tiistai 22. toukokuuta 2012

Raparperin eleganssi: Ahvenfile, raparperitsatsikia ja kesän makuja

Jos Suomen alkukesän luonto löytäisi tiensä lautaselle, näyttäisi se kenties hieman tältä.


Mökkiviikonloppu tuotti taas luvattoman paljon satoa, vaikka nyt on vasta toukokuu! On uskomatonta, että ruokaa tulee kotiin enemmän, kuin mitä sitä mökille mennessä kantaa. Ja mikä ihaninta, suuri osa tästä on aivan villin luonnon omaa antia. Opettelin myös fileoimaan verkosta tulleita ahvenia, tässä tulos. :)



Raparperi (Rheum Rhabarbarum) on ihana kasvis. Se on vaatimaton, eikä tee itsestään numeroa. Monissa pihoissa se saa kasvaa mummon aikanaan istuttamana vain kauniiden lehtiensä vuoksi. Raparperi on kuitenkin uskomattoman moniulotteinen kasvi, joka oikeasti taipuu vaikka mihin, niin suolaiseen kuin makeaankin herkkuun. Hyödyntäkää raparperinne!

Raparperi on hyvä kaliumin, C-vitamiinin ja kalsiumin lähde. Tosin oksaalihappo, jota raparperi myös sisältää, sitoo kalsiumia. Raparperi onkin siis hyvä ja maukas yhdistää maitotuotteen kanssa. Mikä hurja määrä täydellisiä pareja:
  • Ravinteet: kalsium & oksaalihappo
  • Maut: kirpeä ja makea & täyteläinen, raikas ja kermainen
  • Värit: purppuran punertava & valkoinen

Raparperi on ulospäin siis piikikkään oloinen, mutta sisältä moniulotteinen ja elegantti. *

Kaksi raparperilemppariani ovat raparperi-inkiväärichutney ja raparperipiirakka.
Ensimmäistä teen joka kesä purkkitolkulla (voi sitä ihanaa säilömisen tuoksua!) ja nautin maustamattomien kanafileiden kera pitkin vuotta. Raparperipiiraasta olen kehitellyt kymmeniä eri versiota ja aina ne "nousevat lemppariksi".

Nyt kuitenkin haasteena suolainen ruoka. Varoitukseksi raparperivihaajille, tämä ei tule olemaan makuunne. Mutta huolet nurkkaan, jätä vain raparperi pois, tämä toimii yhtä hyvin ilmankin!

Saaren satoa

Viinisuolaheinän lehtiä, tuoretta ruohosipulia ja ilmasipulin vartta suoraan maasta lautaselle.




Ahvenfile, raparperitsatsikia & kesän makuja (2:lle)

Neljä ahvenfilettä
½ sipuli
rypsiöljyä paistamiseen
suolaa

½ pieni kesäkurpitsa

2 dl maustamatonta jugurttia (kaupan tai omaa)
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kapriksia
1 ohut raparperinvarsi
tuoretta ruohosipulia
1 tl dijon-sinappia
1 tl sokeria
suolaa
pippuria

viinisuolaheinän lehtiä

esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita


Tee ensin tsatsiki. Pilko sipuli pieneksi, murskaa valkosipulinkynsi. Pilko myös raparperi ja ruohosipuli pieniksi pätkiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta suolalla ja sokerilla. Jos tosiaan et pidä raparperista, jätä se pois.
Anna tsatsikin vetäytyä jääkaapissa. Jos käytit itse tehtyä jugurttia, ei kannata seisottaa tsatsikia paria tuntia kauempaa, hera voi alkaa erottua.

Siipaloi kesäkurpitsa noin 1 cm siivuiksi ja asettele siivut pellille. Ripottele päälle suolaa. Paista n. 200 asteisessa uunissa vartin verran.

Keitä ohrasuurimot lisäkkeeksi suolalla maustetussa vedessä.

Kun kaikki muu alkaa olla valmista, paista ahvenet. Kuullota ensin pilkottua sipulia pari minuuttia ja lisää perään ahvenfileet. Paista nopeasti molemmin puolin. Mausta fileet suolalla.

Kokoa eri komponenteista näköisesi annos. Viinisuolaheinä on kasvimaani uusi herkku, kerron siitä myöhemmin lisää.


Nauti hyvässä seurassa. 



Ja by the way...
Mustikat kukkivat täyttä päätä. Voi onnea... :)


* Suosittelen kaikkia tarttumaan välittömästi Muriel Barberyn Siilin eleganssi -kirjaan


5 kommenttia:

  1. Raparperi-inkivääri chutneyn ohje ja sassiin... hmmm... eikun siis kiitos :D

    VastaaPoista
  2. Ehkä tulee, ehkä saat purkin. :)

    VastaaPoista
  3. Saanhan mäki? Mulla on sulle purkkeja!! Ja ihana resepti, raparperitatsikia pitää testata! ... ja onpas sulla hyvä kirjamaku :D

    VastaaPoista
  4. Ja tarkotin purkkia, mun hillonteot...

    VastaaPoista
  5. Mulla on täällä jo raparperit kädessä odottamassa.... aattele täällä raparpereja. Tosin vain n.12 cm pitkiä mut erittäin pontevia! Noh, ehkäpä näistä tuleekin sitten varhaisraparperihillo...

    VastaaPoista