maanantai 21. toukokuuta 2012

Vadelmapommi eli vaniljainen vadelma-jälkkäri

Viime viikonloppu oli melkoista jälkiruokien ja herkkujen ilotulitusta.

Naiset ja herrat, ensimmäiseksi halun esitellä vadelmapommin!



Huomatkaa, että pommi on kuvattu luonnon helmassa, eli vanhempieni luona terassilla. Ja vihreää ruohoakin on saatu kuvaan (ja aika iso ruskea alue rajattu pois). Kyllä kelpaa! 




Ja sitten koristeluvinkkini numero yksi: Orvokit

Ne eivät ole myrkyllisiä vaan jopa syötäviä. Ne eivät tosin maistu juuri muulle kuin kasville, joten yleensä ne kannattaa nypätä sivuun.

Mutta orvokit ovat todella loistava keino lisätä "sitäjotain" annokseen kuin annokseen ja kakkuun kuin kakkuun. Tai voit ripotella luonnon pienenpieniä pelto- tai aho-orvokkeja vaikka salaattiin tai boolin pinnalle.

Tai tee kuten minä nyt, pölli äidin amppelista.

Haettu vähän erilaista kuvakulmaa äidin liljapensaasta käsin... Jälkiruoanhimoinen herkkusuu vaanii pusikossa.


Vadelmapommi (kuudelle)

3 dl vaniljajugurttia
2,5 dl Flora vanillaa
50 g daimrakeita
3 tl vaniljasokeria
(½ dl sokeria)
1 limen mehu (tai 2)
4 liivatelehteä

Marjamelba:
1 limen kuori (tai 2)
4 dl vadelmia
vadelmamehua (tai muuta marjamehua)
tarvittaessa sokeria

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan (Tähän liittyen hauska tarina postauksen lopussa!). 

Vaahdota vaniljakastike. Lisää jugurttiin sokerit ja nostele sekaan vielä vaniljavaahto. Rouhi daimrakeet karkeaksi rouheeksi ja tiputtele joukkoon.

Pese lime ja raasta sen kuori hienoksi raasteeksi. Ota raaste talteen. (Jos olet oikein limen ystävä, käytä kaksi hedelmää yhden sijaan.)

Purista limestä mehu kattilan pohjalle ja lämmitä se kiehuvaksi. Ota liivatelehdet kylmästä vedestä, purista turha vesi pois ja tipauta ne limemehun joukkoon. Sekoita ja jäähdytä pari minuuttia.
Kaada liivateliemi ohuena nauhana vaniljaseokseen. Sekoita.

Annostele seos annosmaljoihin ja laita kylmään hyytymään vähintään 3 tunniksi.

Tee marjamelba.
Soseuta marjat (pakastemarjat käyvät hyvin, sulata ne vain ensin). Mikäli seos on liian paksua, lisää mehua. Lisää limenkuoriraaste. Mausta tarvittaessa sokerilla. Itse lisäsin hyvin vähän sokeria, sillä hain enemmän raikkautta kuin äkkimakeutta.

Kun vaniljamalja on hyytynyt, kaada päälle marjamelba. Koristele orvokein. 

Kuuntele haltioituneita huokauksia.



Ja nyt se hauska tarina!

Veljeni tyttöystävä auttoi minua kerran ruoanlaitossa ja leivonnassa ennen juhlia. Tyypilliseen tapaani olin kyynärpäitä myöten jauhoissa ja sata reseptiä sinkoili edestakaisin päässä. Niinpä jakelin ohjeita varsin lyhytsanaisesti. "Laittaisitko liivatteet kylmään?" pyysin jostain vatkaamisen ja vispaamisen seasta.

Avustajani teki kiltisti työtä käskettyä ja tomerasti, joskin hieman ihmetellen, laittoi avaamattoman liivatelehtipaketin jääkaappiin ja jäi odottamaan jatko-ohjeita. :)

Ja kyllä meitä nauratti! Kiitos ihanalle, avuliaalle, maailman parhaalle käly-ehdokkaalle!


2 kommenttia:

  1. Vilka fina bilder! Ser jättegott ut! Nu ska jag ta hand om en rabarber :) Jippie!

    VastaaPoista