maanantai 4. maaliskuuta 2013

Broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa

Sitruskausi käy kuumana, joten niin käyn minäkin. :)

Jos kaipailet ideoita appelsiinien ja sitruunoiden hyödyntämiseen, kokeile raikasta sitrustorttua, sitruksilla maustettua katkarapu-fenkolipastaa tai sitruunaista parsarisottoa.

Broilerinmaksa on mielestäni ihan ässä raaka-aine. Se on todella proteiini- ja rautapitoista ja aivan super-herkullista. Ehkä perinteisempi maksa-herkku on dijon-rakuunakastikkeessa tarjottu maksa, mutta  jos haluat nostaa maksaelämyksen toiselle tasolle ja tarjota jotain erilaista, kokeile kastikkeessa appelsiinin ja punaviinin yhdistelmää. Et tule pettymään.

Etenkin, jos rakastat appelsiinia yhtä paljon kuin minä. :)


Broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa (5:lle)

800 g broilerinmaksaa
50 g voita
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
4 tl raastettua appelsiininkuorta (1 iso appelsiini)
4 laakerinlehteä
2,5 dl punaviiniä
4 rkl tomaattipyreetä (2 pientä tölkkiä)
reilu 1 dl ruokakermaa
suolaa
pippuria
(1 tl sokeria)

pastaa

Paloittele broilerinmaksat reilun kokoisiksi palasiksi. Paista maksat nopeasti kuumalla pannulla.
Älä paista liian pitkään, etteivät ne sitkisty. Nosta maksat sivuun odottamaan.

Laita pasta kiehumaan.

Pese appelsiini ja raasta kuori. Pilko sipulit ja murskaa valkosipulit.

Aloita kastikkeen teko puhtaalta pannulta. Sulata voi ja kuullota siinä sipuleita pari minuuttia. Lisää appelsiininkuoriraaste ja laakerinlehdet.

Lisää tuokion kuluttua myös tomattipyre ja punaviini sekä viimeiseksi kerma. Mausta.
Jos appelsiini maistuu liian hyökkäävästi, lisää hieman sokeria.

Anna kastikkeen porista hetki. Lisää maksat ja sekoita kunnolla.



lauantai 2. maaliskuuta 2013

Vihreä purjo-parsakaalipiiras (eli suomalainen prasopita)

Rakastan rakastan rakastan purjoa!
Kuten varmasti on jo käynyt ilmi purjo-lohesta, purjokeitosta, tomaatti-paprikakeitosta... Ja lisää on tulossa. :)


Tämän piiraan inspiraationa on kreikkalainen Prasopita-piiras. Muokkasin versiosta astetta suomalaisemman korvaamalla feta-juuston sinihomejuustolla ja lisäämällä mukaan parsakaalia.
Vaihdoin myös tillin timjamiin.

Jos et tykkää sinihomejuustosta, voit huoletta jättää sen pois. Piiraassa riittää makua muutenkin.


Vihreä purjo-parsakaalipiiras

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,75 dl maitoa
50 g sulaa margariinia

Täyte:
1/2 purjo
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
n. 150 g parsakaalia (yhden kukinnon nuput)
1 rkl oliiviöljyä
400 g raejuustoa
reilu 1 dl mustia oliiveja
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
timjamia
muskottpähkinää
cayennepippuria
(n. 50 g sinihomejuustoa)

2 munaa
2 dl ruokakermaa


Valmista ensin täyte.
Pilko purjo ja sipulit ja murskaa valkosipulit. Pehmitä heitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

Keitä parsakaalit napakoiksi. Anna jäähtyä.

Yhdistä sipulit, raejuusto, pilkotut oliivit, hunaja ja mausteet. En antanut mausteisiin mittoja, voitte pelata oman makunne mukaan. Puhutaan noin 1/2 - 1 tl kutakin. Timjamia enemmän, cayennepippuria vähemmän. :)

Riko munien rakenne ja sekoita ne ruokakerman kanssa. Laita uuni lämpenemään 180 C.

Valmista sitten taikina.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja margariini.
Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina paperoituun irtopohjavuokaan, jonka seinät on myös voideltu. Tee taikinasta hieman kuppimainen, jottei muna-kermaseos pääse valumaan pois.

Kaada raejuusto-sipuliseos pohjan päälle. Asettele parsakaalit seoksen päälle. Murustele halutessasi sinihomejuusto mukaan.

Kaada lopuksi muna-kermaseos piiraan päälle. Tuikkaa hänet heti uuniin, jotta munat alkavat hyytyä.

Paista 180 C uunissa noin 50 minuuttia - tunnin. Piiras on valmis, kun muna on kunnolla hyytynyt ja reunat ottaneet ihan pikku-aavistuksen väriä.


Tein samaisiin illanistujaisiin, joissa piirastakin tarjottiin, myös ilmiömäistä leipää. Tällä kertaa se näytti tältä. :)



tiistai 26. helmikuuta 2013

Purjo-kantarellilohi

Purjo on huippuhyvää ja sopii kaikenlaisiin ruokiin. Lisäksi purjo on uskomattoman kaunis ruoka-aine! Siinä hehkuu kaikki elinvoimaisen vihreät sävyt hailakan vaaleasta syviin sävyihin. Värit suorastaan räjähtävät esiin, kun purjon keittää nopeasti.


Olettekin varmasti jo todistaneet rakkauteni purjokeittoihin (joista on itseasiassa jo melko monta versiota, pitääpä blogauttaa), mutta lisäksi palvon purjopiirakkaa (resepti tulossa), purjogratiinia (oi, tämäkin resepti puuttuu), purjopastaa, purjosalaattia... Kaikki käy. :)

Purjossa on  rautaa, C- ja B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita. Se on myös runsaskuituinen ja vähäkalorinen. Ja joko sanoin kaunis!

Estetiikasta puheenollen, tässä nopeasti tehty arkiruoka, jossa estetiikkaan ei kiinnitetty huomiota. :)
Palat olen kuitenkin jättänyt tarkoituksella suuriksi, sillä lohen kuuluu jäädä meheväksi ja purjo saa maistua kunnolla.


Purjo-kantarellilohi (2:lle)

350 g lohta
1/2 purjo
1 - 2 dl paistettuja kantarelleja (pakkasesta)
sitruunamehua
suolaa
pipuuria

1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita


Laita ohrasuurimot kiehumaan.

Leikkaa purjo reilun kokoisiksi paloiksi ja keitä ne pehmeäksi. Kaada vesi pois.

Paloittele lohi isoiksi kuutoiksi. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja lisää lohet. Jos käytät pakastettuja, valmiiksi paistettuja kantarelleja, lisää ne pari minuuttia lohipalojen jälkeen pannulle.

Paista lohet kypsäksi, mutta älä liian kuivaksi. Mausta.

Kokoa annos.


Voi hyvänen aika näitä tulppaaneja! Olisipa aina tämä aika vuodesta. :)




perjantai 22. helmikuuta 2013

Amerikkalaiset pannukakut ja granola - niistä on hyvä aamu tehty

Onko olemassa mitään ihanampaa kuin viikonlopun kiireettömät aamut? 

Meillä ne alkavat aina verkkaisesti heräilemällä. Sängyssä ollaan kunnes tulee nälkä tai iskee himo hiihtämään. :)

Väli-Amerikan matkamme jälkeen mieheni innostui amerikkalaisista pannukakuista, siellä niitä oli tarjolla hienompien hotellien aamupaloilla. Niiden koostumukset kuitenkin vaihtelivat paljon, teimme pitkin matkaa analyysejä taikinoiden eroista. 

Kotiin palattuamme kehittelimme juuri meidän makuumme sopivan reseptin. Reseptiikka taisi olla lähinnä minun vastuullani, paistaminen kuuluu miehelleni, kuten kaikki muukin aamulla lieden ääressä toimitettava touhu.

Amerikkalaiset pannukakut ovat mielestäni parhaita viipaloidun banaanin kanssa, mieheni suosii vaahterasiirappia. Vaihtoehdothan ovat loputtomat...


Amerikkalaiset pannukakut (2 isoa)

2 dl jauhoja
1 tl (ruokokide)sokeria
1/2 tl suolaa
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 muna
1,5 dl piimää
0,5 dl maitoa
1-2 rkl voisulaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna vaahdoksi ja lisää siihen piimä ja voisula.
Lisää kuivat aineet piimäseokseen. 

Taikinan kuuluu olla melko paksua - semmoista ettei se kauheasti valahtele pannulla.

Paista pannulla miedossa lämmössä lorauksessa rypsiöljyä. Älä anna kärtsähtää. :)


Jos mieheni nautti aamulla aina pannukakkuja, oli minun valintani granola. Eli yleensä makeahkoa ja rapsakkaa mysliä (murumysliä), jugurttia ja tuoreita hedelmiä paloina. Aivan ihanaa!

Ja ei kun tätäkin kotona testaamaan.

Kuvassa kauhea värivirhe!
Granola (1:lle)

100 - 200 g hedelmiä
noin 1/2 dl mysliä
noin 1 1/2 dl jugurttia
kanelia
(kardemummaa)
vaahterasiirappia

Lohko lautasen pohjalle hedelmäpaloja (mielestäni erilaiset melonit ovat parhaita).
Ripottele päälle mysliä, vaikka itse tehtyä (resepti alla).
Lusikoi päälle ihanaa itse tehtyä jugurttia tai mieleistäsi kaupan valikoimasta.
Ripottele päälle vielä kanelia (ja kardemummaa) ja halutessasi lorota vähän vaahterasiirappia.


Itse tehty mysli (isohko purkillinen)

4 dl kaurahiutaleita (tai neljää viljaa)
2 dl leseitä (vehnää ja ruista laitoin)
2,5 dl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä (ajoin blenderissä pienemmäksi paloiksi)
0,5 tl inkivääriä jauheena
0,5 tl kanelia
ripaus suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa (juoksevaa) tai vaahterasiirappia

Sekoita keskenään kuivat aineet, levitä uunipellille. Sekoita öljy ja hunaja, ja jos hunaja jää kökkäreiseksi, käytä vaikka vähän aikaa mikrossa (ihan pari sekuntia riittää). Kaada hunaja-öljyseos kuivien aineiden päälle ja sekoita käsin. Paahda uunissa 170 asteessa n. 15 minuuttia, välillä pöyhien. Tarkkaile mysliä, sillä se palaa helposti. Lisää paahdettuun mysliin haluamiasi kuivattuja marjoja ja hedelmiä sen verran kun tuntuu hyvältä. Kaada kuivaan, tiiviiseen purkkiin ja säilytä huoneenlämmössä.


Ja jottei todellisuus unohdu, tässä viikonlopun vakiosetti.

Hyvää leipää, molemmille omaa juustoa, hurjasti kurkkua ja ohuen ohutta leikettä au saison. :)


Ja näitä siellä lieden äärellä paistellaan - täydellisen löllöjä, mutta nätisti kasassa pysyviä munia.


Rauhallisia viikonloppuaamuja kaikille!

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Sipulinen tomaatti-paprikakeitto

Rakkauteni keittoihin on kiistaton. Suhtaudun myös lähes jopa maanisen intohimoisesti tomaattiin ja purjoon.
Ja kun tähän lisää vielä suola-suosikkini suolakurkun - aijai.


Suolakurkku on siis minun go-to-tukeni, kun urheilu on uuvuttanut ja aikaansaanut suolanhimon. Vaihtoehto hänelle on suolapurkin nuoleminen - ei lainkaan yhtä mukavaa.


 Tämän keiton resepti löytyi uusimmasta Maku-lehdestä (1/2013) ja meni heti testiin.

Keitto oli hyvää ja kevyttä. Nälkä lähti, mutta palasikin pian. :)


Sipulinen tomaatti-paprikakeitto (2:lle tai 4:lle alkuruoaksi)

1 paprika
1 sipuli
1/2 purjoa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
3 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
tuoretta basilikaa (tai kuivaa) niin paljon kun mielii
1/4 tl mustapippuria
(1 dl ruokakermaa tai maitoa)

Suolakurkkusalsa päälle:
1 suolakurkku hienonnettuna
1 pieni / puolikas sipuli hienonnettuna
1 rkl hunajaa

Kuutioi paprika. Kuori ja kuutioi sipuli. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Hienonna valkosipulinkynnet.

Kuullota paprikaa ja sipuleita öljyssä kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, vesi ja fondi.

Anna hautua noin 10 minuuttia, yhdistä sillä välin suolakurkkusalsan ainekset.


Mausta keitto basilikalla ja pippurilla. Jos haluat kermaisemman keiton, lisää ruokakermaa tai maitoa. Kuumenna keitto, mutta älä enää keitä.

Tarjoa suolakurkkusalsan kanssa.