sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Revittävä raparperi-mansikkapulla

Sympaattista sunnuntaita!

Olen kevättunnelmissa. Söin tänään aamupalaa hiljaisuudessa ja ulkoa kantautui ihan valtavasti lintujen laulua! Eikä tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta... Kevättä pukkaa! :)


Yksi varma tapa tuoda kevät ja kesä elämään, on kokata asiaankuuluvia makuja. Mikä henkisi kesää enemmän kuin mansikka ja raparperi?


Rakastan mehevää, uunista juuri tullutta, hieman ehkä likilaskuista pullaa. Mielellään vielä revittävää. Tämä mansikka-raparperipulla täyttää kaikki kriteerit. :)

Pulla on vähän kuin bostonkakku, mutta ei niin säännönmukainen. Tässä solmuista tai mytyistä koottavassa pullassa on ihan eri tavalla rento meininki. Viimeksi tein samalla tyylillä mustikka-appelsiinipullaa, ihanaa oli sekin!


Eli ei kun immeiset leipomaan. Tuore pulla, lasi maitoa, linnunlaulu, hyvä kirja = täydellinen sunnuntai.


Revittävä raparperi-mansikkapulla (1 iso vuoka ja toinen ihan pieni)

4 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl kardemummaa
2 munaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
50 g sulatettua margariinia
13-14 dl vehnäjauhoja

noin 1 l (pakastettuja) raparperinpaloja
n. 2,5-3 dl mansikkahilloa
2 rkl perunajauhoja

keltuainen voiteluun
raesokeria


(Nosta raparperit sulamaan. Valuta sulat raparperit hyvin, puristele käsin kaikki mahdollinen neste pois)

Lämmitä maito yli hiivan heräämislämmön. Sekoita kuivahiiva pariin desilitraan jauhoja.

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää munien joukkoon koko ajan sekoittaen suola, kardemumma, sokeri, margariini, maito sekä hiiva-jauhoseos.

Alusta myös loput jauhot taikinaan, kunnes koostumus on käsiteltävän paksu, mutta mahdollisimman löysä. :)
Anna taikinan kohota liinan tai kelmun alla kaksinkertaiseksi (puolesta tunnista tuntiin).

Vuoraa isohko uunivuoka (pienempi kuin uunipelti) leivinpaperilla.

Jauhota pöytä ja kumoa kohonnut taikina. Levitä taikinasta käsin iso levy.

Levitä taikinalevylle mansikkahillo ja ripottele raparperinpalat. Sirottele myös perunajauho täytteiden päälle esim. siivilän avulla.


Taittele levyn kulmat keskelle, kuten taittelisit kirjekuorta. Pyörittele levy rullaksi.

Leikkaa rulla noin kahdeksaan - kymmeneen osaan. Ota kukin osa käteen kerrallaan ja kierrä sitä itsensä ympäri muutama kierros. Kierrä spiraali vielä "solmuksi" tai "kippuraksi". :) Tämä vaihe on sotkuinen, ei haittaa. :)

Nosta solmut vuokaan vierekkäin, mutta jätä vähän kohoamisvaraa solmujen väliin. Nostele vielä tipahtaneet täytteet mukaan.


Anna pullien vielä kohota liinan alla tunnin verran.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele pullat kananmunankeltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pullia keskitasolla noin 30-35 minuuttia. Jos pinta ruskettuu liikaa, laita vuoan päälle folio.

Jos et halua tehdä kahta vuokaa, tee yli jääneestä taikinasta vaikka tavallisia pullia. :)



2 kommenttia:

  1. Raparperi ja mansikka - molemmista tulee ihana kesäinen fiilis! Eikä mikään ole niin ihanaa kuin hieman likilaskuinen pulla! Raparperia löytyy onneksi vielä pakkasesta. Selviänköhän tuosta palojen solmiamisvaiheesta :)! Tänään muuten aurinko jo lämmitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi lämmintä aurinkoa odotellessa. Ei ole täällä paljoa näkynyt. :)
      Tulkaa käymään niin saatte maistaa. :D

      Solmiminen on tosi iisiä, mutta kovin sotkuista. Sitten vaan pudonneet täytteet ja mössöt kakun koloihin mukaan.

      Poista