tiistai 2. heinäkuuta 2013

Paras perunassalaatti kesäpöytään: raikas meloni-perunasalaatti

Tässä ehdottoman paras perunasaalatti kesäpöytään. 

Hyvästi majoneesissa lilluvat, pieniksi tasasivuisiksi kuutioiksi teollisesti nyhrätyt perunat, joiden kera rasiassa esiintyy ehkä kolme pientä partikkelia suolakurkkua. Yöks.

Tervetuloa tuoreet raaka-aineet, raikkaus ja keveys!

Raikas perunasalaatti toimii loistavasti grilliruoan kanssa, kalan kera, tai ihan sellaisenaan.


Meloni-perunasalaatti

uusia perunoita
1-2 kevätsipulia varsineen
n. 4 rkl kapriksia
n. 1/4 hunajamelonia (tai maun mukaan)
1/4 keräsalattia
tuoretta tilliä

Kastike:
1,5 tl dijon-sinappia
1,5 rkl sitruunamehua
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Keitä perunat napakoiksi. Anna jäähtyä. Halkaise suurimmat perunat, mutta jätä palat reilun kokoisiksi.
Pilko hunajameloni suunnilleen peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
Pilko kevätsipulit varsineen. Revi keräsalaatti.

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Sekoita kastike salaattiin jo valmiiksi tai anna jokaisen maustaa salaattinsa omalla lautasellaan.


Ja tämä kuva on pakko jakaa, koska se on vain niin hauska. Kuinka innoissaan voikaan tähyillä "taatusti venäläisiä vakoojia, jotka vain teeskentelevät olevansa kalassa"? :)


By the way! Tämä bloggaaja aloittaa huomenna kesäloman ja vetäytyy saareen rauhaiseloon. Blogipostauksia tullee siis kuukauden ajan hieman tavallista epäsäännöllisemmin.

sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kuhaa grillissä

Ahti on vihdoin alkanut suoda antejaan! :)
Viikonloppuna verkoista nousi kala poikineen: niin lahnaa, ahventa, haukea, kuhaa kuin säyneäkin. Eli kalareseptejä tulossa. 

Kuha siististi lautasella...

Ehkä suosikkini suomalaisista kaloista on kuha (vaikka savulahna saakin minut hymisemään onnesta). 
Ja kuhaa kannattaa valmistaa grillissä. Helppoa ja mehevää.

Grillasimmekin kuhaa viikonloppuna kahtena päivänä putkeen. Kuhan kyljessä maistui muun muassa ahvenpihvit (tsekkaa fileointi- ja nylkemisohjeet).

Tämä resepti toimii lähes millä tahansa vaalealla kalalla; hauella, ahvenella, lahnalla... Ja kalan vatsan voi täyttää oman mieltymyksen mukaisesti. Tässä kaksi suosikkiani.

Kuha vähemmän siististi foliossa

Sipulinen kuha grillissä

1 mahtava kuha
suolaa
kevätsipuli varsineen
tuoretta oreganoa

Perkaa ja halutessasi suomusta kuha. Suolaa sen masu kevyesti. Täytä vatsa suikaloidulla kevätsipulilla ja pilkotuilla varsilla. Tunge mukaan myös tuoretta oreganoa.


Taittele kuha folioon ja grillaa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kuha on kypsä, kun evät irtoavat kevyesti kosketettaessa.

Tarjoa esim. paahdettujen kesäkurpitsojen, melonisalaatin ja uusien perunoiden kera.


Ja sitten toinen versio, joka kieltämättä on melko samanlainen. Kertoo vain siitä, että masuun sitä, mistä kukin tykkää ja mitä käsillä on. :)


Valkosipulisempi kuha grillissä

1 mahtava kuha
suolaa
valkosipulia
tuoretta ruohosipulia
1 sipuli

Perkaa ja halutessasi suomusta kuha. Suolaa sen masu kevyesti. Täytä vatsa suikaloidulla sipulilla, pienityllä valkosipulilla ja ruohosipulilla.


Taittele kuha folioon ja grillaa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kuha on kypsä, kun evät irtoavat kevyesti kosketettaessa.

Syö vaikka suoraan foliosta. :)


Entä nämä kultaiset, mutta ah-niin-piikikkäät säynet? Kalatahnaksi tietenkin! Tässä pelissä ei ruodot haittaa.


Sipuli on kyllä hyvää... Kaikissa muodoissaan. :)



perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kevyt vadelmapiirakka

Onpas elo vaaleanpunaista! Ja marjaisaa! :)

Mansikoita noukitaan selät väärinä, ja suunnistaessa bongasin jo ensimmäiset kypsät mustikat. Ja paljon, ja isoja!


Tämä suloisen vaaleanpunainen piiras ilahdutti juhannusporukkaamme ja toimi hedelmäisten grillivartaiden jälkkärinä. Tein piiraan jo pari päivää ennen syöntihetkeä, ja hyvin hän kesti sekä pitkän logistiikkaketjun, että odottelun.


En muista, mistä olen joskus reseptin kirjoittanut talteen, mutta epäilen, että originaalissa oli virhe... Tosin ehkä ihan positiivinen virhe! Nimittäin alkuperäisessä reseptissä täytteeseen lisätään vain 1 tl sokeria, jolloin lopputuloksesta ei todella tule kovin makea. Tein itse siis tämän ohjeen mukaan, mutta kun piiraan päälle nosti nokareen vaniljavaahtoa, saatiin makeuskin kohdalleen. Ohjeessa on varmaan ollut kirjoitusvirhe ja 1 tl pitäisi olla 1 dl.

Suosittelen kuitenkin sokerimäärän kasvattamista ainakin 1/2 dl:n, niin piiraasta tulee kaikkien makuun riittävän makea. 

Vaihtele vapaasti marjoja! Kokeile musta- tai punaviinimarjoja, mansikoita, mustikoita tai vaikka karviaisia. Ja naatiskele piiras mieluiten järven rannalla. :)


Kevyt vadelmapiirakka

125 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
2 keltuaista
11/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl rasvatonta maitoa

Täyte:
2 valkuaista
1/2 dl sokeria (tai 1 tl)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
5 dl sulaneita marjoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen voi-sokerivaahtoon.

Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.


Vatkaa valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi.
Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri, vanijasokeri ja perunajauhot.

Kääntele valkuaisvaahto täytteeseen. Kääntele lopuksi myös marjat mukaan (jätä kauneimmat marjat sivuun).


Levitä täyte taikinan päälle. Jotta saat täytteen reunoille asti, mutta säilytät taikinareunuksen, voit painella täytettä reunoille lusikan kuperan puolen avulla.


Painele vielä sivuun jättämäsi marjat täytteeseen.


Paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia.


Ja tässä vielä mahtava otos ruokabloggaajan elämästä. :)


keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Grilliruokaa: Hedelmäiset kana- ja lihavartaat

Juhannuksen jälkeen ehkä päivät lyhenevät, mutta vartaat sen kun pitenevät! :)

Viikonvaihde oli mitä mahtavin, vietimme sen ystäviemme kanssa susirajan tuolla puolen kauniissa harju- ja järvimaisemassa. Kuuden kulinaristin kerhoa hemmoteltiin läpi koko juhannuksen ja nyt sitten pötkötelläänkin selällään.


Teemme yleensä näillä kaverireissuilla aina niin, että kukin pariskunta vastaa yhden päivän illallisesta, jonka he kokkaavat koko konkkaronkalle. Tämä on todella mukava tapa, sillä monena päivänä saa ihanan herkullisen, valmiin aterian, joka todennäköisesti vielä tuo uusia makuelämyksiä. Omakin repertuaari laajenee!

Tänä juhannuksena tarjosimme ystävillemme raikkaan hedelmäisiä makuja: alkuruoaksi suosikkini melonikeitto, pääruoaksi hedelmäisiä kana- ja lihavartaita sekä hunajameloni-perunasalaatti, jälkiruoaksi raikas ja kevyt vadelmapiiras.

Meille on itse asiassa monesti käynyt niin, että ajatukset ovat kulkeneet tahtomattaan samoja linjoja, joten vartaita saimme myös muilla aterioilla. Tosin tyyli vaihteli perinteisestä grillitunnelmasta kreikkalaiseen makumaailmaan.


Kuten jo aiemmin ehkä olette lukeneet, pidän vartaista. Paljon. Ne on kiva mielestäni erittäin kiva tapa koota sopivasti suhteutettuja kokonaisuuksia. Yhdestä vartaasta löytyy lihaa, vihanneksia, hedelmää... Näin jukuripäisten miestenkin lautasille päätyy vähän väriä.

Näissä aasialais-henkisissä vartaissa maistuvat hedelmät ja lime. Täytyy kyllä sanoa, että tämä on jälleen yksi parhaista marinadeista, joihin olen törmännyt. Etenkin kanalle!


Hedelmäiset kana- ja lihavartaat (6:lle, 12 varrasta)

reilu 500 g kanan fileepihvejä
reilu 500 g porsaan sisäfilettä
1 kesäkurpitsa
1 tuore ananas
1 paprika

Marinadi
3 rkl kalakastiketta
3 rkl soijaa
1,5 rkl hunajaa
1,5 rkl thai chili -kastiketta
1 limen raastettu kuori ja mehu

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään.

Pilko kana ja porsas reiluksi paloiksi (1 pala kumpaakin lihaa / tikku). Laita lihat omiin pusseihinsa ja kaada molempiin marinadia niin, että lihat kunnolla peittyvät. Jätä ainakin 1/3 marinadista talteen. Anna maustua vähintään 3 tuntia, mielellään vaikka ihan aamusta asti.

Pilko kasvikset reiluiksi paloiksi. Sivele kesäkurpitsat marinadilla ja anna maustua hetki.
Pujottele kaikki kasvikset vartaisiin ja sivele päälle vielä marinadia.

Grillaa keskilämmöllä kypsiksi, mutta jätä lihat meheviksi!


Jotta en olisi joutunut roudaamaan purkkiarmeijaa susirajan yli, sekoitin marinadin jo valmiiksi kotona. Parempien purkkien puutteessa pyykkäsin herkkulakun säilytysrasian. Hyvin toimi, ei vuotoja! Suosittelen! :)

Ja alkuruoaksi tosiaan melonikeittoa, tällä kertaa ilman rapuja tai halloumia. Ja huom, miten ihanan värikkään mökkeisä kattaus!


Ja tätä riemua tuli harrastettua - paljon. Kirjahylly on jo kesää varten täytetty.


Mutta parasta kuitenkin oli oleilu (ja veneily) parhaiden ystävien seurassa! :)


...but there are no friends during game nights... :)



keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Juhannusherkku: kreikkalainen kasvislisuke tai lämmin salaatti

Huomenna loikataan autoihin, juniin, soutuveneisiin ja resiinoihin, ja suunnataan tukka putkella pois kaupungista!

Mahdollisimman äkkiä viritetään kuumaksi niin grilli, sauna kuin tunnelmakin. Ulkona ollaan, satoi tai paistoi. Voi että, tämmöiselle luontofiilille ja metsäläiselle mikään ei ole ihanampaa. So long kengät, elokuussa nähdään! (No okei, ehkä parina työviikkona vielä joudun sortumaan jakineisiin...)

Juhannuksessa on puolensa. :)

Jos vielä kuumeisesti mietit mikä sopisi grillilihojen kylkiäiseksi uusien perunoiden lisäksi, tässä ehdotus.
Voit paahtaa munakoisot ja kesäkurpitsat vaikka samaisessa grillissä. Juhannuksena ei olla sisällä.

Tämä lisuke on oikeasti todella todella hyvää. Itse tein tästä ruokaisan salaatin kumoamalla lämpimät kasvikset runsaalle salaattipedille.


Kreikkalainen kasvislisuke tai lämmin salaatti (1:lle)

1/4 munakoiso
n. 5 - 10 cm pätkä kesäkurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
1 tomaatti
loraus oliiviöljyä
n 1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria

muutamia lehtiä tuoretta basilikaa
muutama oksa tuoretta minttua
oman maun kokoinen pala vuohenjuustoa
kourallinen oliiveja
2 aurinkokuivattua tomaattia

(jäävuorisalaattia)


Pilko munakoiso ja kesäkurpitsa. Murskaa valkosipuli.
Kuumenna loraus öljyä pannulla. Lisää munakoiso, kesäkurpitsa ja valkosipuli. Jos tuntuu, että kasvikset tarttuvat pannuun, lisää pieni loraus vettä. Paista kasvikset kannen alla miedolla lämmöllä pehmeiksi, noin 5 minuutin ajan. Lisää sitruunamehu.

Pilko tomaatti reiluiksi paloiksi. Lisää tomaatit pannulle ja hauduttele kannen alla vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi. Halkaise oliivit. Pilko vuohenjuusto. Silppua basilika. Revi mintun lehdet irti varsistaan.

(Jos teet salaatin, kokoa salaattipeti lautaselle. Nostele päälle hieman jäähtyneet kasvikset.)

Lisää kasvisten joukkoon oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, yrtit ja vuohenjuusto. Mausta suolalla ja pippurilla.