torstai 6. kesäkuuta 2013

Raikas ja kevyt manna-raparperipiiras

Silläkin uhalla, että raparperi-reseptejä tulee kovin paljon, julkaisen nyt tämän iki-ihanan, kevyen ja raikkaan raparperipiiraan reseptin. Onhan nyt sesonki! :)


Tämä piiras poikkeaa ihanan mehevistä raparperipiiraista keveydellään ja raikkaudellaan. Rasvaa ei käytetä, sokeria vain vähän vilautetaan ja jauhojakin taikinaan tulee minimaalisesti. Ja mikä ihana tekosyy keittää iso kattilallinen mannapuuroa ja nauttia se mansikoiden kera... :)

Piiras on oikeastaan enemmän paistos tai vanukas... Muistuttaa mannaisuudensa ja kardemummaisuutensa vuoksi myös ahvenanmaan pannukakkua. Ja lautaselle se lupsahtaa iloisena möykkynä. :)

Tämä raikas jälkkäri kruunasi aterian, jolla tarjosin tulisenmakeaa, raikasta vesimelonikeittoa ja sushia. Testasin vesimelonia myös sushin täytteenä ja hyvin toimi!


Raikas ja höyhenenkevyt manna-raparperipiiras (noin 4:lle)

2,5 dl valmista mannapuuroa
2,5 dl maitoa
2 munaa
1,5 rkl fariinisokeria
1/4 dl sokeria
vajaa desi vehnäjauhoja (tai reipas 1/2 dl)
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
1/2 l raparperin paloja

Keitä puuro ja jäähdytä. Tai ota sivuun isommasta satsista.

Voitele pienehkö, korkeareunainen uunivuoka.

Vatkaa munat ja fariinisokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa oikein kunnolla mahdollisimman ilmavaksi, käytä sähkövatkainta.

Yhdistä kaikki muut aineet paitsi raparperit. Sekoita puuro ja maito keskenään ihan kunnolla, jottei kökkäreitä kauheasti jää.

Yhdistä vaahto ja muu taikina varovasti.

Kaada taikina vuokaan.

Kyllä, tältä se näyttää uuniin mennessään! Vain ilmaa! :D
Paista 200 C uunissa keskitasolla 10 minuuttia. Lisää pilkotut raparperinvarret tiputellen taikinan joukkoon. Osa umplahtaa, osa jää pinnalle.

Paista vielä 30 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä rauhassa, se jatkaa vielä jähmettymistään.

Koristele vaikka sitruunamelissan lehdillä. Voit tarjota piiraan sellaisenaa (hyvää oli!) tai vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.



2 kommenttia:

  1. Onpas kiva ohje! Aion kokeilla tätä. Näyttää hyvälle.

    VastaaPoista
  2. Eikun testiin vain! Kerro, miten kävi. :)

    VastaaPoista