maanantai 25. marraskuuta 2013

Vaniljaiset kristallipullat

Tiddidii, minä leijun taas viisi senttiä maanpinnan yläpuolella viikonlopun jäljiltä. :)
Olin kyläilemässä hyvän ystäväni luona, ja nyt taas muistan paremmin, mikä elämässä on tärkeää.

Pulla. 


No ei vaineskaan. Mutta on pulla silti aika kiva juttu. :)
Etenkin, jos pulla ei olekaan mikä tahansa pulla, vaan KRISTALLIPULLA!

Ajatelkaa, eikö kaikki, missä on etuliite kristalli- ole vähän astetta hienompaa. Kristallikruunu, kristallilasi, kristallipallo... 

Ja kristallipullat ovat tavallisia pullia vaniljaisempia, pehmeämpiä, mehukkaampia... 
Tosin meikäläisen ensiyritys näemmä ei tuottanut ihan niin kauniita yksilöitä kuin toivoin. :)


Vaniljaiset kristallipullat (n. 15 kpl)

2 dl vaniljakastiketta (esim. vispautuvaa Flora vanillaa)
1 dl vettä 
¾ dl sokeria 
½ rkl vaniljasokeria 
½ rkl kardemummaa 
½ tl suolaa 
1 pss kuivahiivaa 
n.7-8 dl vehnäjauhoja 
30 g pehmeää margariinia tai voita

Voiteluun: 
n. 30 g margariinia tai voita sulatettuna
1 dl sokeria 
1 rkl vanilliinisokeria 


Kuumenna vaniljakastike ja vesi yli hiivan heräämislämmön (+42 C).

Lisää nesteeseen sokeri, kardemumma, suola, noin desi jauhoja ja kuivahiiva.
Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen margariini. Alusta taikina tasaiseksi. 


Anna kohota liinan alla tunnin verran. 


Taikinan työstämiseen näin erilaisia ohjeita. Toiset käskivät rullata pyörylöitä, joista veivataan tankoja, ja joita sitten kierretään ja solmitaan...
Toiset neuvoivat kaulitsemaan taikinasta levyn, josta sitten pitäisi leikata pitkuloita palasia. 

Aloitin toteuttamaan jälkimmäistä vaihtoehtoa. Eli kaadoin taikinan jauhoiselle pöydälle ja painelin taikinan litteäksi. Äkkiä huomasin, että helponta oli vain repiä taikinasta sopivan kokoisia kökkäreitä, joita lähdin kiertämään sen suuremmitta rullailuitta.


Eli tärkeää on litistiää taikinasta kuplia pois, jotta hiiva saa toisen kohotuskierroksen.
Ja sitten vain kiertämään tankomaisia pötkylöitä, jotka lopuksi pyöräytetään sykerölle. Jätä sykeröiden päät pullan alle.

Ensi kerralla voisin kokeilla tehdä hieman isompia pullia ja rullata niitä vähän löysemmin. Ehkä tulisi nätimpiä... Toisaalta korkeat on mehukkaita. Ja mitä enemmän pulliin jää koloja ja uria, sitä parempi. Niihin kertyy ihanasti voita ja sokeria. Nam!


 Nosta pullat pellille ja kohota liinan alla vielä 30 min - vajaa tunti.


Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 10 - 12 minuuttia.


Mahtavia kikkareita uuni täynnä... :) Ja näin iloisena he putkahtavat ulos.


Sekoita laakeaan kulhoon sokeri ja vaniliinisokeri.

Voitele kypsät (joko kuumat tai kylmät) pullat margariinilla ja pyörittele sokeriseoksessa.


Näin ihania ja iloisia palleroita heistä tuli! Ja tosiaan, kolot ovat parhaita kohtia. Niihin jää sopivasti sulaa margariinia ja sokeria muhimaan...



2 kommenttia: