lauantai 7. helmikuuta 2015

Intialainen lihapata

Intialainen ruoka on mielestäni huippuhyvää, joskin teen sitä itse harvakseltaan. En tiedä miksi...
Talveen Intian vahvat ja mausteiset maut sopivat erinomaisesti. Kastikkeet ovat täyteläisiä ja lämmittäviä.


Meiltä löytyy Suomesta mitä parhaiten intialaiseen kokkailuun sopiva raaka-aine; karjalanpaistiliha. :) Ei aina tarvitse olla perinteinen, vaikka hyväähän meidänkin herkkumme on. 

Tämä intialainen lihapata oli kyllä niin helppo tehdä, että tästä tulee uusi lemppari. Pata porisemaan sunnuntaina ja kah, arkiviikoksi on jälleen iso määrä ruokaa varastossa. :) Maut sen kun syvenevät jääkaapissa. Nams!


Intialainen lammaspata (4:lle)

600 g karjalanpaistilihaa
reilu loraus öljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
(1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä)
n. 300 g kaalia
1 tl kurkumaa
3 tl garam masalaa
1-2 tl jauhettua korianteria
1 tl kuminaa
1/2 tl chiliä
1-2 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria
2 prk tomaattimurskaa
(loraus vettä)
2 dl ruoanvalmistusjugurttia tai ruokakermaa
n. 1/2 punainen paprika

(tuoretta korianteria)


Sekoita kaikki mjauhemaiset mausteet keskenään. Kuori ja silppua valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
Pilko sipuli reilun kokoisiksi kappaleiksi. Pilko kaali n. saman kokoiseksi.

Lämmitä öljy pannulla.  Lisää mausteet kuumaan öljyyn, että niiden aromit pääsevät kunnolla irti. Älä anna kärtsähtää.

Lisää minuutin-parin päästä sipulit, valkosipulit, inkivääri ja kaali. Paistele hetki, että sipulit hieman kuullottuvat. Lisää lihat ja paista niiden pintaan väriä.

Lihojen ei tarvitse ola läpikypsiä, kun lisäät tomaattimuskat ja tarvittaessa hieman vettä. Nosta kansi visusti pälle ja hauduta kastike kypsäksi vähintään 1/2 tuntia. Mitä kauemmin haudutat, sitä mureampi liha. Jos haluat, voit myös siirtää ruoan uuniin kypsymään. Laita tuolloin kastike kannelliseen pataan ja uunin lämpö n. 180 astetta.

Kun olet tyytyväinen haudutteluun, lisää pilkottu paprika ja jugurtti tai kerma. Hauduttele vielä kymmenisen minuuttia.

Maistele, että maut ovat kohdallaan ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
Voit halutessasi koristaa annosta tuoreella korianterilla. Minulta ei kotoa tällä kertaa löytynyt...

Tarjoa jasminriisin kanssa.




sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Uuniomenapuuro ilman uunia

Ulkona tupruttaa lunta! Tai no, koko eilisen ja viime yön on tainnut tupruttaa myös. Ihanaa, kun vaalea lumivaippa tuo vähän valoa tähän erittäin pimeään kauteen. Tulkoon helmikuusta siis jo keväisempi kuin tammikuusta. :)

Parin tunnin lumenkolailun jälkeen täydellinen aamupala palkitsee.


Rakastan kaikkea omenaista, ja erityisesti uuniomenaista: rahkoja, paistoksia, jugurtteja, jätskejä, hilloja...

Superterveellinen uuniomenapuuro täydentää sarjaa loistavasti. Päivä ei VOI alkaa huonosti, kun saat eteesi annoksen tätä herkkua. Käytin puurossa isoja kaurahiutaleita, koska tykkään niiden suutuntumasta. Tuore omena toi sopivasti omaa makeutta, eikä lisämakeutusta tarvitse (ellei halua).

Kutsun tätä uuniomenapuuroksi makunsa vuoksi. Oikeasti puuro valmistuu kätevästi kattilassa n. 25 minuutissa. :)

Voi että, tämä on kyllä kuin syksyn ensimmäinen omenapaistos puuron muodossa.


Uuniomenapuuro (1:lle)

1 omena
1 dl isoja kaurahiutaleita
1,5 dl vettä
0,5-1 dl maitoa
ripaus inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
vähän isompi ripaus kanelia
muutama saksanpähkinä
(1 tl vaahterasiirappia, oikeasti ei tämän enempää)

Pilko omena pienehköksi kuutioksi. Mittaa kattilaan omppu ja vesi.
Kun seos kiehuu, murskaa omenoita halutessasi hieman, ja lisää sitten kaurahiutaleet.

Laske levyn lämpö niin, että puuro vain hissukseen porisee. Sekoittele välillä varovasti lähinnä vain tarkistaen, ettei puuro pala pohjaan. Jos heiluttelet liikaa, irtooa kaurahiutaleista liikaa tärkkelystä ja tulos on liisterimäinen.

Kun neste alkaa loppua, lisää maitoa. Keittele puuroa yhteensä n. 17-20 minuuttia. Lisää maitoa sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Lisää myös mausteet ja sekoita. Sulje levy ja anna puuron hautua kannen alla vielä 5 minuuttia.

Nosta puuro lautaselle, rouhi päälle pähkinät. Lorauta halutessasi annoksen päälle ihan pari pienen pientä tippaa vaahterasiirappia. Et oikeasti tarvitse kuin aivan ylipienet pisarat, sillä siirappi on tosi makeaa.

Tällä saadaan päivä oikeille raiteille kertaheilautuksella! Ja jos joku on noussut väärällä jalalla, niin nyt suupielet nousevat. :)



lauantai 31. tammikuuta 2015

Pestopizza ja paahdettu päärynäsalaatti

Hyvää viikonloppua; hauskanpidon, rentoutumisen, hyvän ruoan ja ystävien aikaa! :)

Tällä kertaa luvassa on pari ässää illanistujaistarjottavaa. Pestopizza on söpö, nopeatekoinen ja herkullinen läpyskä. Paahdettu salaatti taas sopii loistavasti myös arkeen, joulupöytään ja grilliruoan kaveriksi.


Ja jos olet vielä täksi illaksi pähkäilemässä pöydännotketta, niin nämä herkut ehdit vielä hyvin pyöräyttää. :)

Pestopizzan ideasta kiitos Kinuskikissalle. Hedelmäisestä salaatista olen tehnyt juustoisemman ja pähkinäisemmän version aiemminkin.


Pestopizza

n. 1/3 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 dl vettä
2½-3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

n. 3-4 rkl pestokastiketta
2 valkosipulinkynttä
n. 3 dl juustoraastetta (parmesan on parasta...)

kourallinen pinjansiemeniä


Tee ensin taikina. Sekoita kaikki aineet sekaisin. Vaivaa tovi, että taikina muorostaa iloisen pallon.
Anna kohota liinan alla lämpimässä n. 45 minuuttia.

Laita uuni ja pizzakivi tai pelti lämpenemään 225 asteeseen.

Levitä kohonnut taikina leivinpaperille mahdollisimman pyöreäksi ja ohueksi levyksi. 
Levitä päälle pestokastike. Muista levittää reunoille asti.


Murskaa valkosipulinkynnet ja levitä nekin pohjalle.
Raasta juusto ja levitä sekin pizzan päälle. 


Sujauta pizza uunin ylätasolle. Paista n. 5-10 minuuttia. Vahdi, ettei kärähdä, pizza valmistuu tosi nopeasti.

Paahda pinjansiemeniä tovi kuivalla pannulla.

Ripottele uunista tulleen pizzan päälle pinjansiemenet. Leikkele pizza paloiksi.



Ja tosiaan pizzan kanssa sopii erittäin erittäin hyvin tämä raikas, kirpsakka ja makea salaatti. :)


Paahdettu päärynäsalaatti

2 päärynää
n. 1/2 kerää jäävuorisalaattia
n. 15 cm pätkä kurkkua

2 tl dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria

suolaa
pippuria
kurpitsansiemeniä


Viipaloi päärynä oikein ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut uuniritilälle.

Paahda 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia. Ritilällä päärynöitä ei välttämättä tarvitse kääntää välillä. Jos käytät peltiä, käännä ne puolessa välissä.

Huomaa, että päärynöiden paahtoaika riippuu paljolti niiden mehukkuudesta. Vahdi siis uunia. Päärynät ovat sopivia, kun ne käpristyvät ja reunat ottavat sopivasti väriä. Anna jäähtyä.

Revi kulhoon salaatti ja pilko joukkoon kurkku.

Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Sekoita kastike hyvin salaatinlehtiin ja kurkkuihin.

Nostele tarjoilulautasen pohjalle salaatti-kurkkuseosta, jonka päälle paahdetut ja jäähtyneet päärynät. Rouhaise vielä vähän suolaa ja pippuria, ja ripottele kourallinen kurpitsansiemeniä.




sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Revittävä raparperi-mansikkapulla

Sympaattista sunnuntaita!

Olen kevättunnelmissa. Söin tänään aamupalaa hiljaisuudessa ja ulkoa kantautui ihan valtavasti lintujen laulua! Eikä tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta... Kevättä pukkaa! :)


Yksi varma tapa tuoda kevät ja kesä elämään, on kokata asiaankuuluvia makuja. Mikä henkisi kesää enemmän kuin mansikka ja raparperi?


Rakastan mehevää, uunista juuri tullutta, hieman ehkä likilaskuista pullaa. Mielellään vielä revittävää. Tämä mansikka-raparperipulla täyttää kaikki kriteerit. :)

Pulla on vähän kuin bostonkakku, mutta ei niin säännönmukainen. Tässä solmuista tai mytyistä koottavassa pullassa on ihan eri tavalla rento meininki. Viimeksi tein samalla tyylillä mustikka-appelsiinipullaa, ihanaa oli sekin!


Eli ei kun immeiset leipomaan. Tuore pulla, lasi maitoa, linnunlaulu, hyvä kirja = täydellinen sunnuntai.


Revittävä raparperi-mansikkapulla (1 iso vuoka ja toinen ihan pieni)

4 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl kardemummaa
2 munaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
50 g sulatettua margariinia
13-14 dl vehnäjauhoja

noin 1 l (pakastettuja) raparperinpaloja
n. 2,5-3 dl mansikkahilloa
2 rkl perunajauhoja

keltuainen voiteluun
raesokeria


(Nosta raparperit sulamaan. Valuta sulat raparperit hyvin, puristele käsin kaikki mahdollinen neste pois)

Lämmitä maito yli hiivan heräämislämmön. Sekoita kuivahiiva pariin desilitraan jauhoja.

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää munien joukkoon koko ajan sekoittaen suola, kardemumma, sokeri, margariini, maito sekä hiiva-jauhoseos.

Alusta myös loput jauhot taikinaan, kunnes koostumus on käsiteltävän paksu, mutta mahdollisimman löysä. :)
Anna taikinan kohota liinan tai kelmun alla kaksinkertaiseksi (puolesta tunnista tuntiin).

Vuoraa isohko uunivuoka (pienempi kuin uunipelti) leivinpaperilla.

Jauhota pöytä ja kumoa kohonnut taikina. Levitä taikinasta käsin iso levy.

Levitä taikinalevylle mansikkahillo ja ripottele raparperinpalat. Sirottele myös perunajauho täytteiden päälle esim. siivilän avulla.


Taittele levyn kulmat keskelle, kuten taittelisit kirjekuorta. Pyörittele levy rullaksi.

Leikkaa rulla noin kahdeksaan - kymmeneen osaan. Ota kukin osa käteen kerrallaan ja kierrä sitä itsensä ympäri muutama kierros. Kierrä spiraali vielä "solmuksi" tai "kippuraksi". :) Tämä vaihe on sotkuinen, ei haittaa. :)

Nosta solmut vuokaan vierekkäin, mutta jätä vähän kohoamisvaraa solmujen väliin. Nostele vielä tipahtaneet täytteet mukaan.


Anna pullien vielä kohota liinan alla tunnin verran.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele pullat kananmunankeltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pullia keskitasolla noin 30-35 minuuttia. Jos pinta ruskettuu liikaa, laita vuoan päälle folio.

Jos et halua tehdä kahta vuokaa, tee yli jääneestä taikinasta vaikka tavallisia pullia. :)



torstai 22. tammikuuta 2015

Arjen ihanin tomaatti-sinihomejuustokeitto

Kun mieheni on poissa, teen kaikenlaista mikä normaalisti aiheuttaisi outoja katseita tai kulmien kutristelua: syön viiliä keskellä yötä keittiössä seisten ja ulos tuijotellen, uppoudun kirjaan koko illaksi, napostelen valtavan määrän rusinoita, ja kokkailen simppeliä kasvisruokaa. Näin muutamia mainitakseni.


Olin aivan unohtanut tomaatin ja sinihomejuuston ihanan liiton, kunnes se viime viikonloppuna pitsaa tehdessä palasi mieleen.  Minulla oli tapana tehdä tomaatti-sinihomejuustokeittoa yhden hengen keittiössäni aikanaan harva se päivä, mutta nyttemmin tämä ihanainen nostalgiaruoka oli jäänyt unohduksiin.

Keitto valmistuu lähes syntisen nopeasti aineista, joita on yleensä aina kaapissa. Keitto on todella yksinkertainen, mutta ah-niin herkullinen. Täydellistä.


Tomaatti-sinihomejuustokeitto (1:lle tai 2:lle alkuun)

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 pieni tai 1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä paistamiseen
n. 1,5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
1 tl vaaleaa balsamicoa
20-50 g sinihomejuustoa
suolaa
pippuria
reilusti (tuoretta) basilikaa
(n. 1 tl pestoa)


Pilko sipuli pieneksi ja murskaa valkosipuli.

Lämmitä öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita muutama minuutti. Älä anna ruskistua.

Lisää kattilaan tomaattimurska, vesi ja kasvisfondi. Anna poreilla hetki.

Lisää myös balsamico, sinihomejuusto ja basilika.

Anna porista kannen alla viitisen minuuttia. Maista, mitä puuttuu. Lisää suolaa ja pippuria.

Maistele vielä maut kohdalleen.

Tipauttele annoksen päälle runsaasti basilikaa sekä halutessasi hieman pestoa ja sinihomejuustomurua.

Nauti yksin tai kaksin. :)