Jouluruokiin on kaikilla tietysti kiihkeät omat mielipiteensä. Onko lanttulaatikko sinun suosikkisi? Vai haluaisitko ehkä nostaa lantun uudelle tasolle? Tai oletko miettinyt mukavaa alkukeittoa joulupöytään?
Kokeile kardemummalla aateloitua lanttukeittoa! Ihanaa, pikanttia ja ah-niin-keltaista. :)
Löysin mielenkiintoisen lanttukeiton reseptin Sillä Sipuli -blogista ja hetihän sitä piti päästä testailemaan. Kuvissa esiintyvä versio on melko paksua, mutta jos haluat vähän elegantimman keiton, lisää reilummin maitoa tai kermaa.
Kardemummainen lanttukeitto (iso annos 2:lle, 4 alkukeittoa)
200 g lanttua
2 sipulia
reilu nokare voita
2 dl kuivaa valkoviiniä ( tai korkillinen omenaviinietikkaa)
3 dl kasvislientä (3 dl vettä + 1 rkl kasvisfondia)
(vettä)
3 valkosipulinkynttä
½ - 1 tl hienonnettua kardemummaa
ripaus cayennepippuria
suolaa
mustapippuria
1 dl maitoa (tai kermaa)
(kanelia)
(kuivattuja valkosipulilastuja)
(paahdettuja mantelilastuja)
Kuori ja leikkaa lanttu sekä sipuli kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota näitä kaikkia viitisen minuuttia. Älä anna ruskistua.
Lisää viini kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi (tai vesi ja fondi) ja mausteet. Lisää vielä vettä tarvittaessa niin että kasvikset peittyvät. Keittele hiljalleen 10 - 15 minuuttia, kunnes lanttu on kypsää.
Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Lisää soseutettaessa maitoa tai kermaa joukkoon sen verran, että keitosta tulee sopivan paksua. Maistele suola ja pippuri kohdilleen.
Ripottele valmiin annoksen päälle paahdettuja mantelilastuja tai kuivattuja valkosipulilastuja. Tai pieni ripaus kanelia.
(paahdettuja mantelilastuja)
Kuori ja leikkaa lanttu sekä sipuli kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota näitä kaikkia viitisen minuuttia. Älä anna ruskistua.
Lisää viini kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi (tai vesi ja fondi) ja mausteet. Lisää vielä vettä tarvittaessa niin että kasvikset peittyvät. Keittele hiljalleen 10 - 15 minuuttia, kunnes lanttu on kypsää.
Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Lisää soseutettaessa maitoa tai kermaa joukkoon sen verran, että keitosta tulee sopivan paksua. Maistele suola ja pippuri kohdilleen.
Ripottele valmiin annoksen päälle paahdettuja mantelilastuja tai kuivattuja valkosipulilastuja. Tai pieni ripaus kanelia.