tiistai 22. maaliskuuta 2016

Kevään ensimmäiset kylvöt

No niin! On vuoden ensimmäisen kasvimaakatsauksen aika! :)

Tänään nimittäin kylvettiin ja urakalla. Multaan pääsi niin yrttejä, hyötykasveja kuin kukkiakin. Kiitokseksi itselle pullaa. :)


Ikkunalle hautomoon pääsivät basilika, korianteri, sitruunamelissa, sitrusheinä, maustekirveli, palsternakka ja leijonankita.


Palsternakkaa ei kai tarvitsisi esikasvattaa sisällä, mutta ajattelin kokeilla tänä vuonna näin. Vuonna 2014 palsternakka epäonnistui eikä kasvanut koskaan valmiiksi asti, mutta yhtäkkiä vuonna 2015 pionipenkistäni nousikin muutama terhakka naatti ja sain jopa satoa! :D
Ehkä nyt esikasvatuksen avulla saisin satoa jo tänä kesänä? Tai sitten en. Toisaalta palsternakan siementen säilyvyys on kuulemma huono, joten ehkä nuo minun 2014 hankitut ovat jo vanhentuneet. No, katsotaan!

Leijonankita (Antirrhinum majus) on uusi tuttavuus. Sain siemenet lahjaksi ystävältäni. Paketissa lukee, että "Peitä kylvös muovilla, pidä kosteana ja laita valoisaan paikkaan. Siirrä taimet ruukkuihin, joissa on lannoitettua multaa. Istuta yksi taimi kuhunkin ruukkuun. Sijoita taimet valoisaan ja viileään paikkaan. Viihtyy kuohkeassa, hyvin lannoitetussa maassa. Kastele kuivina jaksoina."

Siis what? Eli taimet ruukkuin, yksi per ruukku. Ja sitten kylmään ja valoisaan. Okei. Mutta siirretäänkö ruukut jossain vaiheessa ulos? Tai siis kylvetäänkö leijonankita vielä maahan? Tutkin asiaa, neuvot ovat lämpimästi tervetulleita!

Veikkaan, että sitrusheinä ei varmaan onnistu. Olen sitä joskus ennenkin testaillut vailla sukseeta. Kokeilu on kuitenkin aina hauskaa. Luotan, että basilika, korianteri, maustekirveli ja sitruunamelissa eivät petä tänäkään vuonna. :)Mutta lisää jänniä juttuja! Istutin myös mansikoita, hieman tarkemmin kuukausimansikoita , jotka myös sain lahjaksi (Rügen). :)


Mansikat pitää kuulemma laittaa pimeään itämään. Tässä he siis viettävät aikaa kylpyhuoneessamme. Kun taimet ovat tulleet esiin, nostetaan mansikat valoisaan ja viileään paikkaan.

Ja paluun taimikasvatukseen tekee myös avomaankurkku (Cucumis sativus hokus)! Päätin visusti, etten kasvata enää koskaan kurkkuja taimista, sillä kun sain ne viimeksi tomeraan kuntoon, alkoi suuri myyräsota, ja ne kavalat otukset söivät (!!) upeat taimeni. Ihan vaan huvikseen. Olin niin traumatisoitunut ja katkera...


Tänä vuonna istutan kurkut omaan maahan harson alle. Ja vaanin jalkajousen kanssa jokaista eläintä, joka lähestyy kasvimaatani. Ugh.

No joo. Ihan tiedostaen oman innokkuuteni kylvin avomaankurkun ihan liian aikaisin. :) Jotenkin en luota itseeni näissä asioissa. Omat taimeni ovat minusta aina vielä rääpäleitä, ja muutenkin yleensä aina myöhästyn ennemmin kuin olen ajoissa. Eli nyt näin. :D Ehkä laitan uudet taimet alulle vielä toukokuun alussa / huhtikuun lopussa... Epäilen myös, että siemeneni olivat vanhentuneita, niin tuleepa testattua, että pitääkö ostaa uusia. :D

No mutta. Avomaankurkkuni pitävät seuraa mansikoille kylppärissä, myöskin reikäisen muovin alla. Ovat siis pimeässä kunnes itävät. Sitten valoisaan. Täältä löytyi hyviä ohjeita kylvämiseen ja taimikasvatukseen (tykkään kuvista).

Siinäpä kai nämä kylvökset tällä kertaa... Skål på den saken!


Olen myös riehunut hieman jo pihankin puolella. Leikkasin vanhasta alppiruususta pihatien peittävät oksat muutama päivä sitten. Kuulemma ne pitää leikata ennen kasvukauden alkua helmi/maaliskuussa. Näin tein.

Marjapensaatkin pitää muistaa pätkiä ajoissa.
Ruusut kuulemma vasta, kun ensimmäiset silmut näkyvät. Ettei tule leikattua liikaa.


Mutta siis puutarhan elinvoima alkaa vapautua raudoistaan! Etupihalla oli lumikello kukassa jo 15.3. kun palasin reissun piältä. Samoin takapihalla nousi ensimmäinen krookus!


Myös joku mysteerikasvi puski esiin takapihalla. Ehkä ukonhattu? Koska sen muistaakseni tuohon kohtaan laitoin. :) Ja sormustinkukka tekee vihreää, samoin kaikenlaisia tulppaanien ja muiden sipulikasvien pieniä alkuja näkyy siellä täällä!


Olenkohan muuten vähän sekaisin, kun haaveilen omasta kanalasta? Nythän niitä on kaikilla. Ja voi vitsit, että olisi ihana saada pari tuoretta munaa joka aamu! <3

Alla olevassa kuvassa on serkkuni tuliaiset; omien kanojen munia ja omien vuohien maitoa. Ai että mitä luksusta!


2 kommenttia:

  1. Ihana juttu! Kyllä olet toimekas! Itse taidan ostaa taimet valmiina :(.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli tällä kertaa helpompaa kuin kaupassa käynti. :)

    VastaaPoista