Hehei! Ensi viikolla (4.10.) on kansallinen korvapuustipäivä. Mikä ihana syy leipoa! <3
Jos haluat kokeilla jotain vähän erilaista, kokeile esim. näitä mansikka-vaniljapullia, joiden taikina ei olekaan ihan perinteinen.
Taikinan resepti on alunperin amerikkalainen, joten siitä ei kardemummaa löydy.
Valtameren toisella puolella kuorrutus kuuluu luonnollisena osana pulliin - niin myös näihin. :)
Taikina on myös huomattavasti meidän taikinaamme löysempää, ja munia on reilusti enemmän. Lopputuloksena syntyy hieman enemmän viinerimäisiä pullia.
Tämä taikina ei ehkä kestä pakastamista ja parin päivän seisotusta yhtä hyvin kuin meidän pullamme, ja luulen, että ensi kerralla teen nämä pullat perinteiseen suomalaiseen pullataikinaan.
Mutta! Tuoreeltaan nämä olivat niin syntisen hyviä, että taisin syödä neljä yhdeltä istumalta. :D
Mansikka-vaniljapullat (n. 27-30 kpl)
11 dl vehnäjauhoja
2 rkl kuivahiivaa
0,8 dl sokeria
1 tl suolaa
4 isoa munaa
3 dl lämmintä vettä
reilu 100 g margariinia tai voita (sulatettuna)
n. 3 dl mansikkahilloa
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl vettä
2,5 dl tomusokeria
1 rkl sulaa margariinia tai voita
1 rkl maitoa
Tee taikina. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää munat kerralla ja sekoita hyvin.
Lorota lämmin vesi joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää myös margariini.
Laita astian päälle kelmu, ja nosta jääkaappiin yön yli kohoamaan.
Ja tältä näyttää ilman kelmua.
Tee vaniljakreemi valmiiksi pakkauksen ohjeen mukaan, eli sekoita vain vesi ja jauhe keskenään.
Seuraavana päivänä on leipomisen aika.
Jauhota pöytä ja kumoa puolet takinasta. Kauli siitä ohut, kapea ja pitkä levy.
Levitä levylle vaniljakreemiä ja hilloa.
Taita levy kahtia siten, että pitkät sivut tulevat vastakkain.
Leikkaa levystä n. 2,5 cm leveitä suikaleita.
Pyöräytä suikaleet rullaksi, ja nosta pellille.
Taikina on aika löysää, joten kiepsauta nopeasti äläkä turhaan siirtele pullia pellillä.
Yritä myös pitää täytteet pullan "sisällä", eli älä turhaan käännä leikkauspintoja kovasti ulospäin, ne aukeavat kyllä paistuessaan sopivasti.
Tee sama toiselle puolikkaalle taikinaa. Kohota pullia vielä 10-20 minuuttia.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 13 - 15 minuuttia. Vahdi paistamista, sillä pullat ruskettuvat sitten aivan yhtäkkiä. Itse tykkäsin jättää pullat vaalean meheviksi.
Anna pullien jäähtyä hyvin.
Sekoita kuorrutteen ainekset. Tee kuorrutteesta niin löysää, että saat sitä valutettua lusikan tai haarukan avulla, mutta että se kuitenkin lopettaa valumisensa ja jämähtää pullien päälle.
Valuta kuorrutetta pullien päälle reilusti ja tarjoa. :)
sunnuntai 1. lokakuuta 2017
tiistai 12. syyskuuta 2017
Superhyvät falafelit
Mitenköhän aina välillä unohdan falafelien olemassaolon?
Kun kuitenkin tykkään niistä niin älyttömästi!
Tällä kertaa taikinamassasta tuli niin hyvä, että pitää kirjoittaa se heti muistiin. Kuten ehkä kuvasta huomaatte, tämän annoksen ei koskaan kuulunut päätyä blogiin. :D Mutta kah, tulikin niin hyvää. :)
Yleensä teen kaveriksi myös pitaleipiä, mutta tällä kertaa tarjosin couscousia, rahkaan tehtyä minttutsatsikia ja salaattia.
Falafelit (n. 20 pientä, 2 annosta)
1 pieni sipuli
1 prk valmiiksi keitettyjä kikherneitä (290 g, Go Greenin luomu oli hyvää)
Kun kuitenkin tykkään niistä niin älyttömästi!
Tällä kertaa taikinamassasta tuli niin hyvä, että pitää kirjoittaa se heti muistiin. Kuten ehkä kuvasta huomaatte, tämän annoksen ei koskaan kuulunut päätyä blogiin. :D Mutta kah, tulikin niin hyvää. :)
Yleensä teen kaveriksi myös pitaleipiä, mutta tällä kertaa tarjosin couscousia, rahkaan tehtyä minttutsatsikia ja salaattia.
Falafelit (n. 20 pientä, 2 annosta)
1 pieni sipuli
1 prk valmiiksi keitettyjä kikherneitä (290 g, Go Greenin luomu oli hyvää)
1/3 dl grahamjauhoja
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl jauhettua korianteria
¼ tl chilijauhetta
¼ tl mustapippuria
¼ tl chilijauhetta
¼ tl mustapippuria
1 tl kuivattua persiljaa (tai reilummin tuoretta)
1/2 dl tuoretta korianteria (silputtuna)
vajaa 1 rkl seesamitahnaa eli tahinia
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl tuoretta korianteria (silputtuna)
vajaa 1 rkl seesamitahnaa eli tahinia
1 rkl sitruunamehua
loraus vettä
grahamjauhoja
öljyä
Minttutsatsiki
1/3 kurkku raastettuna
n. 200 g maitorahkaa
kourallinen tuoretta kurkuua
suolaa
pippuria
Pilko sipulit aivan pieneksi silpuksi. Kuullota niitä pannulla öljyssä pari minuuttia.
Mittaa kaikki aineet paitsi vesi kulhoon. Murskaa taikina sauvasekoittimella tahnaksi. Tämä vaatii alkuun vähän voimia, ja joudut irrottelemaan massaa teristä muutaman kerran. Lisää loraus vettä, jotta homma helpottuu, mutta älä liikaa. Massa muuttuu yhtäkkiä pehmeämmäksi ja sileämmäksi.
Lisää massaan sipulit ja sekoita sekaisin.
Pyörittele massasta palloja ja kierittele ne vielä jauhoissa.
Lämmitä öljyä pannulla, ja paista falafeleja joka puolelta minuutin - pari.
grahamjauhoja
öljyä
Minttutsatsiki
1/3 kurkku raastettuna
n. 200 g maitorahkaa
kourallinen tuoretta kurkuua
suolaa
pippuria
Pilko sipulit aivan pieneksi silpuksi. Kuullota niitä pannulla öljyssä pari minuuttia.
Mittaa kaikki aineet paitsi vesi kulhoon. Murskaa taikina sauvasekoittimella tahnaksi. Tämä vaatii alkuun vähän voimia, ja joudut irrottelemaan massaa teristä muutaman kerran. Lisää loraus vettä, jotta homma helpottuu, mutta älä liikaa. Massa muuttuu yhtäkkiä pehmeämmäksi ja sileämmäksi.
Lisää massaan sipulit ja sekoita sekaisin.
Pyörittele massasta palloja ja kierittele ne vielä jauhoissa.
Lämmitä öljyä pannulla, ja paista falafeleja joka puolelta minuutin - pari.
sunnuntai 20. elokuuta 2017
Limellä maustettu daim-vadelmajuustokakku
Ja taas olen leiponut kakkua. Näitä tulee kyllä tähän aikaan vuodesta pyöräyteltyä aivan alvariinsa. :)
Tällä kertaa juhlimme mieheni synttäreitä oman perheen voimin.
Tein juhlan kunniaksi limellä maustetun daim-vadelmajuustokakun - samaisen kakun, jonka tein hänelle melkein kymmenen vuotta takaperin, kun juhlimme toista kertaa yhdessä hänen synttäreitään.
Silloin tosin kakku oli kerroskakku; pohjaa oli kaksi kertaa enemmän ja täytettä puolet vähemmän. Voit siis kokeilla sitäkin!
Rakastan vadelmia, ja tämä aika vuodesta on tosi rankkaa, kun koko ajan pitää pysähdellä polun varteen ihania punaisia pallukoita syömään. Matka päiväkodista kotiin voi kestää hyvin kauan.
Vadelmat ovat mielestäni parhaita sellaisenaan syötynä, mutta ah, miten hyvin ne sopivat myös leivonnaisiin. Vadelma-vaniljapulla tai -pitko on yksi ikilempparini.
Tämä kakku kannattaa tarjota suht. tuoreeltaan hyytymisajan jälkeen. Eli paria päivää ei kannata seisottaa jääkaapissa, sillä daim-palaset pehmenevät siinä ajassa liikaa. Eli hyydytä muutama tunti ja tarjoa sitten. :)
Koristelujen kanssa voit olla luova, ja voit tehdä parempaa työtä kuin minä. En piipertänyt lainkaan (oli kova kiire), ja siksi alareunoille jäi vähän jauhokökkäreitä ja reunat olivat epätasaiset. Päälle kumosin saaresta löytyneet vähäiset marjat ja koristelin tuoreilla mintun lehdillä ja kukilla.
Limellä maustettu daim-vadelmajuustokakku
Pohja:
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
pieni ripaus suolaa
1/2 tl vaniljasokeria
0,75 dl kaakaojauhetta
75 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
1 iso muna (jos teet kerroskakun ja tuplataikinan, laita 3 munaa)
1,5 dl maitoa
voita vuoan voiteluun
(n. 1/2 dl maitoa pohjan kostutukseen, jos teet kerroskakun)
Täyte:
2,5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1/2 dl sokeria (tai jos olet oikein makean ystävä, lisää vähän enemmän)
1 limen kuori raastettuna
4 liivatelehteä
n. 1/2 limen mehu
vajaa pussi Daim Snax -suklaita (pussissa taitaa olla n. 150 g, käytä tästä reilu 100 g kakkuun ja napostele loput)
n. 3 dl tuoreita vadelmia (tai pakaste-)
Tee pohja. Viritä irtopohjavuoan pohjalle paperi. Voitele reunat.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen reippaasti vatkaten.
Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen pienissä erissä.
Kaada valmis taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia (kiertoilma).
Anna valmiin pohjan jäähtyä hyvin.
Tee täyte. Vispaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, sokeri ja maitorahka.
Pese lime ja raasta se hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste täytteeseen.
Laita liivatelehdet kylmään veteen liukenemaan. Rouhi daim-karkit rouheeksi.
Maistele, onko täyte mielestäsi riittävän makeaa. Jos ei, lisää vähän sokeria.
Kuumenna limen mehu kattilassa ja liuota siihen liivatteet, joista olet puristanut ylimääräiset nesteet pois.
Anna limen mehun hieman jäähtyä ja valuta se ohuena nauhana reippaasti sekoittaen täytteen joukkoon.
Kääntele joukkoon suklaarouhe ja vadelmat.
Kumoa täyte hyvin jäähtyneen pohjan päälle, peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään n. 4 tunniksi.
(Huom! Täytettä tulee tosi runsaasti, joten voit maistella runsaalla kädellä. Voit myös ottaa itsellesi pikku annoksen sivuun ja herkutella sen jälkkärimoussena :)).
Koristele kakku juuri ennen tarjoamista esim. tuoreilla marjoilla ja yrteillä.
Tunnisteet:
jälkiruoat,
kakut,
leivonnaiset (makeat),
marjat,
reseptit,
yrtit
tiistai 8. elokuuta 2017
Jerk-maustetut kanavartaat ja grillatut tahiniperunat
Voi nams, söimme tänä lauantaina aurinkoisena päivänä aivan ihanan grilliaterian.
Grillaamme kesällä oikeastaan joka päivä, mutta liian usein kangistumme samoihin kaavoihin ja marinadeihin.
Kiitos Glorian ruoka & viini -lehden, inspiroiduin kokeilemaan jotain uutta.
Kannatti!
Tässä ateriassa oli kaksi superhittiä. Tahinikastike ja jerk-mausteseos. Nämä kaksi jäävät kyllä meillä käyttöön!
Tahinikastike sopii varmasti loistavasti esim. possun, perunasalaatin tai vaikka makkaroiden kera.
Ja jerk-maustetta kannattaa tehdä kerralla iso satsi ja laittaa loppu odottamaan käyttöä. Koska seos on aivan kuiva, säilyy se mainiosti ja kulkee kätevästi esim. mökille!
Jerk-maustetut kanavartaat ja grillatut tahiniperunat (2-3:lle)
Jerk-maustetut kanavartaat
400 g kanan ohutleikettä
Jerk-mauste:
1 tl suolaa
1 tl persiljaa
1 tl timjamia
1/2 tl paprikajauhetta
1/4 tl chilijauhetta
1 tl rosepippuria
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl muskottipähkinää
ripaus kanelia
ripaus cayennepippuria
1 valkosipulinkynsi
Tee mausteseos. Jauha rosepippurit morttelissa ja yhdistä kaikki aineet keskenään.
Laita kanat muovipussiin ja kaada mausteseos päälle. Sekoittele kunnolla, että seos leviää kaikkialle.
Anna kanojen maustua muutama tunti jääkaapissa.
Pieni ohutleikkeet n. 3 tai 4 osaan. Pujottele palat vartaisiin vähän taitellen.
Grillaa n. 15 minuuttia kunnes kanat ovat varmasti kypsät.
Tarjoa grillattujen perunoiden, salaatin ja tahinikastikkeen kera.
Tahiniperunat
n. 8 perunaa koosta riippuen
Marinadi:
1/4 dl rypsiöljyä
reilu 1/4 dl sitruunamehua
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
1 limen kuori raastettuna (tai 2 tl raastettua sitruunan kuorta)
1/2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl chilijauhetta
Tahinikastike:
2 dl bulgarianjugurttia
1 dl raastettua kurkkua (esim. 1 pieni avomaankurkku)
1/2 dl sitruunan (tai limen) mehua
1 rkl tahinia
1 rkl juoksevaa hunajaa (jos hunajasi on kovaa, lämmitä sitä mikrossa kymmenisen sekuntia)
1/2 tl suolaa
Keitä perunat napakan kypsiksi. Älä anna keittyä liian kauaa.
Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Jos perunasi ovat kovin isoja, voit halkaista ne tai pilkkoa jopa neljään osaan. Nosta hieman jäähtyneet perunat pussiin ja kaada marinadi päälle. Pyörittele niin, että marinadi leviää kunnolla. Nosta perunat jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.
Valmista kastike yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Muista puristaa kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois.
Pujota perunat vartaisiin.
Grillaa n. 10-15 minuuttia. Voit valella perunoita marinadilla pari kertaa grillauksen aikana.
Tarjoa kylmän tahinikastikkeen kera.
Grillaamme kesällä oikeastaan joka päivä, mutta liian usein kangistumme samoihin kaavoihin ja marinadeihin.
Kiitos Glorian ruoka & viini -lehden, inspiroiduin kokeilemaan jotain uutta.
Kannatti!
Tässä ateriassa oli kaksi superhittiä. Tahinikastike ja jerk-mausteseos. Nämä kaksi jäävät kyllä meillä käyttöön!
Tahinikastike sopii varmasti loistavasti esim. possun, perunasalaatin tai vaikka makkaroiden kera.
Ja jerk-maustetta kannattaa tehdä kerralla iso satsi ja laittaa loppu odottamaan käyttöä. Koska seos on aivan kuiva, säilyy se mainiosti ja kulkee kätevästi esim. mökille!
Grillikausi jatkuu marraskuuhun asti. Ihanaa! :)
Jerk-maustetut kanavartaat ja grillatut tahiniperunat (2-3:lle)
400 g kanan ohutleikettä
Jerk-mauste:
1 tl suolaa
1 tl persiljaa
1 tl timjamia
1/2 tl paprikajauhetta
1/4 tl chilijauhetta
1 tl rosepippuria
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl muskottipähkinää
ripaus kanelia
ripaus cayennepippuria
1 valkosipulinkynsi
Tee mausteseos. Jauha rosepippurit morttelissa ja yhdistä kaikki aineet keskenään.
Laita kanat muovipussiin ja kaada mausteseos päälle. Sekoittele kunnolla, että seos leviää kaikkialle.
Anna kanojen maustua muutama tunti jääkaapissa.
Pieni ohutleikkeet n. 3 tai 4 osaan. Pujottele palat vartaisiin vähän taitellen.
Grillaa n. 15 minuuttia kunnes kanat ovat varmasti kypsät.
Tarjoa grillattujen perunoiden, salaatin ja tahinikastikkeen kera.
Tahiniperunat
n. 8 perunaa koosta riippuen
Marinadi:
1/4 dl rypsiöljyä
reilu 1/4 dl sitruunamehua
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
1 limen kuori raastettuna (tai 2 tl raastettua sitruunan kuorta)
1/2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl chilijauhetta
Tahinikastike:
2 dl bulgarianjugurttia
1 dl raastettua kurkkua (esim. 1 pieni avomaankurkku)
1/2 dl sitruunan (tai limen) mehua
1 rkl tahinia
1 rkl juoksevaa hunajaa (jos hunajasi on kovaa, lämmitä sitä mikrossa kymmenisen sekuntia)
1/2 tl suolaa
Keitä perunat napakan kypsiksi. Älä anna keittyä liian kauaa.
Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Jos perunasi ovat kovin isoja, voit halkaista ne tai pilkkoa jopa neljään osaan. Nosta hieman jäähtyneet perunat pussiin ja kaada marinadi päälle. Pyörittele niin, että marinadi leviää kunnolla. Nosta perunat jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.
Valmista kastike yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Muista puristaa kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois.
Pujota perunat vartaisiin.
Grillaa n. 10-15 minuuttia. Voit valella perunoita marinadilla pari kertaa grillauksen aikana.
Tarjoa kylmän tahinikastikkeen kera.
Tunnisteet:
grillaus,
illanistujaiset,
kana,
kastikkeet,
kasvisruoka,
lisukkeet,
pääruoat,
reseptit,
yrtit
lauantai 5. elokuuta 2017
Täydellinen mansikkakakku
Olette varmaan kyllästymiseen asti kuulleet minun puhuvan siitä, kuinka rakastan logistiikkaa kestäviä kakkuja. Syystä että syön kakkua useimmiten mökillä.
Noh, tällä kertaa esittelen kakun, joka EI kestänyt helteistä automatkaa, venematkaa, kantamista ylös mökille, eikä taaperoa, joka luuli kakkua rummuksi...
MUTTA! Koska tämä kakku oli ihan SAIRAAN HYVÄÄ - kenties oikeasti maailman paras mansikkakakku - on minun pakko epäonnistuneista kuvista huolimatta julkaista resepti.
Koska normaaliolosuhteissa tämä kyllä toimii. Romahdusta ei tapahdu. :D
Yllä olevassa kuvassa kakku on viattomana vielä kiinni vuoassaan.
Alla olevassa kuvassa irtopohjavuoan reunat irroitettiin... Näin kävi.
Ja toiselta puolelta... Voi kun nämä kuvatkin on räpsitty huonosti kännykällä...
Tässä poikkileikkaus kakusta Kuten näette (ehkä), raikasta täytettä on ihanan runsaasti ja keveä pohja on mukavan mehevä.
Että näin kaunis kakku. Mutta hei oikeasti, maku korvaa estetiikan. :)
Täydellinen mansikkakakku
2 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
50 g sulaa margariinia
1 dl piimää (tai jugurttia, kermaviiliä tai muuta hapanmaitotuotetta)
1 muna
2,5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
250 g maustamatonta maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
3-4 dl tuoreita mansikoita
4 liivatelehteä
n. 1/3 dl vahvaa mansikkamehua
n. 4 dl tuoreita mansikoita
2 dl mansikkamehua
1 dl hyytelösokeria
tuoreita mintun lehtiä
Sekoita keskenään taikinan kuivat aineet. Sulata margariini ja lisä se taikinaan.
Lisää myös piimä ja muna. Sekoita tasaiseksi.
Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia. Testaa pohjan kypsyys puutikulla.
Anna pohjan jäähtyä hyvin.
Vispaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, maitorahka ja sokerit ja sekoita.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan muutamaksi minuutiksi.
Kuumenna tilkka mansikkamehua kattilassa. Liota siihen liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hieman.
Lorota liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Kääntele pieneksi pilkotut mansikat joukkoon.
Kumoa täyte jäähtyneen pohjan päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään väh. 4 tunniksi.
Koristele kakku. Viipaloi mansikat ja asettele ne hyytyneen kakun päälle.
Kuumenna mansikkamehu kattilassa. Lisää hyytelösokeri ja anna kiehahtaa. Anna nesteen jäähtyä kunnes se hieman paksunee. Valuta se ohuena nauhana tasaisesti mansikoiden päälle.
Anna kakun vielä hyytyä jääkaapissa pari tuntia.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)