sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Suolakaramelli-suklaatartletti

No nytpäs tuli kokeiltua todellinen suklaanystävän unelma. Voi mikä täyteläisyys, makeus ja suklaisuus yhdistettynä ihanaan suolaisuuteen.


Makeutensa ja täyteläisyydensä ansiosta tästä piirakasta söi valtava määrä ihmisiä. Voit laskea vähintään 12 annosta.

Piirakka oli ehkä vähän monivaiheinen, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Ja juuri monivaiheisuudensa vuoksi, piirakka valmistuu kätevästi päivän tai kahden aikana, ja samalla voi tehdä yhtä sun toista. 


Vaikken itse suklaafani olekaan, tätä tartalettia suosittelen lämpimästi. :)


Merisuola-suklaatartletti

0,6 dl kaakaojauhetta
3,75 dl jauhoja
125 g margariinia tai voita
1,25 dl tomusokeria
3 keltuaista
1 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

2,5 dl kuohukermaa
50 g voita tai margariinia
1,25 dl vettä
3,75 dl sokeria
1 tl suolaa

150 g tummaa suklaata
1,25 dl kuohukermaa


Tee taikina.
Sekoita siivilöidyt kuivat aineet keskenään. Lisää kuutioitu voi / margariini ja anna koneen käydä, kunnes taikina on murumaista.

Lisää muna, vesi ja suola. Sekoita juuri tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan.

Muotoile taikinasta pallo, litistä se levyksi ja kääri elmukelmuun. Nosta jääkaappiin ainakin tunniksi.


Tee karamelli. Laita kattilaan kerma ja voi ja kiehauta. Nosta sivuun levyltä.


Yhdistä toisessa kattilassa vesi ja sokeri. Lämmitä hissukseen kunnes sokeri liukenee.
Nosta lämpöä ja anna kiehua 10-12 minuuttia, kunnes seoksen väri muuttuu karamelliseksi.



Lisää vesi-sokerikattilaan kerma-voi seos.
Varo, tässä vaiheessa kokonaisuus voi kuohahtaa aika tavalla. Älä siis ainakaan kurota lähelle kattilaa ja pyydä lapset kauemmas. :) Lisää ensin pieni määrä ja sitten loput. Pidä vispilä kädessä ja sekoita koko ajan.


Anna karamellin vielä kiehua pari minuuttia, että se hieman paksunee. Nosta sivuun levyltä ja anna jäähtyä. Paksuuntuminen jatkuu vielä.


Ota taikina jääkaapista ja kauli se n. 3 mm paksuksi levyksi. Kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle, jottei se tartu kaulimeen. Pidä myös pöydän ja takinan välissä elmukelmu tai toinen leivinpaperi.


Voitele ja jauhota 28 cm -halkaisijan vuoka.

Kiepauta taikina vuokaan leivinpaperia / elmukelmua apuna käyttäen.


Painele taikina paikalleen ja trimmaa reunat. Reunojen on kuitenkin yletyttävä joka nurkasta reunalle asti, jotta täytteet pysyvät paikallaan. Pistele pohja haarukalla.


Nosta vuoka jääkaappiin vielä ainakin puoleksi tunniksi.

Laita pohjan päälle leivinpaperi ja paistopainoja (esim. kuivia herneitä tai riisiä).


Esipaista pohjaa 180 asteessa n 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Tässä vaiheessa minun pohjani vetäytyi aika paljon kokoon.


Kaada karamelli jäähtyneen pohjan päälle.


Nosta jääkaappiin hyytymään 2-3 tunniksi.


Tee suklaaganache. Mittaa kattilaan suklaa ja kerma ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos on tasaista. Anna seistä n. 10 minuuttia.
Kaada suklaaseos karamellin päälle reunoille asti. Nosta kylmään 1-2 tunniksi jähmettymään.

Ennen tarjoamista, ripottele päälle merisuolahiutaleita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti