sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Dashisiika, seesamisienet ja viherkastike

Aurinkoista äitienpäivää kaikille äideille - ja aivan erityisesti omalle, maailman parhaalle äidille ja tyttäreni Mamille. <3


Korkkasimme tänä viikonloppuna mökkikauden, ja vaikka verkot eivät vielä veteen asti ehtineet, olivat kaikkien ajatukset jo sätkivissä hopeakyljissä. :)

Sen kunniaksi tämä resepti jakoon.


Tässä ateriassa oli kyllä kaikki kohdallaan. Maukas ja mehevä siika, ihanan raikas ja hehkuva viherkastike ja ah-niin maukkaat seesamisuppikset. Onnistuin. :)

Ja mikä vielä on erityisen mukavaa, on suomalaiset raaka-aineet yhdistettynä japanilaiseen meininkiin. 

Meillä syötiin dashisiikaa Wappupöydässä juhlan kunniaksi.


En ole ennen käyttänyt dashilientä, joten tein sen nyt ihan jauheesta. En siis liotellut itse levää ja kuivattuja kaloja, kuten se varmasti oikeaoppisesti pitäisi tehdä. Tokyokanista ainakin pääkaupunkiseudulta saa jauhetta. 


Vaikka raaka-ainelista näyttää pitkältä, ja vaiheita on hieman tavallista enemmän, valmistuu dashisiika hetkessä. Valmistelut on myös helppo tehdä vaiheittain etukäteen. 

Ota varaslähtö kesään ja tarjoile se lautasella. :)


Dashi-siika, seesamisienet ja viherkastike (2:lle)

n. 450 g siikafile
pieni ripaus suolaa
2 sitruunaviipaletta
iso kourallinen babypinaattia
iso kourallinen rucolaa
2 parsaa
suolaa
pippuria

Dashiliemi
2 dl dashilientä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl palmusokeria

Seesamisienet
2 dl kuivattuja kokonaisia suppilovahveroita
loraus rypsiöljyä paistamiseen
2 tl soijakastiketta
n. 1 tl seesamiöljyä

Viherkastike
½ kurkku
½ avokado
1/3 dl pakastettua nokkosta
½ pienen sitruunan mehu (n. 2-3 rkl)
iso kourallinen tuoretta rucolaa
suolaa 


Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne viimeistään tuntia ennen pehmenemään pariin desilitraan vettä.

Nypi siikafileistä ruodot pois. Suolaa fileet hyvin kevyesti ja anna maustua n. 20 minuuttia. 20 minuutin jälkeen pyyhkäise suolat siian pinnalta pois.
Tee dashiliemi. Mittaa aineet kattilaan ja anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Anna liemen odottaa kattilassa.
Tee viherkastike. Pilko kurkku ja avokado astiaan. Lisää nokkoset, sitruunanmehu ja rucola. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää suolaa oman maun mukaan. Nosta kastike sivuun odottamaan. 

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Lisää suppilovahverot ja tarvittaessa n. 1 rkl liotusvettä. Lisää myös soijakastike ja seesamiöljy. Paista pari minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja kokoa siikanyytit. Nosta erillisille folioille siikafile, sitruunaviipale ja noin puolet sienistä. Nosta kuhunkin nyyttiin n. 2-3 rkl dashilientä. Nipistä folionyytti kiinni ja nosta uuniin. Kypsennä kaloja n. 10-12 minuuttia. 

Höyrytä tai keitä sillä välin parsat napakaksi. Parsojen kärjille riittää pari minuuttia kiehuvaa vettä tai 5 minuuttia höyryä. 

Annostele lautasille viherkastiketta ja babypinaatin ja rucolan lehtiä. Nostele myös loput sienet lautasille. 

Kun siika on kypsä, nosta se ja nyytin muu sisältö viherpedin päälle. Lorauta päälle vähän lientä nyytistä. Suolaa ja pippuroi hyvin kevyesti. Nosta koristeeksi parsa.


perjantai 12. toukokuuta 2017

Taivaallinen appelsiini-suklaamoussekakku

Äitienpäiväaamuna äidit kautta maan heräävät hehkeänä ja tepsuttelevat aamiaispöytään.

Ehdotan, että kaikki perheen ei-äidit kattavat pöydän valmiiksi ja jos oikein innostuvat, leipaisevat myös kakun.

Tässä olisi todella herkullinen kakku, joka onnistuu myös vähemmän harjaantuneelta paakarilta. :)


Ja vinkki number two:  kakku kannattaa tehdä viimeistelyä vailla valmiiksi edellisenä iltana, jotta aamulla säästytään viime hetken stressiltä ja sählingiltä. :)

Ja koska kakun jäähtymiseen pitää varata aikaa (toisin kuin minä tein ja täyte tietenkin valahti), kannattaa ehdottomasti aktivoitua ajoissa.


Jos olet lukenut blogiani aiemmin tiedät, että en ole pikkutarkan piperryksen ystävä, ja kakkuni ovat ulkomuodoltaan hyvin rustiikkisia. Sama pätee nyt.

Mutta tässä kakussa rustiikkisuus toimii. Päällä olevasta suklaamoussesta on helppo pyöräytellä lusikalla ruusumaisia kuvioita. Olin ajatellut raastaa kakun päälle suklaa- ja appelsiinilastuja, mutta mielestäni kakku oli riittävän kaunis näinkin. (Plus meillä oli nälkä).


Tässä appelsiini-suklaakakussa on suklainen pohja, pehmeä, kermainen mutta raikas keskusta ja päällä täyteläinen, ilmankeveä suklaamousse. Kelpaa.


Tämän ihanan kakun idea on sama kuin maailman parhaassa raparperikakussa.

Eli ei kun kokeilemaan! Viime vuonna kävi niin, että joku innokas isä kaipasi lisäneuvoja, mutta en ollut huomannut viestiä ajoissa. Yritän päivystää nyt tarkemmin, jotta voin neuvoa ajoissa. :)


Taivaallinen appelsiini-suklaamoussekakku

2,4 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl sokeria
125 g kylmää voita tai margariinia

Täyte:
2,4 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
1,2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 muna
1 keltuainen
2 appelsiinia

Mousse:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5-2 dl kuohukermaa
100 g suklaata


Mittaa kulhoon vehnäjauho ja sokeri. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe. Sekoita hyvin.
Lisää kymä voi tai margariini paloina ja nypi tasaiseksi taikinaksi.

Voitele irtopohjavuoan reunat kevyesti. Painele taikina paperoidun irtopohjavuoan pohjalle (ei reunoille).

Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa n. 5-7 minuuttia.

Tee sillävälin täyte. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot ja kerma. Lisää muna ja keltuainen.
Pilko appelsiini siten, että lohkot jäävät kuorettomiksi (eli ensin veitsellä oranssi kuori, ja sitten kukin lohko veitsellä erikseen). Palastele lohkot n. sentin pätkiksi.

Kääntele appelsiininpalaset täytteen joukkoon.

Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja paista 180 asteessa n. 30 minuuttia kunnes pinta on saanut hieman väriä.

Anna kakun tässä vaiheessa jäähtyä erittäin hyvin.

Tee seuraavaksi mousse. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Lisää sulan suklaan joukkoon loraus kermaa ja sekoita tasaiseksi ja juoksevaksi.

Sekoita joukkoon myös tuorejuusto.

Vatkaa loppu kuohukerma kiinteäksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla.

Taittele suklaaseos kermavaahdon sekaan.

Nostele moussea reilusti jäähtyneen kakun päälle. Voit halutessasi koristella kakun esim. suklaa- ja appelsiininkuorilastuilla.

Tarjoa heti.



sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Taivaalliset banaanimunkit

Ai että, kyllä Wappu on ihana!!


 Let me count the ways:

  1. Aloitimme seurustelemaan mieheni kanssa Wappuna
  2. Tyttäreni nimipäivä on Wappuna
  3. Teekkariwapuista on (hatarat mutta) railakkaat muistot
  4.  Wappuna kuuluu juoda kuohujuomaa
  5. Vitsi mitä dance partyjä ollaan pidetty aikanaan! Juuri löytyi ihana otos kymmenen vuoden takaa...
  6. Samana vuonna avattiin simapullokin suojalasit päässä, oli vähän päässyt rusinat nousemaan...
  7. Kevättä on ilmassa (tai 10 cm lunta maassa)
  8. Suomalaiset SEKOAVAT pariksi päiväksi ja kaikkea villiä ja hauskaa tapahtuu. Oi niitä ulkkareita, jotka valitsevat saapua Wappuna Helsinkiin... :D
  9. MUNKIT!!


Nämä ihanat minireikäiset donitsit saivat taikinaan lisämehevyyttä banaanista, joka myös vähensi rasvan määrää taikinasta (joo, eli dieettikamaa).

Ja katsokaa, miten ihana sisus... Juuri tältä munkin kuuluu näyttää. Voi hitsi että oli mehevää! Olen sanaton!!


Saat muuten reseptistä helposti munattoman jättämällä munan pois. Hoksasin juuri, että se pääsi kokonaan unohtumaan meikäläisen taikinasta. :D Eli loistavasti toimii ilmankin. :D


Taivaalliset banaanimunkit (12 kpl)

2,5 dl maitoa
1 iso banaani
1 dl sokeria
1 pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
(1 muna)
n. 8-9 dl vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia

n. 8 dl rypsiöljyä paistamiseen
sokeria


Soseuta banaani ja sekoita se maidon kanssa. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön.

Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, muna ja hiiva.

Lisää jauhot hissukseen. Noin kuuden desin kohdalla lisää palasteltu margariini.

Alusta loput taikinat ja vaivaa hyvin. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi n. 45 min - 1 h.


Jaa taikina 12 osaan. Pyörittele pöytää vasten tai kämmenten välissä osasista palloja.

Työnnä sormi keskeltä läpi ja pyörittele reikää kahden käden sormilla isommaksi.

Nosta munkit pellille kohoamaan.


Kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.


Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Paistomittari on kätevä apu.

Paista munkkeja molemmin puolin n. 1,5-2 minuuttia kummaltakin puolelta.


Nosta valmis munkki lautaselle, jonka päällä on talouspaperi. Heti kun pystyt koskemaan munkkiin (eli n. 10 s päästä), siirrä se toiselle lautaselle, jossa on sokeria odottamassa.

Pyörittele munkki sokerissa ja nosta ritilälle jäähtymään. Vaihda pyörittelysokeri välillä, sillä rasvaa imenyt sokeri tarttuu huonosti.


NAUTI!!!



lauantai 22. huhtikuuta 2017

Makea Amish-leipä eli nopea pullakakku

Ai ihana miten herkullista leipää tämä amerikkalaisten, vanhanaikaisten elämäntapojen noudattajien perinneherkku onkaan. :)

Ja ah, mikä määrä epätotuuksia yllä oleva lause pitää sisällään (paitsi ihana ja herkullinen).


Eli nyt heti alkuun pari tarkentavaa asiaa.
  • Leipä => No itse asiassa erittäin makea, sokeripitoinen kanelipullan makuinen kakku
  • Alkuperältään Amish-ryhmän resepti => Vain nimi on otettu amisseilta. Aito perinteinen amissien ystävyysleipä on vain juureen tehty leipä, josta jaetaan myös sairaille ja tarvitseville, kanelilla, sokerilla, rusinoilla, pähkinöillä sun muilla ei siis ole asian kanssa tekemistä
  • Vanhanaikaisten elämäntapojen noudattajien perinneherkku => Kaupunkilaisten hipstereiden suosioon nostama siisti juttu, joka ohjeiden mukaan tehdään "ei-metallisissa astioissa", eli näin ollen siis vanhanaikaiseen tapaan. :)

Plus sitten vielä se, että meikäläinen on oikaissut tietä onneen, ja tehnyt kymmenen päivän kypsyttelystä leivinjauheella kohotettavan pikakakun. Oijoi, mitähän aitoa tai alkuperäistä tässä on enää jäljellä. :D

Mutta siitä viis! HYVÄLTÄ MAISTUU!! :D


Amish-leipä on amerikkalaisten villityksiä. Perinteisesti kyse on siis hapanjuurella kohotettavasta leivonnaisesta, jotka meilläkin ovat kuuminta hottia. Mutta! Ämeriikhassa tämä tehdään tietenkin makeana versiona. :)

Amish- eli ystävyysleipä on "kiertokirje", jossa juurta kypsytellään kymmenen päivää, jonka jälkeen 1) leivotaan itselle 2) säästetään pala juurta seuraavaa kypsyttelykierrosta varten 3) jaetaan juurta kavereille.


Ei mikään mahdottoman vaikea juttu, mutta nyt juuri minua ei innostanut juuren kanssa leikkiminen. Säästän juurtumiseni mielummin suolaisiin, "oikeisiin" leipiin.

Niin ja vieraat olivat tulossa jo kahden tunnin päästä. 

Kuten ehkä kuvista huomaat, jää kakku helposti raa'aksi, joten malta paistaa sitä rauhassa, vaikka kakku jo vaikuttaisikin kypsältä. Se vain hämää. :)



Amish-leipä (1 vuoka, 6-8:lle)

1,25 dl pehmeää margariinia
2,5 dl sokeria
1 muna
2,5 dl piimää
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

reilu 0,5 dl sokeria
1 tl kanelia


Vatkaa keskenään margariini ja sokeri. Lisää muna vatkaten joukkoon.

Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe.

Lisää taikinaan myös piimä ja jauhoseos. Sekoita tasaiseksi.

Voitele ja jauhota (silikoni)vuoka. Sekoita keskenään 0,5 dl sokeria ja kaneli.

Kaada 1/3 taikinasta vuokaan. Ripottele päälle reilu 1/3 sokeri-kaneliseoksesta.
Kaada seuraava 1/3 taikinasta vuokaan ja ripottele lähes kaikki sokeri-kaneliseos päälle.

Kaada loppu taikina vuokaan ja ripottele päälle loppu sokeri-kaneliseos.

Piirtele veitsellä taikinaan kuvioita, jotta saat kerrokset hieman sekoittumaan.


Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 1 h 15 minuuttia (kiertoilmalla, tavallisella modella hieman pidempi aika). Jos pinta uhkaa tummua liikaa, laita päälle folio. 


 Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Kumoa ja leikkaa n. 1,5 cm paksuiksi siivuiksi.



keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Aurinkoinen porkkanakakku-kääretorttu

Pääsiäinen on ensi viikolla! Jes!

Ehdotan, että juhlistat sitä, että lähes koko maailma on lomalla, eikä sinun tarvitse töissä selitellä ihmeellisiä pohjoismaisia vapaapäiviä, leipasemalla tämän syntisen ihanan porkkanakakku-kääretortun.


Voi vitsit, että tämä oli hyvää... Tosi amerikkalaisen makeaa, mutta jotenkin tuo kääretortun muoto on viime aikoina alkanut viehättää minua. 

Kääretorttu sai tujauksen appelsiinia, ja sanoisin sen olevan ratkaisevan tärkeä raikastava elementti. Älä jätä sitä pois. Jos sinulla on vain maustamatonta tuorejuustoa, voit laittaa joukkoon vähän appelsiinihilloa, tai appelsiininkuoriraastetta.


Löysin reseptin Maku-lehdestä 5/2016 ja alkuperä on Perinneruokaa prkl -blogi.

Vähensin reseptistä 2 dl tomusokeria, ja ihan kyllä tuli riittävän makea (oikeasti tosi makea) näinkin. :)

Kääretorttu paranee jääkaapissa seistessään, joten voit hyvin mielin tehdä tortun vaikka paria päivää etukäteen.


Aurinkoinen porkkanakakku-kääretorttu (kuvassa on vain puolikas)

2 munaa
2 dl sokeria
100 g voita tai margariinia sulana
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2-3 dl hienoa porkkanaraastetta

100 g voita (huoneenlämpöistä)
360-400 g (2 pkt) appelsiinituorejuustoa
3 dl tomusokeria


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voisula.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina varovaisesti nostellen tasaiseksi.

Kääntele joukkoon porkkanaraaste.

Levitä taikina leivinpaperille uunipellille. Paista 200 asteessa n. 10-12 minuuttia.
Ota toinen leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kumoa uunista tullut taikina sokeroidun leivinpaperin päälle. Vedä varovaisesti päällimmäinen leivinpaperi pois.

Anna taikinalevyn jäähtyä.

Tee täyte. Yhdistä tuorejuusto ja voi, ja vatkaa ne tasaiseksi seokseksi. Lisää tomusokeri.

Kun taikinalevy on jäähtynyt, levitä sille täyte. Kääri tiukaksi rullaksi leivinpaperin avulla.

Kääräise torttu leivinpaperiin ja vielä elmukelmuun ja nosta jääkaapiin oleentumaan ja maustumaan.

Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kera.


keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Katkarapu-laksakeitto

Nam nam nam!
Ei enempää sanottavaa.


Tämä rapukeitto valmistui helposti, vaivattomasti ja todella nopeasti. Ja koko perhe tykkäsi. Paljon. :)

Jos haluaa optimoida ajankäyttöään, on keitto helppo valmistella melkein valmiiksi ja viimeistellä nopeasti ennen tarjoamista.


Kiitos reseptistä (jota taas vähän modasin) Glorian ruoka & viini -lehdelle (2/2017)


Katkarapu-laksakeitto (2-4:lle)

1 sipuli
loraus öljyä
1,5 rkl punaista currytahnaa tai tandoori currytahnaa
n. 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä
n. 8 dl vettä
1,5 rkl kanafondia
1 tl palmusokeria
1 pienen limen mehu
1 rkl soijakastiketta (tai kalakastiketta)

n. 1,5-2 "arkkia" nuudeleita

1 tlk herkkusieniä
n. 300 g katkarapuja (pakaste)
n. 15 cm pätkä kurkkua
200 g kookosmaitoa (ei kevyttä)
tuoretta basilikaa ja/tai korianteria


Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja pilko sipuli.

Lämmitä loraus öljyä kattilassa ja kuullota sipulia hetki.

Lisää kattilaan currytahna, inkivääri, vesi, kanafondi, limen mehu, sokeri ja soijakastike. Kiehauta seos.

(Jos haluat säästää arjen ruoanlaittoajassa, tee keitto tähän vaiheeseen asti edellisenä iltana, ja nosta liemi jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän pikakokkausta.)

Lisää kattilaan myös nuudelit ja anna kiehua kypsäksi.

Sulata katkaravut.

Kun nuudelit ovat kypsiä, lisää kattilaan sienet, ravut, paloiteltu kurkku ja kookosmaito. Älä enää kiehuta seosta, kuumenna vain.

Revi keiton päälle runsaasti tuoreita yrttejä.


perjantai 17. maaliskuuta 2017

Intialainen kurpitsapata

Oijoi - tämä kurpitsapata vei meidän pöytäseurueelta kielen mennessään.
Jotenkin nyt kaikki mausteiset maut ja täyteläinen koostumus muodostivat onnistuneen kokonaisuuden. :)

Jopa kranttu taapero tykkäsi ja pyysi lisää.


Huoh, osaapas olla perjantaifiilis.

Taidan tänään kokata jotain kevyttä keittoa ja täyttää vatsan karkeilla. Ulkonakin sataa. :) 



Lainasin reseptiä Maku -lehdestä (7/2016), mutta kuten aina - muokkasin aika paljon. :)


Intialainen kurpitsapata (n. 6:lle)

1 pieni myskikurpitsa (n. 1,5 l kuutioituna)
1 pkt kypsiä kikherneitä suolaliemessä (380 g)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
3 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl garam masalaa
2 tl juustokuminaa
2 kokonaista tähtianista
1 tl curryä
n. 1 tl suolaa
n. 1 tl mustapippuria myllystä
2 rkl tomattipyreetä
n. 3 dl vettä
n. 1,5 rkl kasvisfondia
100 g tuoretta pinaattia (tai pienen nyrkin kokoinen pala pakastepinaattia)
2-3 dl edamamepapuja (kuorineen tai ilman)
200 g kookosmaitoa (Ei kevyttä! Puolet isosta tölkistä)

pari isoa kourallista tuoretta basilikaa
couscousia (tai riisiä)
ripaus suolaa


Kuori ja kuutioi myskikurpitsa (saat myskikurpitsan kätevästi kuorittua, jos lämmität sitä mikrossa pari minuuttia ja vuolet sitten kuoret kuorimaveitsellä pois).

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.

Lämmitä loraus öljyä kannellisessa padassa ja lisää pataan sipulit, valkosipulit ja kaikki mausteet. Kuullota pari - kolme minuuttia.

Lisää tomaattipyre ja sekoita hyvin.

Lisää myös vesi, kasvisfondi, kurpitsakuutiot ja kikherneet. Nosta padan kansi paikalleen ja anna padan hautua ja porista liedellä n. 45 minuuttia.

Valmista sillä välin couscous (tai riisi). Mausta couscous kevyesti suolalla.

Sulata sillä välin pakastepinaatti ja edamame-pavut. Jos käytät kuorellisia papuja, leikkaa niiden päät pois ja katko pavut n. 2-3 osaan.
Jos käytät tuoretta pinaattia, ryöppää se nopeasti.

Kun pata on porissut kypsäksi ja kurpitsat ovat ihanan pehmeitä, lisää pataan pilkottu pinaatti, edamamepavut ja kookosmaito. Laita levy kiinni.

Tarjoa esim. couscousin kanssa (tai jos haluat gluteenitonta, vaikka riisin).

Pilko annosten päälle reilusti tuoretta basilikaa tai anna jokaisen repiä itse sopimakseen katsova määrä.


maanantai 13. maaliskuuta 2017

Raikas raperperi-rahkapiirakka

Pääsiäinen kolkuttelee oven takana, ja kohta pöydät notkuvat suklaamunia, mämmiä, mangoa, parsaa ja erilaisia rahkaherkkuja!


Sain mieheni tänään kotiin reippaan viikon työmatkalta, ja halusin ilahduttaa häntä jotenkin. Olisin halunnut tehdä raparperipullaa, mutta koska kello oli kymmenen illalla ja päivä oli imaissut mehut, päädyin tekemään jotain vähän nopeampaa.

Ja tämä piirakkahan valmistui hetkessä! Tosi vaivattomasti.


Piirakka on ihanan raikas - ei ollenkaan liian makea. Ja taikina oli tosi hyvää kaikessa helppoudessaan.
Visioimme, että tästä perusreseptistä on tosi helppo varioida eri versioita; aprikoosista, marjoista, persikoista, mangosta... Mukaan taikinaan voi ripsauttaa esim. vähän kardemummaa...

Piirakka myös valmistuu tuikitavallisista aineista, joita löytyy kaapista aina.

Luottoresepti. :)


Raparperi-rahkapiirakka

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja

2 prk (a 250 g) maustamatonta maitorahkaa
2 dl maitoa
reilu 1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 rkl sitruunamehua (tai limemehua)

1 l raparpereja (pakastetut käyvät hyvin)


Tee taikina. Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit.
Lisää muna voimakkaasti vatkaten.

Lisää myös vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.

Voitele irtopohjavuoan reunat ja pingota pohjalle paperi.

Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille (n. 3 cm korkeat reunat).

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

Kaada täyte vuokaan ja ripottele pilkotut raparperit päälle. Painele raparperejä hieman täytteen sekaan.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia.


Anna jäähtyä vuoassaan tovi ennen tarjoamista. Erinomaista myös seuraavana päivänä. :)


sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Pho-keitto lihasta

Rakastan vietnamilaista ruokaa ja olen monta kertaa tehnyt erilaisia pho-keittoja (lohi, soijasuikale, ja vähän off-category lampaankääpä-ramen).

Mutta en koskaan hirvestä! :D


Ihanan ulkoilupäivän päätteeksi oli mahtavaa syödä lämmittävää ja mausteista keittoa.
Ja mikä parasta, kun tekee esivalmistelut ja liemen hyvissä ajoin, valmistuu loput ruoasta hetkessä.

Ei nälkäistä odottelua, vaan nopeasti pöytään. :)


Pho-keitto lihasta (2:lle)

5 dl vettä
1 rkl riistafondia
1 kokonainen tähtianis
4 kokonaista neilikkaa
2 tl sokeria
ripaus kanelia
1/2 tl sriracha-kastiketta
1 rkl kalakastiketta
(1 tl sitruunaruohotahnaa)
n. 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

n. 150 g hirven tai naudan sisäfilettä
loraus soijaa
loraus riisiviinietikkaa

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
hieman öljyä
kourallinen kuivattuja metsäsieniä (minulla lampaankääpää) tai pieni purkki tölkkiherkkusieniä
nuudeleita (n. 1,5 "arkkia")
1 iso porkkana
1/2 limen mehu

(tuoretta korianteria, minulla ei valitettavasti ollut)



Tee liemi pari tuntia etukäteen valmiiksi, jotta maku ehtii voimistua.
Sekoita kaikki ainekset kattilassa, kiehauta ja anna poreilla hissukseen kymmenisen minuuttia.
Anna liemen odottaa.

Nosta liha lämpenemään ja marinoi se kevyesti soijalla ja riisiviinietikalla.

Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne veteen turpoamaan.

Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
Kuori ja murskaa valkosipulit, kuori ja pilko sipuli.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetkonen.
Lisää pannulle myös liha isona palana, ja paista molemmilta puolilta n. 3-5 minuuttia paksuudesta riippuen. Katso, etteivät sipulit kärähdä.

Paistamisen loppuvaiheessa käytä myös sieniä pannulla pari minuuttia.

Keitä samaan aikaan nuudelit kypsäksi vedessä.

Annostele lautasille kypsiä nuudeleita, porkkanaraastetta ja sieniä.


Kaada päälle liemi.

Leikkaa liha siivuiksi ja nostele ne kauniisti annoksen päälle.

Revi päälle reilusti tuoretta korianteria (jota minulla ei valitettavasti tällä kertaa ollut).


sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Laskiaisbostonkakku

Lisää laskiaispullamodifikaatioita!

Rakastan bostonkakkua yli kaiken - sen lisäksi, että se on yleensä tavallista pullaa tuhat kertaa mehevämpää ja että sitä saa repiä, on se myös minulle lapsuudesta rakas herkku.


Toimii muuten erittäin hyvin myös laskiaispullana. :) Kuten toimi pitkokin.


Laskiaisbostonkakku

Pullataikina 
+ keltuainen voiteluun
+ raesokeria

n. 2 dl vadelma- tai mansikkahilloa
n. 1 dl vispikermaa
1 rkl sokeria


Tee pullataikina ohjeen mukaan.

Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.

Pyörittele kohonneesta taikinasta palloja, ja nostele ne irtopohjavuokaan väljästi. Noin kuusi - seitsemän pullaa mahtuu sopivasti yhteen peruskokoiseen vuokaan.

Anna kohota vielä n. 15-20 minuuttia.

Voitele keltuaisella ja koristele raesokerilla.

Paista 180-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia.
Anna jäähtyä hyvin.

Leikkaa kakusta hattu irti leipäveitsellä.

Kaiverra "pullakohtiin" monttu ja täytä hillolla.


Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.

Kerrosta reilusti kermavaahtoa kakun päälle ja nosta hattu paikalleen. Tarjoa heti.