Jos kaipaat niitä muita munkkivaihtoehtoja, niin tässä muutama ehdotus:
Sitruunaiset pikkumunkit, taivaalliset banaanimukit, munkkipossut, banaanimunkit uunissa,
Kuvan mukaisen jättiläjän saa aikaiseksi, kun tuplaa reseptin. :)
Maailman parhaat munkit
50 g (reilu 0,5 dl) sokeria
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 isoa munaa (jos teet tuplasatsin taikinaa, olen huomannut 3 munaa olevan riittävästi)
500 g (n 7,5 dl) vehnäjauhoja
1-2 rkl rommia
1-2 tl sitruunankuorta
1 rkl kardemummaa
0,5 tl suolaa
75 g margariinia
n. 1,5 l öljyä paistamiseen
Sekoita sokeri lämpimään veteen. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää veteen. Anna tekeytyä viitisen minuuttia.
Lisää loput jauhot, munat, rommi ja sitruunankuori vesi-hiivaseokseen. Vaivaa hyvin ja lisää suola. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen voi hyvin vaivaten. Taikinan tulisi olla pehmeää ja kiiltävää.
Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä reilu tunti, tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Jos haluat leipoa vasta seuraavana päivänä, voit jättää taikinan yön yli vielä kohoamaan. Tee silloin näin:
Vaivaa taikina takaisin kulhon pohjalle, laita kelmu päälle ja anna taikinan levätä 12-16 tuntia jääkaapissa (yön yli).
(Seuraavana päivänä) Ota taikinasta pieniä kourallisia taikinaa ja pyörittele ne palloiksi kuin pyörittelisit pullan. Työnnä sormet läpi pallon keskeltä, ja venytä siitä pyöritellen rinkilä. Nosta rinkilä leivinpaperin päälle kohoamaan, jätä tilaa kohoamiselle. Peitä liinalla tai kelmulla, ja anna kohota reilu puoli tuntia. (Jos käytät kylmää, yön yli kohotettua taikinaa, on kohotusaika 2h)
Kaada öljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä öljy 170-180 asteiseksi.