lauantai 19. maaliskuuta 2016

Japanilainen lohidonburi

Hehkutan usein kokkaamiani ruokia täällä blogissa. Silläkin uhalla, että toistan itseäni väitän, että NYT tuli MAAILMAN PARASTA ruokaa!


Japanilaisessa lohidonburissa on kaikkea mitä rakastan; vahvoja, aasialaisia makuja; suolaista ja makeaa; raikasta ja täyteläistä; terveellistä ja ihanaa; estetiikkaa ja tuoksuja. 

Siis aivan kerrassaan täydellinen annos!


Donburi on siis japania ja tarkoittaa kulhoa. "Donburi" on siis riisipohjainen annos, joka tarjoillaan kulhosta. Riisin päällä voikin olla melkein mitä vain; munaa, kasviksia, kalaa, lihaa (tässä riisi on korvattu ohralla)... Edellispäivän jämät päätyvät usein kulhon päällimmäiseksi. :)

Hommaan kuuluu myös hyvä haudutusliemi, jossa perinteisesti on ainakin soijaa ja dashi-lientä (dashia ei ole minun versiossani). Tässä reseptissä olen käyttänyt aineita, joita minulla on aina kaapissa. Ei siis tarvetta syöksähtää japanikauppaan. :)


Donburit ja kaikki kulhoruoat ovat nyt supermuodikkaita. Sinänsä hassu ruokailmiö, sillä reseptin vapauden vuoksi kyseessä on enemmänkin astiailmiö. :) Tästä reseptistä myös kiitos Glorian ruoka & viini -lehdelle (1/2016). Pieniä muutoksia olen reseptiin tehnyt.

Hiusten halkominen sikseen. Olen kuitenkin löytänyt uuden lempiruokani! Huomisen pizzasuunnitelmat vaihtuivat lennosta. Teemme tätä tismalleen samaa herkkua myös huomenna. Ja näin ei kuulkaa käy usein. Väitän, että en ylipäänsä tee koskaan samaa ruokaa kahdesti. :D


Katsokaa nyt näitä ihania, väriä uhkuvia, mehukkuuttaan tihkuvia raaka-aineita!! <3 <3 <3



Aah, olen yhä taivaissa... Ja odotan jo huomista ruoka-aikaa. :D


Lohidonburi (2:lle)

n. 250 g lohta
2 tl sitruunaruohotahnaa (tai tuoretta inkivääriä raastettuna)
1/2 dl soijakastiketta
vajaa 1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl seesamiöljyä

1,25 dl rikottuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita
vettä
1/3 dl riisiviinietikkaa
1,5 rkl sokeria
vajaa 1 tl suolaa

1/2 verigreippi
1/2 avokado
pari kourallista jäävuorisalaattia
kourallinen sieniä (minulla mustavahakkaita, myös suppikset, kantarellit tai herkkusienet käyvät hyvin)
n. 2 rkl seesaminsiemeniä

loraus öljyä paistamiseen


Valmistele ensin lohi. Paahda lohta kuumalla pannulla tilkassa öljyä sekä nahka- että lihapuolelta. Lohen ei tarvitse kypsyä läpeensä, vaan saada paahteinen pinta lihapuolelle ja irrota hyvin nahastaan.


Irrota nahka ja pilko lohi isohkoiksi paloiksi.

Tee lohelle marinadi yhdistämällä soija, riisiviinietikka, seesamiöljy ja sitruunaruohotahna keskenään. Kaada puolet marinadista lohipalojen päälle ja nosta astia jääkaappiin maustumaan vähintään pariksi tunniksi. Toinen puoliska marinadista kaadetaan lopuksi valmiin annoksen päälle.


Laita ohrasuurimot kiehumaan. Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne myös tässä vaiheessa likoamaan.

Kiehauta toisessa kattilassa riisiviinietikka, sokeri ja suola. Anna jäähtyä.

Valuta kypsät ohrasuurimot ja mausta ne viinietikkaliemellä.


Leikkaa verigreipistä kuoret pois (myös valkoinen osa). Leikkaa lohkot irti hedelmästä siten, että valkoiset kalvot leikkaantuvat pois.

Viipaloi avokado ja mausta hellästi suolalla.

Pilko salaatti pieniksi paloiksi.

Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja paista (lionneita) sieniä pari minuuttia.

Kokoa annos. Annostele kulhon pohjalle etikkaliemellä maustettua ohraa. Nostele päälle salaattia, verigreippiä, avokadoa ja sienet.

Nostele myös lohipalat kulhoihin ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Kaada loppu marinadi kastikkeeksi.

Nauti vaikka ihanan raikkaan oluen kanssa.


Ja alla kuva NUOLLUSTA lautasesta, sekä olutpullosta, johon en ehtinyt aterian aikana koskeakaan, koska olin niin donburin lumoissa... :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti