torstai 26. helmikuuta 2015

Vietnamilainen pho-keitto soijasuikaleista

Heipähei pitkästä aikaa!

Pahoittelen parin viikon blogihiljaisuutta, lähdin yllättäen lähes parin viikon työmatkalle San Francisco Bay Arealle ja sen jälkeen olenkin painanut tukka putkella duunia.

Onneksi varastoistani löytyi ennen lähtöä tekemäni superherkku: vietnamilainen pho-keitto soijasuikaleista.



Olen tehnyt keittoa muutaman kerran, ja joka kerta se on mennyt kuin kuumille kiville. Pho on siitä kätevä, että sitä on helppo modata suuntaan tai toiseen.

Blogistani löytyy ohje lohi-phokeittoon ja vähän samaan tyyliin on valmistettu lampaankääpä-ramenkeitto.

Voit siis vaihdella keiton proteiinia, eli pääraaka-ainetta mielesi mukaan: porsasta, kanaa, kalaa, katkarapuja, tofua tai soijasuikaleita, kuten minulla nyt. Myös liemeen saa erilaisia nyansseja mausteiden suhteita muuttelemalla.


Keitto on myös kiireiselle tosi kätsä. Liemen voi keitellä vaikka kuinka monta päivää etukäteen, sen maut vain syvenevät sen odotellessa. Itse ruoka valmistuu nopeasti, sen kun kiehautat nuudelit ja valmistat soijasuikaleet (jotka myös voi oikein hyvin tehdä etukäteen!).

Olkaa siis hyvä. Kokeilkaa. Tämä keitto on todella herkullista. :)


Pho-keitto soijasuikaleista (4:lle)

reilu 3 dl soijasuikaleita
vettä
vasikanfondia (tai lihafondia)

marinadi:
n. 2 cm pätkä raastettua inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi murskattuna
n. 1 tl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta

liemi:
2 l vettä
3 rkl vasikkafondia (tai lihafondia)
louraus öljyä
n. 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
1 iso valkosipulinkynsi
4 kokonaista tähtianista
3 kokonaista neilikkaa
n. 1/4 tl kanelia
n. 1/2 kuivattu chili tai 1/2 tl chilijauhetta
1,5 rkl palmusokeria
3 rkl soijaa tai kalakastiketta (suosittelen ehkä soijaa...)

n. 3-4 dl mungpavun ituja
n. 200 g nuudeleita (raakapaino)

1 lime
reilu kourallinen tuoretta minttua
reilu kourallinen tuoretta korianteria
(Voit käyttää molempia yrttejä tai vaan toista, minulla ei tällä kertaa ollut korianteria, olisin muuten ilman muuta sitäkin lisännyt.)


Keitä ensin soijasuikaleet kypsiksi lihaliemessä. Tämä vie noin 15 minuuttia.
Valuta soijasuikaleet hyvin.


Sekoita sillävälin kaikki marinadin ainekset keskenään. Pyöräyttele valuneet soijasuikaleet marinadissa ja anna mehustua tunnin pari.


Keittele liemi.
Lämmitä öljy pannulla. Lisää murskattu valkosipuli ja inkivääri. Lisää myös tähtianis, neilikka, kaneli ja chili. Heiluttele aktiivisesti, etteivät mausteet kärähdä.

Lisää parin minuutin päästä vesi ja fondi. Lisää myös soija tai kalakastike ja sokeri.
Anna liemen hautua hissukseen kannen alla tunnin verran.

Voit tehdä liemen ja soijasuikaleet valmiiksi jo aamulla, jolloin ne voivat odotella pöydällä liesi kiinni.

Keitä nuudelit valmiiksi.

Annostele keitto lautasille. Nosta nuudelit pohjalle ja kauho reilusti höyryävän kuumaa lientä päälle.
Asettele päälle marinoituneet soijasuikaleet ja mungpavun idut.

Purista limestä reilusti mehua keittoon. Revi päälle reilusti tuoretta minttua ja korianteria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti