sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Tomaatti-suklaaleipä

Wappukokkailuuni kuului sitruunapiirakan lisäksi myös melkoinen erikoisuus... Tomaatti-suklaaleipä.

Joo. Tomaattia ja suklaata. Suolaisessa leivässä.


Ja hei, miksipä ei? Lyöväthän nämä kaksi kättä Etelä-Amerikan mole-ruoissakin! Chili con carnessakin on kaakaota.

Näin tämän reseptin Glorian Ruoka & Viini -lehdessä (3/2015), enkä sen erikoisuuden vuoksi voinut TIETENKÄÄN olla sitä kokeilematta.

Mutta... En varmaan kokeile toiste. Mielestäni resepti ei tämmöisenään toiminut. Ongelmaksi nousi mielestäni se, että leipä kohotettiin leivinjauheella. Suolainen, makea, umami ja hapan olivat liikaa yhteen leipään. Jos joskus kokeilen tätä uudestaan, hoidan kohotuksen hiivan avulla.

Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, oli leipä uunista tullessaan enemmänkin keksimäinen. Ja keskeltä aivan raaka... Joko paistoaika oli arvioitu reseptissä aivan pieleen, tai sitten "leipä" olisi pitänyt taputella ohueksi "rieskaksi".

Leipä meni kuitenkin kaupaksi! Tarjosin sen kanssa feta-margariiniseosta, joka oli juuri soppelin suolainen makupari oudolle leivälle.Tomaatti-suklaaleipä (pieni)

10 g tummaa suklaata
5 kirsikkatomaattia
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
40 g kylmää margariinia tai voita
1 dl maustamatonta jugurttia
1 dl kylmää vettä
sormisuolaa

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Huomaa siivilöidä kaakojauhe tai se jää kökkeröiseksi.


Rouhi suklaa ja pilko tomaatit. 


Nypi kylmä voi / margariini kuivien aineiden joukkoon. Lisää jugurtti ja vesi. Sekoita, mutta älä vaivaa. Kääntele joukkoon rouhitut suklaat ja tomaatit.


Nosta taikinapallero pellille. Ja taputtele tasaiseksi ja ohueksi, toisin kuin itse tein. Leipä tosin levähtää vielä uunin kuumuudessa.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia (Glorian Ruoka & Viini ehdotti 15-20 minuuttia, mutta 20 min kohdalla oli leipä vielä litiraaka). Leipä ei saisi taipuilla liiaksi, kun nostat sitä pelliltä.

Anna leivän levähtää ja jäähtyä hieman ennen leikkaamista ja tarjoamista. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti