lauantai 24. maaliskuuta 2012

Paahdettu valkosipulikeitto

Rakastan valkosipulia. Rakastan sen makua, tuoksua, ulkonäköä, kasvattamista. Kaikkea.
Enkä ymmärrä ihmisiä, jotka eivät voi syödä valkosipulia ennen tärkeää tapaamista! Tai jotka häpeillen peittelevät suutaan aterian jälkeen. Mitä hyvin aromeiden haaskausta!! Älkää tehkö seurassani niin, nuuhkin teitä mielelläni.


Työnnän yleensä valkosipulia kaikkeen. Ja jo lähtökohtaisesti tuplaan aina reseptien valkkarimäärät. Kasvatan myös valkosipulia plantaasillani ja tänä keväänä kokeilen myös sisällä ruukussa.

Olin aikonut jo kauan sitten kokeilla paahdettua valkosipulikeittoa, mutta se unohtui johonkin. Varmaan jyräsin kokeilun jollain hardcoremmalla valkosipulitouhulla, kuten valkosipulitoffeella (oli muuten hyvää!).

Valkosipuli saa ihanan aromin paahtamisen myötä. Ja hei, kaikkihan on parempaa paahdettuna. Niin kuivahtaneet ruisleivät kuin vaahtokarkitkin.

Tämä keitto oli fantastista. En odottanut sen olevan NÄIN ihanaa, mutta se oli.
Voin sanoa näin, koska resepti ei ole alunperin omani, vaan jonkun tv-ohjelman kotisivuilta ajat sitten löytämäni. Ja pikkasen tietty muokattu (koska mitään reseptiä ei voi ihan samanlaisena toteuttaa).

Joten olkaa hyvä, yksi elämäni parhaista keitoista.


Paahdettu valkosipulikeitto (neljälle alkuun, kahdelle ruoaksi)

oliiviöljyä
1/2 valkosipulia (tai vähän enemmän tai vähemmän)
1 iso sipuli
2 keskikokoista / pienehköä perunaa
vajaa 1/2 dl valkoviiniä (kuiva sauvignon blanc toimi jälleen)
5 dl vettä
kanafondia
1 dl ruokakermaa
suolaa & pippuria

sormisuolaa
pippuria
tuoretta basilikaa
kuivattuja valkosipulilastuja (näitä saa esim. Punnitse ja Säästä -kaupoista)


Leikkaa valkosipulista "hattu pois". Kääräise valkosipuli folioon ja paahda 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Pilko sipulit ja kuori & kuutioi perunat noin peukunkynnen kokoisiksi kuutioiksi.

Kuullota sipuleita ja perunoita hetki oliiviöljyssä. Lisää valkoviini ja keitä noin 5 minuuttia.

Lisää vesi ja fondi. Keitä perunat kypsiksi.

Ota lämmin sipuli uunista ja molskauttele kynnet keiton sekaan (kannattaa irrotella kynnet kuoristaan lämpimänä). Soseuta sauvasekoittimella kuohkeaksi ja silkkiseksi.

Lisää kerma, suola ja pippuri. Lämmitä / kiehauta keitto.

Rouhi pinnalle mustapippuria ja valkosipulilastuja. Tiputtele päälle muutama sormisuolahippu sekä silputut basilikat

Varaudu puoamaan tuoliltasi.



11 kommenttia:

  1. Vitlökssoppa! Så underbart! Jag snor receptet och ska testa en dag ;) (Eller så kommer jag hem till dig för den en dag).

    VastaaPoista
  2. Eller vi kan både laga samma soppan och se om det smakar likadant.

    VastaaPoista
  3. Vesi kielellä luin reseptin!Ja ihania kuvia!

    VastaaPoista
  4. Helmikuussa 2008 maailmani järkkyi. Olin kaukana kotoa, Kanadassa.

    Eteeni tuotiin illanistujaisissa - something they called - "roasted garlic & brie". Elämäni oli muuttunut täysin. Things would never be the same again...

    VastaaPoista
  5. Ihanaa, minulla on aktiivinen lukija! :)
    Jos tuutte meidän keittiönkastajaisiin niin brie näyttelee sivuosaa. :D

    VastaaPoista
  6. Tänään alkaa valkosipulikeitto porista! teen heti tupla-annoksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ratkaisu. :D Ei varmaan jää paheentumaan.

      Poista
  7. Ja tupla-annos tehtiin eikä juuri mitään jäänyt, vaikka oli ns alkuruoka! Aivan ihanaa!!!! Ja tuolit allamme heiluivat pahaenteisesti :) Kiitos reseptistä! Tätä tulen tekemään usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Eikä ne tuolit mitään heilunut, tuo keittohan on tosi kevyttä. :)

      Poista
  8. Mä niin haluaisin kasvattaa tätä valkosipuliruohoa, mutta mieheni ei anna :(
    Mut testaappa sä:
    Eli istutat yksittäisiä kynsiä ruukkuun juuripuoli alaspäin n. puoleenväliin kynttä. Ja sitten vaan kastelet. Niistä pitäis alkaa kasvaa semmonen vihreä ruoho/verso yläpäästään, jonka voi kuulemma pari kertaa leikata kokonaan. Kynsien välille kait joku 2-3 cm tilaa.

    VastaaPoista