sunnuntai 18. elokuuta 2013

Pikantit kalakakut ja rapujuhlat

Rapukausi on kyllä kausien parhaimmistoa!

Illat ovat pimeitä ja lämpimiä, ja niitä valaisevat tunnelmalliset kynttilälyhdyt.
Lautasella yhdistyvät meren herkut ja satokauden parhaimmisto. Ja kattauksessa saa luvan kanssa revitellä oranssin ja punaisen hehkuvilla sävyillä. :)


Ja entäs sitten itse rapujuhlat? Enpä ole koskaan ollut tylsissä bileissä. :)

Rapujuhliin kuuluu mielestäni rapujen lisäksi
1) hyvää leipää
2) valkosipulin makuja esim. levitteessä tai scordaliassa
3) raikasta salaattia
4) piiperretty alkupala tai esim. suolainen piiras.

Ja tietysti kuohuviini tai samppanja!
(Postauksen lopussa vielä vinkkejä tarjoiluihin...)



Meidän perheessämme on ollut juhlahumuinen elokuu. Juhlimme mieheni syntymäpäiviä tällä kertaa kahdestaan (tosin jo viidettä kertaa kaiken kaikkiaan). Ja sen kunniaksi aterian aloitti ja lopetti kakku. Alkupalaksi väsäsin kalakakkuja, eli fish cakeja - ensimmäistä kertaa elämässäni. Modasin reseptiä Ateljé Finnen reseptistä, joka julkaistiin Glorian Ruoka & Viini -lehdessä (4/2013).

Ja voi vitsi, että tulikin hyvää! 

Ja olihan raaka-aineetkin kyllä aika priimaa: itse pyydetty hauki ja itse kasvatettu tilli mökiltä, lappilaista puikulaperunaa ja sipulia suoraan kälyn perheen tiluksilta. :)



Pikantit kalakakut (n. 7 - 8 kpl)

reilu 300 g vaaleaa kalaa (esim. haukea, kuhaa tai ahventa)
n. 180 g Lapin puikulaperunoita (tai mitä vain jauhoisia perunoita)
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
n. 20 + 20 g voita tai margariinia
3 tuoretta tillinoksaa
1/2 sitruuna
mustapippuria
suolaa
1/2 tl cayennepippuria
1/2 tl sokeria

n. 1 dl vehnäjauhoja
1 muna
n. 1,5 dl korppujauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

lisäksi:
jäävuorisalaattia
viinisuolaheinää
sitruunaa
tuoretta tilliä
tuoretta timjamia
kevätsipulin varsi


Aloita kypsentämällä kala. Itse iskin ison hauen uuniin ja annoin sen kypsyä n. 15 - 20 minuuttia. Kala on valmis, kun evän saa nyppästyä kätevästi irti. Älä paahda kalaa liian kuivaksi.

Keitä myös perunat suolalla maustetussa vedessä.

Kun kala on jäähtynyt koskettelulämpöön, revi se palasiksi ja erottele ruodot (aina yhtä kivaa).
Mussaa perunat haarukalla rakeiseksi.

Silppua sipulit oikein pieneksi silpuksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Sulata n. 20 g voita pannulla ja kuullota sipuleita ihan pikkuinen hetki, n. 2 minuuttia kunnes ne muuttuvat hieman läpikuultaviksi, mutta säilyttävät kipakkuutensa.

Pese sitruuna ja raasta puolet sen kuoresta hienoksi raasteeksi.

Yhdistä kala, perunarae, sipulit, hienonnetut tillinoksat, sitruunankuori ja mausteet. Vaivaa seosta reippaasti haarukalla, jotta kalapalat vielä pienenevät ja kaikki menee hyvin hakkelukseksi (Mutta ei tahnaksi! Unohda siis sauvasekoittimet!). Lisää lopuksi vielä nokare voita (n. 20 g). Maista, että cayennepippuri kunnolla potkaisee, ja että maku on reilun suolainen. Lisää tarvittaessa mausteita.

Muotoile massasta kakkusia käsissäsi. Nosta ne lautaselle ja lautanen jääkaappiin. Anna kakkusten oleentua puolisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään asti (peitä tässä tapauksessa kelmulla).


Kun olet valmis tarjoamaan kalakakkuset, virittele leivityslinjasto. Laita yhteen kulhoon vehnäjauhot, toiseen muna ja kolmanteen korppujauhot. Riko munan koostumus.

Lorota reilusti öljyä pannulle ja kuumenna kuumaksi. Liian kylmä öljy vain imeytyy kakkusiin, mutta ihana rapeus jää haaveeksi.

Pyörittele kukin kakkunen ensin vehnäjauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhossa. Nosta kakkunen pannulle ja paista joka puolelta. Kunkin pinnan ruskistamiseen menee n. 1 minuutti.

Kokoa sillä välin tarjoilulautasille salaattipeti. Nosta valmis kalakakku salaattipedin päälle, rouhi päälle vielä suolaa ja pippuria, lorauta hieman sitruunamehua ja silppua kevätsipulin varsi ja yrtit.

Avot!


Ja mikä olisi sitten esimerkiksi hyvä leipä tarjottavaksi rapujuhlilla? No ehdottomasti parasta on mielestäni rapekuorinen, suolaisen ja happaman makuinen vaivaamaton leipä. Muista laittaa taikina tulille edellisenä päivänä.



Ja leivän kanssa jotain hyvää levitettä.

Valkosipuli-yrttivoi

2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta basilikaa
(hyppysellinen oikein hienoksi hienonnettua sipulia)
n. 75 - 100 g margariinia tai voita

Hienonna valkosipuli ja basilika (ja sipuli). Yhdistä kaikki aineet. Koristele kulho tuoreilla yrteillä.

Ja sitten tietysti hirmuisesti rapuja! Ja kasa servettejä! :)



lauantai 17. elokuuta 2013

Cookie dough -jäätelökakku valkosuklaalla ja mustikoilla

Eikö vain Ben & Jerry's Cookie Dough -jäätelö ole mahtavaa?

Ystäväni Emilia tarjosi cookie dough -kakkua reipas vuosi sitten, ja siitä asti olen vannonut tekeväni tästä oman versioni.


Ja nyt vihdoin sen tein! Elokuisen juhlahumun keskellä, jolloin kakulle jos toiselle tarvetta riittää. :)

Suklaan vaihdoin valkosuklaaseen ja mansikat mustikoihin. Eli käytä vain rohkeasti lisukkeena mitä vain omia suosikkejasi. Käytä rohkeasti pähkinöitä, kastikkeita, hedelmiä tai karkkeja.


Cookie dough -jäätelökakku valkosuklaalla ja mustikoilla 

pohja:
2 munaa
2,5 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia tai voita
2,5 dl vehnäjauhoja

1,5 l vaniljajäätelöä
noin 1 l mustikoita
100 g valkosuklaata


Levitä leivinpaperi irtopohjavuoan (28 cm halkaisija) pohjalle.

Tee ensin pohja. Sekoita muna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sula voi. Lisää viimeiseksi vehnäjauhot.

Kaada taikina irtopohjavuoan pohjalle ja laita vuoka pakastimeen noin tunniksi.

Pyörittele vaniljajäätelö pehmeäksi. Lisää joukkoon mustikat (jätä osa koristeeksi) ja rouhittu valkosuklaa.


Kääntele tasaiseksi seokseksi.


Nostele jätskiseos jäätyneen pohjan päälle.


Nosta kakku takaisin pakastimeen ainakin tunniksi.


Nosta kakku huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.
Koristele tuoreilla mustikoilla.



keskiviikko 14. elokuuta 2013

Vadelma-vaniljapitko

Hihii! Jälleen yksi asia, mitä teen ensimmäistä kertaa koskaan: pullapitkoa! Ja pullakranssia! Voi tätä uusien elämysten määrää ja onnistumisen riemua! :)

Molemmat katosivat lautasilta alle aikayksikön. Jopa ei-leivonnaisista-pitävät ystävät hihkuivat innoissan.


Vadelmapitkon idea iski vadelmapuskissa kurotellessani, käärmeitä hätistellessäni ja lantsareilla rontostellessani. Vanilja liittyi kuvioon, kun kaapista löytyi paketti Vanhan ajan vaniljakastikejauhetta.

Harjoituskappale, eli siis rustiikkisen rouhea design. :)
Ja ovathan nämä hauskoja ja tosi hyviä leivonnaisia. Mikä voittaisi tuoreen pullan tuoksua? Kylkeen joko iso lasi kylmää maitoa tai kuppi kahvia.


Puolen litran taikinasatsista saa kolme pitkoa tai kranssia. Tein ensiksi kranssin, josta kyllä näkyy jo kauas, että kyseessä on harjoituskappale. :) Sen verran epätasaista on tämä kolo- ja punontapolitiikka.

Pitko onkin vähän tarkemmin punottu, mutta kyllä kranssista tuli jotenkin sympaattisemman näköinen. Ainakaan se ei muistuta muumiota.

Yhdestä pussillisesta vaniljakastiketta riitti minulla täytettä vain kahteen pitkoon, mutta laitoin kyllä aika reilusti. Jos nuukailet, voit ehkä venyttää sen riittämään kolmeen.


Vadelma-vaniljapitko (3 kpl)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 muna
1,5 - 2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
n. 14 - 15 dl vehnäjauhoja

1 pss Vanhan ajan vaniljakastiketta
2 dl maitoa
vajaa litra tuoreita vadelmia

1 keltuainen voiteluun
raesokeria


Tee pullataikina. Lämmitä maito vähän yli hiivan heräämislämmön. Sekoita joukkoon muna, kardemumma ja suola.

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan. Lisää sokeri.

Lisäile jauhoja pikkuhiljaa. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää myös paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Lisää loput jauhot ja alusta taikina näppituntumalta sopivaksi. Tee riittävän muotoiltava taikina, mutta mitä likilaskuisempi, sitä herkullisempi.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min).

Tee myös vaniljatahna jääkaappiin oleentumaan (Huom! Yhdestä pussista riitti minulla vain kahteen pitkoon). Sekoita keskenään maito ja vaniljakastikejauhe ja laita jääkaappiin odottelemaan. Se kovettuu vanukasmaiseksi.


Kun taikina on kohonnut, ota siitä noin 1/3 käsittelyyn. On helpompaa tehdä pitko suoraan leivinpaperille kuin siirrellä sitä valmiina.

Jauhota leivinpaperi kevyesti ja kaulitse taikina ohueksi suorakaiteeksi. Jaa taikina mielessäsi kolmeen yhtä leveään osaan. Levitä keskimmäiselle kolmannekselle vaniljatahnaa ja tuoreet vadelmat.

Viipaloi reunimmaiset kolmannekset kuten kuvassa.


Yllä olevassa kuvassa tein pitkoa ja alla olevassa kuvassa kranssia. Pitkon punoin tiheämmin ja ohuemmista taikinasiivuista. Kranssissa siivut olivat leveämmät ja kolot suuremmat. 


Puno pitkoa siten, että nostat vuorotellen eri puolilta taikinasuikaleen keskiosan yli. Katkaise yli mennyt taikinan palanen esim. veistä apuna käyttäen. Jos punontavaiheessa taikinaan jää kiinni paljon irtojauhoja, pyyhi ne pois vaikka pullasudin avulla. Viimeistele pitkon päät esim. taittamalla pää pitkon alle.

Jos teet kranssin, pyöräytä pitko ympyräksi ja sulje nipistämällä taikina tiukasti.


Anna pitkon kohota vielä puolisen tuntia. 
Voitele pitko munan keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.



Paista pitkoa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Vahdi sen tummenemista, älä anna kypsähtää liiaksi.

Heh, mikä sarkofagi. :)


Jos marjat ja pullat on sinun juttusi, kokeile myös revittävää mustikkapullaa!


sunnuntai 11. elokuuta 2013

Savuahvensalaatti

Savustaminen on hauskaa mökkipuuhastelua ja lopputulokset yleensä mahtavia. Niin kävi myös tämän savuahvensalaatin kera, että lopputulos suorastaan yllätti herkullisuudellaan.

Ja tästä syystä päätin julkaista reseptin, jota ei ole pakko noudattaa orjallisesti. Toimikoon se inspiraationa kaikille: savukalaa voi käyttää vaikka ja mihin.

Noin sinne on kaunis ämpärikin päässyt kuvaan...
Voit vaihdella salaatin aineksia omien mieltymysten mukaan. Mutta pidä huoli että mukana on jotain makeaa ja raikasta (tässä tapauksessa hunajamelonia), perunaa, sipulia ja korianteria. Sekä tietysti sitä ihanaista savukalaa.


Savuahvensalaatti (3:lle)

2 - 3 savustettua ahventa
n. 5 keskikokoista keitettyä perunaa
2 kevätsipulia
1/2 pienestä hunajamelonista
avomaankurkku
viinisuolaheinää
tuoretta korianteria
suolaa
pippuria

Savusta ahvenet ja keitä perunat (vaikka edellisenä päivänä). Anna jäähtyä.

Kuori ja pilko avomaankurkku ja hunajamleoni. Pilko perunat suupalan kokoisiksi. Pieni viinisuolaheinän lehdet, silppua sipuli renkaiksi ja varret isoiksi paloiksi. Kokoa salaattipohja.

Paloittele ahvenet isoiksi suupaloiksi ja nostele ahvenet salaatin päälle. Rouhi annoksen päälle suolaa ja pippuria, ja silppua tuoretta korianteria.


Ja pitää hieman hehkuttaa, että kyllä näin komealla ja itse tehdyllä terassilla kelpaa syöpötellä ja grillailla. Juu, se valmistui vastikään. :) 



tiistai 6. elokuuta 2013

Gluteeniton suklaakakku, taivaallisen hyvää...

Voi suklaakakkujen suklaakakku!
Suklaanvihaajan sydän on sulatettu. :)


Tämä suklaakakku oli ihan mielettömän hyvää. Voin hyvin hehkuttaa, sillä resepti on tietenkin Kauhaa ja Rakkautta -Eevan repertuaarista.
Kakku on mehevä, sopivan makea, syntinen, taivaallinen, hekumallinen... Ja oikeastaan pyöräytetään nämä kaikki vielä superlatiiveiksi. :)


Mieheni täyttää näinä kuukausina pyöreitä, ja juhlat ovat sen mukaiset. Koska perheemme ja ystävämme asuvat ympäri ämpäri Suomea ja Helsingissä asuvilla tuntuu olevan kovasti aikataulupäällekkäisyyksiä, on juhlia tulossa ja menossa iso liuta.

Ensimmäiset juhlat vietettiin hedelmäkakun avustuksella mökillä.
Tämä gluteeniton suklaakakku ilahdutti toista juhlaseuruetta ihan kotosalla.
Vielä on X juhlat tulossa (en tokikaan voi näin julkisesti paljastaa kuinka monet), toivotaan että kestitykset onnistuvat jatkossakin. 

Mutta takaisin kakkuun! Tehkää tätä! 
Oma kakkuni on 4/5 alla olevasta ohjeesta, koska munat loppuivat kesken. :) Näillä mitoilla laskenta on hieman helpomaa ja kakusta tulee hiukkasen paksumpi.

Tein kakun aamulla ja tarjosin illalla. Eevan mukaan kakku on parempi, kun se ehtii tekeytyä yön yli. Kakun voi myös tehdä 2 - 3 päivää etukäteen. Kätsää.

Vaniljakastikkeen voi tarjota kuumana tai kylmänä. Monesti kakku kuuma, kastike kylmä tai kakku kylmä, kastike kuuma. Meillä helteellä oli kaikki kylmää.


Taivaallinen gluteeniton suklaakakku (piece of cake neljälle hengelle)

200 g tummaa suklaata
200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
5 munaa
1 rkl maissijauhoa (tai mitä vain gluteenitonta jauhoa)

lisäksi:
2 dl tuoreita vadelmia
2 dl tuoreita mustikoita
pari sitruunamelissan lehteä

vaniljakastiketta


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.

Pilko voi ja suklaa ja sulata ne miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Sekoita.
Poista kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää lopuksi jauho.

Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Jätä kakku hieman hölskyväksi keskeltä. Jos teet puutikkutestin, saa tikkuun jäädä taikinaa.

Anna kakun jäähtyä ja laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.

(Tee myös vaniljakastike jääkaappiin odottelemaan.)

Koristele jääkaappikylmä kakku tuoreilla marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.


Lautaset nuoltiin ja kulhot kaavittiin huolella. :)