sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Voi sitrus, minkä teit! Raikas sitrustorttu

No nyt taas vaitettavasti tulee tätä Outi hehkuttaa -osastoa! Mutta tämä ruoka-ainerakkaus on siitä ainutlaatuinen, että se on ehkä pitkäaikaisin kaikista. Jaetulla ykkössijalla tomaatin kanssa.

Eli Outi <3 appelsiini.


Söin appelsiineja joskus ala-asteen loppupuolella niin paljon, että käteni olivat aina keltaiset. Ihan totta! Varmaan siis kyse oli vain kaikenmaailman pintaan ruiskutetuista kemikaaleista, jotka kuorittaessa suihkusivat  käsille. Ja ilmeisesti en myöskään siis pessyt riittävän usein käsiäni... Enivei, keltaiset olivat.

Samoihin aikoihin isäni leukaili minulle, että suonissani todennäköisesti kiertää veren sijasta appelsiinimehua.

Minulla oli myös appelsiininoranssi päiväpeitto ja verhot... Ja kylpypyyhe ja yöpuku. Maalasin myös huoneeni seinät salaa keltaisiksi.


Ca, c'est la passion!




Tämän tortun lanseerasin alunperin sitruunaversiona. Ja hyvää oli. Tällä kertaa puoliksi appelsiinilla. Ja hyvää oli. Jos et osaa päättää, kumman teet, tee molemmat. Siihen menee just soppelisti yksi maitopurkki.

Vielä ehtii leipasta äitienpäivän iltakahvin seuraksi! :)


Raikas sitrustorttu

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2,5 rkl sokeria
ripaus suolaa
75 g margariinia
2 rkl vettä

Täyte:
5 dl maitoa
3 munaa
1/2 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
1/2 sitruunan kuori
1/2 appelsiinin kuori
1 dl sokeria


Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi joukkoon voi. Lisää vesi. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään ainakin puoleksi tunniksi.

Paperoi irtopohjavuoka. Levitä jäähtynyt taikina pohjalle ja reunoille. Tee reunat reippaasti yli puolivälin, melkein ylös asti.

Esipaista taikinaa 175 C noin 15 minuuttia.


Tee täyte. Pese hyvin hedelmät ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi.
Sekoita munat, mehut, kuoret ja sokeri kulhossa sähkövatkaimella kunnolla sekaisin.

Kiehauta maito, ja siirrä pois levyltä. Kaada kuuma maito munaseoksen joukkoon samalla vatkaten. Kaada seos hieman jäähtyneen pohjan päälle. Paista 20-45 minuuttia 175 C. Tarjoa kylmänä.



Paistoaika vaihtelee hurjasti, älkää hätääntykö. Se johtuu mehun määrästä; joskus sitä tulee enemmän, joskus vähemmän. Joskus se on kovin hapanta, toisinaan ei. Eli tarkkaile uuniasi. Ota kakku ulos, kun se hyllyy muttei ole vielä saanut väriä pintaan. Eli se voi siis vaikuttaa hieman raa'altakin. Se kyllä jähmettyy jäähtyessään.

Kaikkensa antaneet


Tässä on tämmöinen äidin makuun sopiva romanttisen herkkä esillepano




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti