lauantai 19. syyskuuta 2015

Lohi-jugurttipiirakka

Vietimme tyttäremme nimiäisiä viime viikonloppuna. Mikä ihana syy kokata kaikkea! :D


Tarjoiluiden tärkeimpiä ominaisuuksia oli se, että ne pystyi valmistamaan mahdollisimman pitkälle etukäteen... Yksi ruokashow'n onnistumisen edellytyksistä olivat ihanat vauvanviihdytysjoukoiksi tulleet vanhempani, mikä salli keskittymiseni kokkailuun. 

Sekä tietysti tarkkaan laskettu excel-muotoinen gant-kaavio & matriisi, josta löytyi aikataulun lisäksi myös tiedot kunkin elemetin 1) valmistusastiasta 2) säilytysastiasta 3) tarjoiluastiasta 4) vastuuhenkilöstä 5) eri vaiheiden ajankohdista 6) ristiinviittaukset kauppalistaan. :)


Menusta löytyi mm. Red Velvet Cake (tällä kertaa todella tuli punainen sisus!), minttusuklaakakku, rommi-omenaruudut, raparperi-vaniljaruudut, tomaatti-vuohenjuustopiirakka (resepti tulossa) pataleipä ja yrttivoi, salaattia, karkkia... Sekä tämä lohi-jugurttipiirakka.

Illalla grillailimme täyslihahamppareita, kanaa ja sen semmoista. :)


Meillä oli siis koko päivän bilsut, koska lähes kaikki vieraat tulivat kauempaa ja halusimme pitää heidät riemunamme mahdollisimman pitkään. Oli aivan mahtavat juhlat! Ja ihana nähdä kaikkia rakkaita perheenjäseniä. Tarvitaan lisää syitä tämänlaisiin juhliin. :)


Lohi-jugurttipiirakan ohjeen bongasin Glorian Ruoka & Viini -lehdestä nimellä salaattipiirakka. Noudatin reseptiä suht. orjallisesti ja olen kyllä kieltämättä vähän pettynyt. Maut olivat liian pliisut makuuni - olisin kaivannut lisää potkua!


Taikina oli tosi hyvää ja maukasta (itse asiassa söimme aivan sellaisenaan "keksinä" extrapohjan, jota ei koskaan täytetty), mutta jugurttitäyte olisi kaivanut jotain... 

Ajattelin tehdä piirakan ensi kerralla tsatsikitäytteellä! Tai sitten sotken jugurtin sekaan reilusti yrttejä... Ja suolaa piirakka kaipaa reiluhkosti, voitte liioitella ohjeen määriä. :)


Mutta mikä tällä kertaa maussa hävittiin, se ulkonäössä voitettiin. Mielestäni tämä on ihanan kaunis ja värikäs piirakka! Ja jotain vähän erilaista vaikka voileipäkakun tilalle. :) Eli ei kun hyvää ideaa jalostamaan oman maun mukaiseksi. :)


Lohi-jugurttipiirakka

Pohja:

125 g voita tai leivontamargariinia
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl appelsiinin kuoriraastetta
1 tl aniksensiemeniä
1 rkl appelsiinin mehua
1/2 tl suolaa

margariinia vuoan voiteluun
korppujauhoja

Täytteet:

500 g kreikkalaista jogurttia (tai maitorahkaa)

250 g lohifileetä
1/2 tl suolaa
2 rkl appelsiinin mehua

1/2 rasiaa vuonankaalia (tai vaikka rucolaa)
1/2 appelsiinin hedelmäliha
1/2 dl kapriksia
suolaa
pippuria
(tuoreita yrttejä)

Kastike:

2 rkl oliiviöljyä
1 rkl appelsiinin mehua
1/2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl appelsiinin kuoriraastetta
1/2 tl aniksensiemeniä
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl suolaa
1/4 tl sokeria


Laita jugurtti tai rahka valumaan (viritä esimerkiksi siivilään pari auki revittyä suodatinpussia) muutamaksi tunniksi.

Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori talteen.

Nypi ruodot pois ja leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Mausta suolalla ja appelsiinimehulla, ja nosta jääkaappii maustumaan.

Tee pohja. Nypi rasva ja jauhot muruksi. Murskaa aniksensiemenet ja lisää ne yhdessä raastetun appelsiininkuoren, appelsiinimehun ja suolan kanssa taikinaan. 

Painele taikina voidellun ja jauhotetetun uunivuoan pohjalle ja reunoille. Tee pohjasta ohut.


Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tässä vaiheessa voit nostaa pohjan jääkaappin odottamaan vaikka kuinka pitkäksi ajaksi. :)

Tee kastike yhdistämällä kaikki kastikeen aineet keskenään.


Kun on tarjoamisen aika, levitä jugurtti pohjan päälle. Jos haluat kostean pohjan, levitä jugurtti jo muutama tunti ennen tarjoamista.

Pyöräytä vuonankaalit kevyesti osassa kastiketta.

Asettele piirakan päälle vuonankaalit ja palasteltu appelsiinin hedelmäliha. Kääräise lohifileet ruusuiksi ja nostele paikoilleen. Ripottele päälle myös kaprikset ja rouhi päälle suolaa ja pippuria. Lorota loppu kastike piirakan päälle.

Tarjoa jääkaappikylmänä.


2 kommenttia: