maanantai 29. joulukuuta 2014

Raikas rapuceviche juhlapöytään

Tulin juuri ulkoa. Tähdet tuikkivat, hanget kimalsivat ja jouluvalot säihkyivät. Pohjois-Suomen kirpakan kelin jälkeen Länsi-Suomen lähes trooppinen -10 C tuntui varsin miellyttävältä. :)

Siinä tallustellessani pohdin, että on tämä vain ihanaa aikaa. Joulutunnelmoinnit ovat vuoden kohokohta ja fiilistely jatkuu rauhoittumisen vaihtuessa uudenvuoden juhlahumuun.


Kokkailurintamalla tämä kausi on kotikokin riemuaikaa! Tekee mieli kokeilla kaikkea uutta, ja yhdistää uutuuksia superperinteisiin herkkuihin, joita ilman tunnelma ei vain ole ihan sama.
Ja ah ne tuoksut... 

Tein tänä vuonna joulupöydän kalasektorille (lempparini) muun muassa rapucevicheä. Mielestäni kirpsakan eksoottiset maut sopivat ihanasti yhteen suolaisen ja raskaan kinkun sekä laatikoiden kanssa. Parhaiten ceviche toimi toki alkupalana.


Mutta ceviche sopii kyllä kaikkiin tilanteisiin! Se on meidän vakiovieraamme kesäisessä mökkipöydässä, samoin kuin talven juhlissa. Joten kokeile ihmeessä cevicheä uudenvuoden juhlissa! Mikään ei sovi paremmin samppanjan kanssa yhteen. :)


Rapuceviche (12:lle)

400 g kuorittuja katkarapuja
4 tomaattia
1 kurkku
n. 1/4 - 1/2 kerää jäävuorisalaattia
n. 1/2 punasipulia
1 limen kuori raastettuna
1 limen mehu
1 iso ruukku korianteria
1/2 tulinen kuivattu chili (tai 1 tuore)
mustapippuria
suolaa


Nosta ravut sulamaan.

Pese lime hyvin. Raasta sen kuori ja purista mehu talteen.

Pilko kaikki kasvikset pieniksi paloiksi. Silppua myös korianteri. Sekoita kasvikset keskenään.

Silppua chili ihan pieneksi, ala käytä siemeniä.

Lisää mausteita (limen kuori, mehu, chili, mustapippuri ja suola ja sipulia hissukseen, älä kaikkea kerralla. Maistele välillä ettei lipsahda yli.

Valuta ravut ja lisää ne kasvisten joukkoon. Sekoita kaikki aineet vielä muutaman kerran ympäri. Anna cevichen mielellään oleentua jääkaapissa muutama tunti.



2 kommenttia:

  1. Ihana, just tällaista keho kaipailee jouluähkyn jälkeen! Hanna. ps. Joulusuklaat sun reseptillä oli menestys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla! :D
      Itselläni on myös nyt ihan selkeästi suuntaus kohti kaikkea raikasta. Eilen kannoin kaupasta kotiin kilokaupalla tomaatteja, salaattia, kurkkua, hedelmiä... Kohti kesäisempiä herkkuja! :)

      Poista