torstai 19. joulukuuta 2013

Kardemummainen lanttukeitto

Lanttu, porkkana, bataatti, peruna, punajuuri... Mikäpä juures ei kuuluisi jouluun? :)

Jouluruokiin on kaikilla tietysti kiihkeät omat mielipiteensä. Onko lanttulaatikko sinun suosikkisi? Vai haluaisitko ehkä nostaa lantun uudelle tasolle? Tai oletko miettinyt mukavaa alkukeittoa joulupöytään?


Kokeile kardemummalla aateloitua lanttukeittoa! Ihanaa, pikanttia ja ah-niin-keltaista. :)

Löysin mielenkiintoisen lanttukeiton reseptin Sillä Sipuli -blogista ja hetihän sitä piti päästä testailemaan. Kuvissa esiintyvä versio on melko paksua, mutta jos haluat vähän elegantimman keiton, lisää reilummin maitoa tai kermaa.


Kardemummainen lanttukeitto (iso annos 2:lle, 4 alkukeittoa)

200 g lanttua
2 sipulia
reilu nokare voita
2 dl kuivaa valkoviiniä ( tai korkillinen omenaviinietikkaa)
3 dl kasvislientä (3 dl vettä + 1 rkl kasvisfondia)
(vettä)
3 valkosipulinkynttä
½ - 1 tl hienonnettua kardemummaa
ripaus cayennepippuria
suolaa
mustapippuria
1 dl maitoa (tai kermaa)

(kanelia)
(kuivattuja valkosipulilastuja)
(paahdettuja mantelilastuja)


Kuori ja leikkaa lanttu sekä sipuli kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota näitä kaikkia viitisen minuuttia. Älä anna ruskistua.

Lisää viini kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi (tai vesi ja fondi) ja mausteet. Lisää vielä vettä tarvittaessa niin että kasvikset peittyvät. Keittele hiljalleen 10 - 15 minuuttia, kunnes lanttu on kypsää.

Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Lisää soseutettaessa maitoa tai kermaa joukkoon sen verran, että keitosta tulee sopivan paksua. Maistele suola ja pippuri kohdilleen.

Ripottele valmiin annoksen päälle paahdettuja mantelilastuja tai kuivattuja valkosipulilastuja. Tai pieni ripaus kanelia.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulupöydän jälkiruoka

Jee! Jouluaattoon on enää viikko!

Eli nyt viimeistään on jaettava viime joulujemme jälkiruoka, joka on hurmannut kriittisimmänkin herkuttelijan. :)


Paras joulupöydän jälkkäri on raikas, makea (muttei liian makea) ja kevyt.
Jätskit ja hedelmät ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta niin on myös tämä jouluinen keksirahka!

Pipari-tiramisu toimii loistavasti myös seuraavana päivänä, jos vaikka aattona ei millään selviäkään jälkiruokaan asti. Oleentuessaan keksit pehmenevät ja suutuntuma muuttuu, mutta maku säilyy - ellei jopa parane. :)

Ja jos kaipailet samoja makuja leivonnaisen muodossa, kokeile vaikka tätä Arktista omenapiirakkaa.


Jouluinen keksirahka (noin 10 - 15 hengelle ruokahalusta riippuen)

3 prk (á 250 g) maitorahkaa
~3 dl vispikermaa
2-3 rkl glögitiivistettä
1 dl sokeria (tai enemmän, maistele)
1 rkl kardemummaa
3-4 omenaa
~10-18 suklaakeksiä / dominoa
pipareita


Kuutioi omenat kuutioiksi. Lämitä omenoita hetki uunissa tai pannulla, jotta ne pehmenevät aavistuksen. Anna jäähtyä.

Sekoita rahkaan glögitiiviste, sokeri ja kardemumma.

Vaahdota kerma. Nostele kerma rahkan sekaan.
Rouhi suklaakeksit ja sekoita muruset rahka-kermaseokseen.

Pilko pipari käsi isohkoisi palasiksi.


Kokoa herkku läpinäkyvään maljaan kerroksittain: isohkoja piparinpaloja, omenaa, rahkaa, piparia, rahkaa, omenaa... jne. Missä järjestyksessä vain haluat. :)

Tarjoa parin tunnin sisällä kokoamisesta. Jos haluat rapeutta mukaan, lisää loput piparit vasta juuri ennen tarjoamista.

Ja seuraavanakin päivänä maistuu ihanasti pehmenneenä.


sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Jouluinen porkkanapuuro, vähän erilainen joulupuuro

Kyllä, taas tulee resepti, joka alkaa sanalla "jouluinen".
Minä nyt vain suorastaan tursuan tätä vuodenaikaa. :) Ja ulkonakin sataa lunta.

Tässäpä tulee mielenkiintoinen resepti, jota suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Eikö riisipuuro maistu tai kaipaatteko jotain ihkauutta jouluaattoaamuksi? Tai oletko jo kokeillut kaikki mahdolliset variaatiot aamupuuroksi? Vai kaipailisiko sunnuntaiaamuusi ripausta joulupölyä? 


En enää muista missä törmäsin ideaan laittaa porkkanaraastetta kaurapuuroon, mutta jo pitkään minua on kutkuttanut kokeilla samaa. Onhan porkkanakakkukin aivan mahtavaa! 

Lopputulos oli hyvä! Mielenkiintoinen, sanoisin. En ole maistanut samanlaista puuroa kyllä koskaan. :) Mutta tosi hyvää oli, ja puuron ystäville tämä on oiva lisä repertuaariin. 



Jouluinen porkkanapuuro (2:lle)

2 keskikokoista raastettua porkkanaa
1dl kaurahiutaleita
n. 4 dl vettä
1 banaani
1 muna
1/2 tl piparkakkumaustetta
1/2 tl kanelia
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa


Kuori ja raasta porkkana. Mittaa kaurahiutaleet, vesi ja raaste kattilaan. Keittele kymmenisen minuuttia kunnes puuro on kypsää.

Muusaa banaani ja lisää se joukkoon. Sekoita ja laita levy kiinni. Lisää mausteet ja hunaja. Maistele sopiva makeus- / mausteaste.

Riko joukkoon vielä kananmuna. Sekoita hyvin. Anna puuron jäähtyä ja makujen voimistua vähintään puolisen tuntia. Tai parhaimmillaan seuraavaan päivään.

Ripottele tarjotessa päälle hieman kanelia.

Olin itse asiassa ajatellut kokeilla myös spruutata puuron päälle vähän kermavaahtoa, mutta yllättäen se olikin jääkaapistamme loppunut... Näin käy usein. :)




lauantai 14. joulukuuta 2013

Jouluinen punajuurileipä

Terveisiä pikkujoulujen jälkeisistä tunnelmista. :) 
Olipas kyllä hauskat juhlat. 

Eli tip tap vain kaikille! Jos tänä viikonloppuna ei muihin huimiin suorituksiin taivu, tehkää tätä ihanaa leipää. Hän saavutti valtaisan suosion meidän pöydässämme ja katosikin parempiin suihin alle aikayksikön. 


Rakkauteni leipään lienee jo uskollisimmille lukijoille selvä. Tähän ah-niin-tunnelmalliseen aikaan sopivat myös joululeipäomenainen jouluisen tuulahteleva leipäpunajuurisämpylä (ja sata muuta). 

Jouluinen punajuurileipä heilahti top-listalleni suosikkien joukkoon.


Leipä vaatii vähän vaivaa, mutta tosi helpolla pääsee, jos vaikka keittää ja soseuttaa punajuuret jo edellisenä päivänä. Sitten jäljelle jääkin enää perusleivonta.


 Jouluinen punajuurileipä (1 pitkä vuokaleipä / 1 limppu)

2,5 dl vettä (tai punajuurten keitinvettä)
1 pss kuivahiivaa
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl pomeranssinkuorta
2 tl inivääriä
1/4 dl siirappia
n. 350 g raakoja punajuuria / 300 g valmista sosetta
2 dl ruisjauhoja
n. 7 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

pellavansiememiä (tai mitä tahansa lemppareitasi, ensi kerralla laitan auringonkukansiemeniä)


Jos käytät raakoja punajuuria, aloita soseen tekemisestä.
Kuori ja keitä punajuuret kypsiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella. Voit valmistaa soseen hyvin vaikka paria päivää ennen leipomista.

Notkista sose punajuurten keitinvedellä juoksevaksi niin, että painoksi tulee n. 300 g. Yhdistä sose ja 2,5 dl vettä tai punajuurten keitinvettä. Lämmitä seos reilusti hiivan heräämislämmön yli.

Sekoita soseeseen mausteet, 1 dl jauhoja, kuivahiiva ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen. Loppuvaiheessa lorota joukkoon myös rypsiöljy. Vaivaa taikinaa 5 - 10 minuuttia, voit jättää sen löysähköksi.


Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 40 minuuttia.


Kumoa taikina, painele isoimmat ilmakuplat pois ja levitä taikina vuokaan / leivo limpuksi.


Anna leivän kohota liinan alla vielä n. 20 minuuttia.


Kastele leivän pinta vedellä, jos haluat erityisen rapean pinnan. Ripottele päälle esim. pellavansiemeniä.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.


Nauti hyvässä seurassa. :)

tiistai 10. joulukuuta 2013

Lohipastrami, manteli-perunalaatikko ja haudutettua fenkolia

Itsenäisyyspäivän päivällisen idea löytyi - ylläri ylläri - Glorian ruoka & viini -lehden tuoreimmasta numerosta (8/2013). 
Oma toteutukseni oikoi joitain mutkia ja pari unohdustakin tapahtui, mutta lopputulos oli silti herkkua!

Erityisesti haudutettu fenkoli oli minun makuuni, samoin olisivat olleet paahdetut pinjansiemenet, jotka unohtuivat lautaselta. :) Mantelin olisin toivonut maistuvan voimakkaammin, joten suosittelen lisäämään mantelitahnaa (alkuperäisessä ohjeessa) laatikkoon.

Huomaa, että lohipastrami kannattaa laittaa alulle jo tarjoilua edeltävänä päivänä.


Lohipastrami, manteli-perunalaatikko ja haudutettua fenkolia (4:lle)

Lohipastrami

n. 600 g lohta
suolaa
sokeria
mustapippuria
viherpippuria
rosepippuria

Valmista lohipastrami tämän ohjeen mukaan. Jätä vain mausteista pois juustokumina.


Manteli-perunalaatikko

n. 800 g - 1 kg perunoita
2 kananmunaa
(5 rkl mantelitahnaa)
2,5 dl mantelimaitoa
suolaa
mustapippuria
1 dl mantelilastuja

Keitä perunat kypsiksi, (kuori ja) viipaloi ne. Lado perunaviipaleet uunivuokaan. Ripottele kerrosten väliin aina mantelilastuja.


Yhdistä mantelimaito, suola, pippuri ja kananmunat (sekä mantelitahna). Sekoita. Kaada seos uunivuokaan. Ripottele päälle vielä mantelilastuja. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia kunnes seos hyytyy. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.


Haudutettu fenkoli

300 g fenkolia
3 dl maitoa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Pilko fenkolit ohuiksi viipaleiksi. Säästä tupsut koristeeksi.
Keitä fenkoliviipaleita hiljalleen maidossa n. 5 - 7 minuuttia. Valuta maito kattilasta ja lisää öljy, sitruunamehu ja suola. 


Lisäksi
reilu kourallinen pinjansiemeniä

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä.


Kokoa annos. Leikkaa lautasen pohjalle pala manteli-perunalaatikkoa, nostele laatikon päälle ja sivuille fenkolia. Nostele myös lohipalat annoksen päälle. Ripottele päälle vielä reilusti pinjansiemeniä.
Rouhi koko komeuden päälle suolaa ja pippuria.


Ja tältä se näytti lehdessä... Oikeastaan erona vain tuo pinjansiementen ja luonnonvalon puute (köh, tai kuvaajan taidot ja kameran laatu...)! :)


Ja jälkkäriksi jouluista kinuskirullaa!