perjantai 29. marraskuuta 2013

Vinkkejä piparkakkutalon rakentamiseen

Piparkakkutalon rakentaminen on jouluväkerryksen parhaimmistoa.
Olemme mieheni kanssa rakentaneet piparkakkutalon joka joulu, jonka olemme yhdessä viettäneet.

Yleensä rakentamista siivittää ihanat joululaulut ja hyvä punaviini.

Talon aiheen suunnittelu alkaa yleensä jo lokakuussa. Olemme väsänneet eiffel-tornin (kuva alla), tuulivoimalan, ladon, psykedeelisen bile-talon... Ja itsekseni olen aiemmin ehtinyt rakennella kaikkea prinsessalinnasta torneineen ja parvekkeineen aina parittajan ja hänen ho'densa kämyiseen kartanoon (jossa itse asiassa oli tapahtunut murha, ja pihassa oli rajattu rikosalue keltaisella nauhalla.). Eli juu, ideoista ei ainakaan ole ollut puutetta. :)


Tänä vuonna teema oli hieman klassisempi. Rakensimme nimittäin tavernan! Inspiraationa toimi tämä alla oleva kuva. Vaikka lopputulos ei ihan samanlainen olekaan, niin ei haittaa, hauskaa oli! :)


Teemme aina talojen kaavat itse, joten omasta designistahan saa olla ylpeä.

Tässä vielä ylpeyden aiheeni, piparieiffeli parin vuoden takaa.


Vinkkini piparkakkutalon tekoon
 • Käytä kaupan pakastetaikinaa, sitä on helppo käsitellä, se paistuu tasaisesti, eikä se ime kosteutta ilmasta rupsauttaen rakenteita. (Nimimerkillä: "Sain kohtauksen, kun ison prinsessalinnani parveke romahti keskellä yötä")
 • Kauli taikina melko ohueksi, jopa vähän läpikuultavaksi. Saat tasaisia ja helposti yhteen liimattavia paloja.
 • Kauli taikina suoraan leivinpaperin päälle ja leikkaa palat suoraan siinä. Näin et joudu turhaan nostelemaan paljoa pellille, jolloin ne venähtävät ja repeilevät.
 • Älä arkaile jauhojen käytössä, ne voi pyyhkiä myöhemmin pois pullasudilla. Eivätkä ne haittaa makua, sillä kakku on tarkoitettu pääasiassa katsottavaksi, ei syötäväksi.
 • Jos haluat ikkunalasit, voit tehdä ne esim. kovasta tikkarista. Jauha tikkari ja laita jauhe ikkunan koloon. Kannattaa ehkä lisätä jauhe vasta noin puolessa välissä paistamista, jottei se kiehu turhaan. Kiehuessa väri tummuu ja lasiin jää pieniä "kuplia".
 • Käytä liimaamiseen pääasiassa sulaa sokeria, sokerikuorrute ei kestä pitkällä tähtäimellä ja vaatii pitkiä puristeluaikoja.
 • (Kuulin tosin kollegaltani hyvän vinkin, että myös nuppineulojen avulla voi pitää palasia kasassa kokoamisvaiheessa. Näin kuivumisaika on pitkä, ja sokerikuorrutekin käy liimaamiseen. Kokeilen tätä ensi vuonna!)
 • Käytä kaupan sokerikuorrutetta myös koristeluun. Itse tehty tomusokerikuorrute vaalenee itsestään joulun lähestyessä. 
 • Apuna kuorrutuksessa kannattaa käyttää hammastikkua. Sillä saa kätevästi kuorrutteen paikoilleen ja reunat siisteiksi.
 • Hammastikun avulla voi myös yhdistää kaksi vierekkäistä pursotusviivaa toisiinsa, ja saat esim. kurottua kahden eri kappaleen väliin jääneen kolon umpeen.
 • Kostutetulla sormella on myös hyvä siistiä kuorrutuksen terävimpiä huippuja.
 • Kuorruta seinät ja hankalat paikat jo ennen kokoamista. Ja siisti vaikka kokoamisen jälkeen lisää.

Tässä vielä tämänkertaisen projektin työvaiheita:


Kaavat on kätevä piirtää ruutupaperille ja leikata siitä irti. Kannattaa mittailla tarkasti ja tuplatsekata. Ja pythagoraan lause on hyvä muistaa. :) Yllä olevat kaavat ovat jo imaisseet ihanasti rasvaa taikinasta.

Ja tosiaan, kaulitse taikina suoraan leivinpaperin päälle ja leikkaa palaset siinä.Testasin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ikkunalasien tekoa. Angry Birds -tikkarit jauheeksi ja ikkunan koloihin sulamaan. Hyvin toimi!

Muista laittaa jauhetta kukkurallinen / ikkuna. Muuten ikkunasta tulee liian ohut ja se jää helposti leivinpaperiin kiinni (ja jää siihen).

Kannattaa myös paistaa pipareita ensin pari - kolme minuuttia, ja lisätä jauhe vasta sitten. Muuten se kiehuu turhaan uunissa, eikä jälki ole enää niin siisti.


Siinä ne palaset iloisesti odottavat kokoamispäivää. Toisessa kattopalassa oli mittavirhe, joten piti vähän laittaa jatkopalasta perään. Tämä on kaikki AIVAN sallittua, piparkakkutalon kuuluukin olla itse tehdyn näköinen.


Ja tässä hän on koottuna & esipursotettuna. Huom, oikealta löytyy JOOGALAVA! Ei terassi, ei parveke, vaan joogalava. :) Idean kantaisä on tietenkin joogaava mieheni, ja inspiraationa toimi yksi häämatkakohteemme Nicaraguassa (ei oma kuva).

Huomatkaa painajaisista karannut joogatonttu...


Ja tästä lisäsiivekkeestä olen ylpeä. Siitä tuli kovin soma. Myös ikkunalasit onnistuivat. :) Ne kimaltavat kauniisti auringossa.Tässä näkyvät vielä takaseinän ikkunat. Kuten huomaatte, yhteen tuli reikä. Ensi kerralla enemmän karkkimurskaa! Heh, tuo kattokin on kovin herttaisesti vinksallaan. :)


Ja loppuun vielä valmiiksi pursotettu talo ja iki-ihana joogalava. :)

Tärkeimmät vinkkini siis: Älä pingota, ei sen niin väliä ja anna mielikuvituksen laukata!2 kommenttia:

 1. Hyviä neuvoja! Meilläkin on äänestetty nyt vihdoin mikä on tämän vuoden rakennusprojekti: Pariisi! Vähän äidin sydäntä kylmää haasteen määrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisi rules! :D Siitä vain eiffeliä totetuttamaan, se oli tosi hauskaa. :) Ja haluan nähdä pian kuvia!

   Poista