keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Parmesankuorrutettu lohi

Kalaruoka on sitten ihanaa... Se tuli todettua myös viime viikonloppuna kun vietin aikaa saarien saaressa, tarinoiden tuulenpesässä, kalaruoan kultasuonessa, lammasherkkujen linnoituksessa ja kaikin puolin mahtavassa Islannissa.




Kaikesta kokemastani riemuitessani minun on lähestulkoon pakko jakaa kalaresepti, vaikkei parmesan varsinaisesti olekaan Islantilainen erikoisuus. :) 

Mutta odottakaas kun pääsen testailemaan kaikkia ihania Islannin inspiroimia herkkuja kotikeittiössäkin.

Mieleenpainuvimpia ruokaelämyksiä oli muun muassa Islannin musiikkitalon Harpan tarjoama lakritsiteemainen illallinen (kyllä, kuulin tästä kun oli jo liian myöhäistä), uskomattoman tunnelmallisen Grill Market -ravintolan valasannos, sekä sympaattisen Mar-ravintolan turska... Monista lammasherkuista puhumattakaan.


Tässä ihana valas-alkupala. Miten kaunis esillepano, miten upeat maut.
Ja ei, valas ei todellakaan ole kala vaan varsin lihaisa nisäkäs. Ja valaspihvikin on aivan lihan makuista. Hienosyistä, mureaa ja herkullista... Putoan siis jengiin, joka on valastamisen puolella. :)


Islanti näytti parhaat puolensa myös muilla akseleilla: Blue Lagoonissa, islanninhevosvaelluksella, laavakentillä, Videyn saarella... Ja voi miten vieraanvaraisia ja ihania paikalliset ihmiset olivatkaan.




Oijoi...


Saimme myös kokea melkoiset luonnonvoimat myrskyn iskiessä. Siinä lensivät tavarat, kyltit, matot, vesi, lumi ja räntä. Puita ei kaatunut, koska Islannissa niitä ei ole. :)



Mutta eiköhän mennä takaisin kotoisiin tunnelmiin ja tähän superhelppoon ja nopeaan reseptiin. Parmesankuorrutettu lohi on helppo laittaa uuniin hautumaan sillä välin kun katat pöydän ja teet jälkkärin valmiiksi odottamaan. Loistava vierasruoka siis! Ja kaikki tykkäävät. :)


Parmesankuorrutettu lohi (6:lle)

n. 1 - 1,2 kg lohifilee
2 rkl dijon-sinappia
reilusti kuivattua tai tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria
n. 50 - 80 g parmesan-juustoa
2 sipulia
2 - 3 porkkanaa


Kuori ja palastele porkkana ja sipulit. Raasta juusto.

Suolaa lohi kevyesti. Hiero pintaan myös dijon-sinappi. Ripottele päälle vielä tuoreita tai kuivattuja yrttejä sekä pippuria.

Asettele kaikki komeasti samaan uunivuokaan ja rouhaise suolaa ja pippuria kasvisten päälle.


Laita lohi 175-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 - 30 minuuttia. Suunnilleen puolessa välissä kypsennystä, rippottele kalan päälle parmesanjuusto. Koristele uunista tullut lohi vielä tuoreilla oreganon oksilla. Lisää tarvittaessa suolaa.

Testaa kypsyys kurkkaamalla kalan väriä paksuimmasta kohdasta. Jätä lohi meheväksi!


Tarjoa herkku esim. lapin puikulaperunoiden ja raikkaan salaatin kera.


Ja jos omistat maailman kauneimman puulautasen, herkullista hedelmäleipää (ohjevinkki) ja laavasuolaa, voit tarjota mukana leipää ja voin ja skyrin sekoitusta. NAM!!! :)


2 kommenttia:

  1. Tätä teen tänään! Skyriin törmäsin eilen lähikaupassa, mutta mistä kummasta saan laavasuolaa :)!
    Lohen ja dijonin liitto on yleensä hyvä. Odotan innolla lopputulosta!
    -Äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a! Kerää talteen tuhkaa takasta ja sekoita sormisuolaan! :D (älä oikeasti...)

      Poista