lauantai 2. toukokuuta 2015

Kevyt ja raikas sitruunapiirakka, loistava vappujälkiruoka

Hauskaa Wappua! 

Tänä vuonna onkin ollut erinomaiset mahdollisuudet ottaa juhlinnasta kaikki irti; vapaapäivän sijoittuminen perjantaille ei ole lainkaan huono idea. :)

Meidän juhlamme jäivät tänä vuonna köykäisiksi mutta ruokapöytään saimme kuitenkin asianmukaisia makuja; grilliruokaa, munkkeja, sitruunaa, parsaa..!


Tämä sitruunapiirakka on yksi luottoherkkuni. Se on niin ihanan helppo, kevyt ja raikas! Olen tehnyt tästä monesti myös appelsiini-version, mutta sitruuna on suosikkini. 

Piirakan pohja on todella ohut ja sitruuna maistuu ihanasti. Kakku ei ole supermakea, vaan juuri sopiva raskaan aterian tai kovan juhlinnan päätteeksi. :)

Eloni on viime aikoina ollut erittäin kiireistä, kuten blogiaktiivisuudestakin huomaa. Siksipä myös piiraan koristelu jäi "hieman" pelkistetyksi. Alla kuitenkin aiemmin kuvaamastani piiraasta kuva. Koristelu on helppo hoitaa raastetulla sitruunan- tai appelsiininkuorella ja vaikka kuivahtaneilla tulppaanin terälehdillä.


Tai sitten serpentiinillä ja wappupöytäliinalla. :D


Kevyt ja raikas sitruunapiirakka

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2,5 rkl sokeria
ripaus suolaa
75 g margariinia
2 rkl vettä

Täyte:
5 dl maitoa
3 munaa
1 mehukkaan ja ison sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
1 dl sokeria


Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi joukkoon margariini. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.

Paperoi irtopohjavuoka. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinakerroksesta tulee tosi ohut. Nosta reunat reippaasti perusvuoan puoliväliin asti, tai mielellään sen ylikin. Et halua että täyte pääsee karkaamaan. :) 

Laita vuoka jääkaappiin vetäytymään ainakin puoleksi tunniksi.

Esipaista kylmää taikinaa 175 C noin 15 minuuttia.

Tee täyte pohjan paistuessa / tullessa uunista. 
Pese sitruunat hyvin ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu mukaan kulhoon.


Lisää myös sokeri ja munat. Vatkaa hyvin sekaisin. 

Kiehauta maito kattilassa, ja siirrä pois levyltä. Sekoita hyvin ettei vain kärähdä.

Maito ja esipaistettu pohja.

Kaada kuuma maito munaseoksen joukkoon samalla reippaasti vatkaten. 


Kaada seos hieman jäähtyneen pohjan päälle. Ole varovainen ettei täytettä pääse lipsahtamaan reunan yli. Et halua sen valuvan pitkin poikin uuniasi.


Paista piirakkaa n. 35 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Se on valmis, kun reunat ovat ihan pikkaisen ruskettuneet ja täytteen koostumus on hyllyvä, mutta kiinteähkö. Älä anna täytteen ruskettua.

Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä tai vaikka jääkaappikylmänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti