torstai 22. tammikuuta 2015

Arjen ihanin tomaatti-sinihomejuustokeitto

Kun mieheni on poissa, teen kaikenlaista mikä normaalisti aiheuttaisi outoja katseita tai kulmien kutristelua: syön viiliä keskellä yötä keittiössä seisten ja ulos tuijotellen, uppoudun kirjaan koko illaksi, napostelen valtavan määrän rusinoita, ja kokkailen simppeliä kasvisruokaa. Näin muutamia mainitakseni.


Olin aivan unohtanut tomaatin ja sinihomejuuston ihanan liiton, kunnes se viime viikonloppuna pitsaa tehdessä palasi mieleen.  Minulla oli tapana tehdä tomaatti-sinihomejuustokeittoa yhden hengen keittiössäni aikanaan harva se päivä, mutta nyttemmin tämä ihanainen nostalgiaruoka oli jäänyt unohduksiin.

Keitto valmistuu lähes syntisen nopeasti aineista, joita on yleensä aina kaapissa. Keitto on todella yksinkertainen, mutta ah-niin herkullinen. Täydellistä.


Tomaatti-sinihomejuustokeitto (1:lle tai 2:lle alkuun)

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 pieni tai 1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä paistamiseen
n. 1,5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
1 tl vaaleaa balsamicoa
20-50 g sinihomejuustoa
suolaa
pippuria
reilusti (tuoretta) basilikaa
(n. 1 tl pestoa)


Pilko sipuli pieneksi ja murskaa valkosipuli.

Lämmitä öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita muutama minuutti. Älä anna ruskistua.

Lisää kattilaan tomaattimurska, vesi ja kasvisfondi. Anna poreilla hetki.

Lisää myös balsamico, sinihomejuusto ja basilika.

Anna porista kannen alla viitisen minuuttia. Maista, mitä puuttuu. Lisää suolaa ja pippuria.

Maistele vielä maut kohdalleen.

Tipauttele annoksen päälle runsaasti basilikaa sekä halutessasi hieman pestoa ja sinihomejuustomurua.

Nauti yksin tai kaksin. :)





sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Viinirypäleherkku (Grape salad)

Hiphei! Hauskat lattiankastajaiset ovat takana, ja nyt on akut täynnä virtaa ja takki täynnä ihanilta ystäviltä saatua energiaa. :)

Kiitos vielä kaikille osallistujille!


Pohdiskellessani juhlatarjottavia, etsin Pinterestistä viinirypälesalaattia tarkoituksenani löytää joku ns. "suolainen salaatti", johon vain tulee viinirypäleitä. Kuten esim. gouda-pähkinä-viinirypälesalaatti.

Mutta "grape salad" -haku tuottikin yllättävän tuloksen! Ameriikan mantereella viinirypäleistä pyöräytetäänkin makea jälkkäri! Eihän tätä voinut olla kokeilematta...


Ja maaliin meni! Nuolimme mieheni kanssa valmistusvaiheessa kulhot ja kapustat huolella. Myös suuri osa viinirypäleistä katosi parempiin suihin. :D Ja onhan tämä kaunis ja todella Suomessa vähän erilainen tarjottava.

Mielestäni tämä jälkkäri sopisi hyvin melkein mihin vain tilanteeseen... Grilliaterian päätteeksi, kesäillan herkuksi, jouluaterian kruunuksi... 

Herkku on helppo ja nopea tehdä, ja on armelias kokkaajaa kohtaan. Salaatti säilyy jääkaapissa onnellisesti seuraavaan päivään. :)



Viinirypäleherkku (Grape salad) (8:lle)

n. 1 kg viinirypäleitä (tummia ja vihreitä)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1-1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
n. 0,5 fl fariinisokeria
n. 1 dl pähkinöitä (esim. cashew)


Pese viinirypäleet hyvin ja kuivaa ne / anna kuivua.

Sekoita keskenään tuorejuusto, kermaviili, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin ettei jää kökkäreitä (kuten minulla vähän jäi).

Sekoita keskenään viinirypäleet ja tuorejuustoseos. Nosta tarjoiluastiassaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Koristele annos ennen tarjoamista fariinisokerilla ja pähkinöillä.


lauantai 17. tammikuuta 2015

Mehevä appelsiini-unikonsiemenkakku

Hauskaa viikonloppua!

Sitä on ainakin täällä luvassa, sillä illalla pidämme lattiankastajaiset! Vesivahingon jäljet on siis vihdoin korjattu, ja koska tupareitakaan emme ole ehtineet pitää, on juhlalle nyt tosiaan aihetta. :)


Olen kokkaillut eilen ja tänään erittäin ahkerasti illanistujaisruokia, ja samoissa tunnelmissa mennään nytkin. Appelsiini-Unikonsiemenkakku on periamerikkalainen herkku, ja kieltämättä kyllä aivan ihanaa. Kakku ei ole mitenkään äkkimakea, vaan toimii tosi hyvin välipalanakin.

Jotenkin näen sieluni silmissä mehevän kakkupalan vieressä litran tuopin kermavaahtokahvia. :)


Appelsiini-unikonsiemenkakku

2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl unikonsiemeniä
3 dl vehnäjauhoja
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 munaa
1 dl maitoa
1/2 dl öljyä (esim. rypsiöljyä)
250 g maitorahkaa

tomusokeria tai kermavaahtoa

Pese appelsiini hyvin ja raasta sen kuori talteen.

Sekoita keskenään sokeri, leivinjauhe, suola ja unikonsiemenet. Lisää myös vehnäjauhot.
Lisää taikinaan myös appelsiininkuoriraaste, munat, maito ja öljy. Sekoita hyvin.
Lisää lopuksi vielä maitorahka.


Kaada taikina öljyllä siveltyyn vuokaan.

Paista 180-asteisessa uunissa toisiksi alimmalla tasolla n. 35 - 45 minuuttia kakun paksuudesta riippuen. Kakku on valmis, kun puutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä ja koristele tomusokerilla tai kermavaahdolla. Voit myös tehdä halutessasi tuorejuusto-tomusokerikuorrutteen.



sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Mausteinen tomaattitagine ja tabil-lammaspullat

Muutamia onnistuneen viikonlopun tekijöitä: aikaa puolison kanssa, hyviä ystäviä, ulkoilua ja urheilua, kehon hyvinvointia (joogaa, hierontaa ja sen semmoista) ja tietysti ihanaa ruokaa...

Kukaan tuskin kieltää pataruokien täydellistä sopivuutta talvikeleihin. Uunissa valmistuu kuin itsekseen oikea aromeiden ja makujen granaatti, josta riittää vielä reilusti ensi viikon arjen pikaruoaksi.


Viimeisin Glorian ruoka ja viini -lehti (1/2015) räjäytti pankin. Taitoin varmaan jokaisen sivunkulman, niin täynnä ihania reseptejä se oli! Sieltä löysin myös tämän mausteisen tomaattitaginen, jota hieman muokkasin oman kyökin varantoihin sopivaksi.

Ja voi mitä makuja; lammasta, korianteria, appelsiinia (oletteko huomanneet niiden olevan nyt mehevimmillään!), oliiveja, kardemummaa... Oijoi...




Suosittelen ehdottoman lämpimästi kokeilemaan tätä ehdottoman hyvää oloa ja sisäistä lämpöä tuovaa herkkua. :)




Mausteinen tomaattitagine (4:lle)

3 sipulia
loraus öljyä
1 tl paprikajauhetta
n. 200 g tomaatteja
1 prk (230 g valutettuna) kidney-papuja
n. 5 cm pätkä inkivääriä
1/2 kuivattu punainen chili (tai 1 tuore tai 1/2 tl chilijauhetta)
1,5-2 rkl kokonaisia kardemummansiemeniä
1,5 - 2 dl mustia kivettömiä oliiveja
1 ison appelsiinin kuori raastettuna (tai 1/2 pienempää)
loraus öljyä
400 g tomaattimurskaa
n. 1,5 tl suolaa

1/2 ruukkua tuoretta korianteria


Lohko sipulit. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori. Jauha kardemummansiemet (akanat saavat jäädä joukkoon ja päätyä pataan, siellä ne pehmenevät).

Valuta kidney-pavut. Lohko tomaatit. Halkaise halutessasi oliivit puoliksi. Kuori ja raasta inkivääri.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Lämmitä öljyloraus pannulla, lisää paprikajauhe. Sekoita ja lisää sipulilohkot. Kuullota muutama minuutti, älä anna mausteiden kärtsähtää.


Mittaa kaikki ainekset (paitsi korianteri) kannelliseen uuni- tai taginepataan. Sekoita.

Kaikki paitsi tomaattimurska...

Paista pataa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Avaa kansi (ja lumoudu ihanasta tuoksusta), lumpsauta lammaspullat joukkoon (kts. ohje alla) ja laita kansi päälle.  Paista vielä 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä.


Silppua valmiin annoksen päälle runsaasti korianteria. Lisää tarvittaessa suolaa.


Tabil-lammaspullat (4:lle)

n. 400 g lampaan jauhelihaa
n. 3 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/4 tl chilijauhetta
1 tl suolaa

Murskaa valkosipulit. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaikseksi massaksi, pidä huoli että mausteet leviävät kaikkialle.

Pyörittele taikinasta pieniä pallukoita.


Pullat kypsytetään taginessa (kts. ohje taginen reseptistä). Tai jos tahdot, pannulla öljyssä paistaen.

Tagine odottaa kyllä syöjiään, joten hoida ulkoilu rauhassa loppuun. Padan maut sen kun vahvistuvat, jos jätät jämät odottamaan arjen kiireitä. :)




lauantai 10. tammikuuta 2015

Raclette-ilta, ideoita ja vinkkejä

Saimme loppiaisena päivällisvieraita, enkä oikein millään saanut vahvaa kokkausinspiraatiota. Vaihtoehtoja oli liikaa, mutta toisaalta mikään ei napannut.

Kunnes välähti! Pitkästä aikaa vetäisimme esiin raclette-grillin!


Racletoinnilla on perheessäni pitkät perinteet. En edes tiedä, mistä äitin on joskus muinoin onnistunut raclette-grillin ostamaan. 

Jo lapsena racletointi oli mielestäni parasta maailmassa; koko perhe vietti iltaa yhdessä kun söimme pitkän kaavan mukaan. Ruoka oli hyvää (!!) ja jokainen sai itse värkätä juuri semmoisen annoksen kuin tahtoi.

Samat asiat ovat racletoinnin kilpailuvaltteja vieläkin: hauskaa yhdessäoloa, ohjelmallista illallista, hyvää ruokaa ja jokaiselle jotakin. 



Racletoinnissa voi antaa mielikuvituksen laukata ja kattaa pöytään ihan mistä itse tykkää. Raclette on kotoisin Sveitsistä, jossa menuun kuuluu keitetyt perunat, erilaiset rasvaiset "kuivamakkarat" ja leikkeleet, suolakurkut ja muut pikkelöidyt kasvikset. Sekä tietysti raclette-juusto! Samalla linjalla mentiin Ranskassa.

Meidän perheessä olemme aina suosineet perunoiden sijaan leipää. Grillin ylemmällä tasolla paahtuu ihanan rapeita viipaleita, joiden päälle on mukava lumpsauttaa pikkupannussa kypsyneet herkut.

Eli ideana on, että kukin saa kasata omaan pannuunsa kaikkea ihanaa - yleensä koko annoksen kruunaa reilun kokoinen juustopala - pannu tuikataan grilliin tasojen väliin kypsymään, ja sitten odotellaan viitisen minuuttia.


Tässä hieman ideoita ruoista, jotka mielestäni toimivat hyvin racletoinnissa. Aloitan luonnollisesti juustoista, sillä ne ovat kuitenkin "l'essence de raclette".

Herkkuja raclette-pöytään

hyvin sulavaa juustoa (eli rasvaprosenttia pitää löytyä) paloiteltuna
sinihomejuusto
fetajuusto
chorizomakkara
saucisson-makkara
parmankinkku
paistettu kanasuikale
tonnikalapalat
lohi (graavi-, savu-, paistettu... Mikä vain!)
pieneksi pilkottu sipuli
paprika
kesäkurpitsa
munakoiso
parsakaali
sienet (herkkusienet, suppilovahverot...)
oliivit
suolakurkku
kaprikset
aurinkokuivatut tomaatit pieninä paloina
ananaspalat
tuoreet yrtit

Ja grillattavaksi hyvää leipää, paahtoleipää, ruisleipää, mistä vain tykkäät! 
Tai vaikka napakaksi keitettyjä perunoita tai bataatteja paksuina viipaleina.

Eli kuten sanottu - vain taivas on rajana!

Koska ruoka voio olla aika raskastakin (riippuu syöjän juustonhimosta), tee kylkeen raikas salaatti ja huolehdi pöytään riittävästi raikasta juotavaa. :)


Ja tässä hieman vinkkejä onnistuneeseen iltaan

  • Tarjoa halutessasi kevyt alkuruoka - esimerkiksi lanttukeitto.
  • Kuumenna grilli valmiiksi. Hieman grillin tehosta riippuen lämpeneminen vaatii 10 - 15 min.
  • Pilko kaikki ruoat mahdollisimman ajoissa, mielellään jo aamulla, säilytä ne jääkaapissa. Trust me, tähän menee yllättävän kauan...
  • Nosta pöytään kaikille omat puulastat  & puualustat joihin pannun ja lastan voi laskea. (Meillä on luksuslastat, jotka isäni teki ihan tätä tarkoitusta varten)
  • Varaa leipää runsaasti- sitä kuluu!
  • Varaa runsaasti juustoa - sitäkin kuluu.
  • Riehaannu - racletessa ei ole sääntöjä, vain perinteitä. Voit kattaa pöytään ihan mitä mieleesi juolahtaa.
  • Varaa runsaasti raikasta juotavaa, esim. kuplavettä.
  • Tarjoa ruoan kanssa kylmää, raikasta valkoviiniä, ehkä rieslingiä.
Ja ei kun ihanaa iltaa viettämään!