lauantai 30. toukokuuta 2015

Toukokuu vaihtuu kesäkuuhun puutarhassa

Ylihuomenna alkaa kesäkuu! Hyvänen aika!

Puutarhaan kuuluu yhtä sun toista, joten lienee pieni päivityksen paikka. Suurimmat muutokset sitten viime jutun, ovat äitini tuomat parikymmentä perennan alkua!

Kuten ehkä jo aiemmin mainitsin, olen löytänyt itsestäni myöskin esteetikon, joka pitää kukista. Olen kuitenkin täysi rookie kukkasten kasvattelussa, joten katsotaan miten käy! Saa kommentoida ja neuvoa. :)

Tässä lauantaisia aamuhetkiä puutarhastamme.

Tulppaanien joukkoon pääsi sinisiä ja valkoisia kaunokaisia. Tästä eturintamalta löytyy valkoinen syysleimu, takana näkyy lila ukonhattu. Ponnekkaasti ovat lähteneet liikkeelle muutaman päivän siirtelymatkasta huolimatta!


Samasta penkistä löysi paikkansa myös valkoinen ukonkello (keskellä) ja lila jalopähkämö (etualalla).


Terassin päädyssä liljat (tulppanin ympärillä) ovat nousseet jo 20 cm mittaan, samoin jotkut viime vuonna istuttamani kasvit viheriöivät oikealla. En oikeasti muista mitä nämä olivat! Luulin, että malvoja, mutta eivät ne kyllä ihan siltä näytä... Hmm... Enivei, penkissä on myös muutama sormustinkukka (ylhäällä oikealla) ja pikkuinen rypäs lemmikkejä.


Ihan terassin päätyyn puolivarjoiseen paikkaan pääsi nippu valtavia varjoliljoja. Nämä ovat kyllä mainioita, kuin sieniä paksuine varsineen.


Katsokaa nyt sivuprofiilia!! :D


Ja matkalla etupihan puolelle pikku väliotos iki-ihanasta kirjopikarililjasta, joka alkaa jo sulkea kukkaansa.


Toimme saaresta jälleen mustaviinimarjan alun. Viime vuonna toimme kaksi, joista isompi ei selvinnyt talvesta. So far so good! :)Kolmisen viikkoa sitten kylvämämme nurmikko on vielä ihan superlaikukas ja enemmänkin ruskea, mutta aamukasteen se siitä huolimatta kerää kauniisti. :)


Pionipenkissä menee jo paremmin! Duchesse De Nemours (tsiisus nämä nimet) on vielä ylipieni, mutta on vihdoin alkanut kasvattamaan vartta ja vihreyttä.


Toin mökiltä tätini vanhan pionin. Se vielä vähän taivuttelee itseään siltaan. :) Mukana myös hiukkassen malvan alkuja.


Mutta Raspberry Sundae onkin venähtänyt! Tein sille tuen, mutta se alkaa olla nyt liian pieni. Taidan kohta laajentaa sitä.


Ja katsokaa!! Pieni nuppu! Oijoi, ainakin yksi pionin kukka tänä kesänä tulossa! Jes jes jes!


No niin, ja etupihan murheenkryyniin, eli kukkamaahan, jonka maata en mielestäni mullannut tarpeeksi hyvin. Taisin jättää sinne liikaa savimaata.... Murr minä, joka en jaksanut enää ajaa takaisin rautakauppaan ostamaan multaa. :(

Tästä penkistä löytyy myös suosikkejani lemmikkejä, niin sinisenä kuin valkoisenakin. Ja taustalla näkyy muutama unikon nuppu. Viimeksi kirjoitin, että kaikki nuput vain tipahtivat yhtäkkiä pois! Kuivuivat ja katkesivat. En vieläkään tiedä miksi, mutta onneksi muutama kasvoi tilalle. Saa nähdä aukeavatko nämä koskaan. Fingers crossed...


Eli tässä penkkiä vähän laajemmin. Ihan vasemmalla puoliksi kuvasta ulkona näkyy lupiini (suokkari), tuettuna keskellä valkoinen ja lila ritarinkannus, takana laatikon ulkopuolella sormustinkukka ja riveissä pinaatti ja salaatti. Pitää ehkä tänään vielä vähän harvennella.


Ja hiphei täälläkin! Ritarinkannuksessa on nuppu. Tässähän on nyt ihan mahdoton vauhti päällä. :D


Tomaatit, kesäkurpitsa ja avomaankurkku nukkuvat arvoisessaan pedissä harson alla. :) Viime yönä lämpötila tippui ainakin 5 asteeseen, jopa sen alle, joten hallaharso todella on vieläkin tarpeen.


Olen ollut tosi huolissani tomaateistani. Ne ovat surkeita. Väsyneitä, elämäänsä kyllästyneitä ja kuivattavat jo alempia lehtiään. Varkaitakaan ei pukkaa. Onneksi tänään niitä tarkemmin katsellessani huomasin, että yläosat ovat kuitenkin varsin vehreät ja reippaat. Black Cherryssä (oikealla) on jo muutama nuppukin. Ehkä ne siis vielä innostuvat. Paremman tuen rakentelen niille tänä tai ensi viikonloppuna...


Kesäkurpitsa onneksi voi hyvin ja kasvattelee lehtiä ahkerasti. Yksi on jo vähän ottanut osumaakin. :)


Avomaankurkun kasvutahti on vähän hitaampi. Mutta eivät nämä vasta kuin pari viikkoa ole olleet maassakaan.


Yllätyshankintani kesälevisia on ihan mahtava. Se vaan kukkii menemään. Vieressä oleva levisia on vielä vähän vaatimattomammassa tilassa, mutta nuppuja sielläkin.


Sain  äidiltä myös juhannusruusun alun. Tämä pitkänhuiskea laiheliini voi ihan hyvin. :) Ehkä sille pieni leikkaus kuitenkin tekisi gutaa. Teen tämän vasta syksyllä, toivotaan että tälle kesälle tulee kukkia.3 kommenttia:

  1. Hyvältähän kaikki näyttää! Mukavaa nähdä kohta paikan päällä ja päästä keskustelemaan kasvien sielunelämästä :)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Voi niin on! Ja kevään ensimmäisinä näyttävinä kukkina ne saavat onneksi arvoisensa huomion. :)

      Poista