Käytä siis luumu-kanelirahkaa, mutta jätä marjahillo pois. Rahkassa on jo tarpeeksi makeutta.

      Tämä oli kyllä kieltämättä tosi hyvää! Kannattaa kokeilla. :)

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta :)
      Ajattelin aattona tälläsen leipaista! Sitä jäin vielä miettimään että onko yleensä mantelilastuja tässä kakussa, tuossa marengin seassa?

      Poista
  3. Moi! En ole itse laittanut mantelilastuja, mutta nehän sopisivat varmasti oikein hyvin mukaan. Ripottele vain marengin päälle.

    VastaaPoista