lauantai 6. joulukuuta 2014

Jouluinen britakakku, joulun ihanin jälkiruoka

Joulun aikaan kuuluvat lämpimät maut ja juhlan tuntu.


Ja syitä juhliin on paljon! Adventit, itsenäisyyspäivä, lucian päivä, joulukuun päivä, jouluaatonaatto, jouluaatto, joulupäivä, tapaninpäivä, välipäivä, uudenvuodenaatto, uudenvuodenpäivä... Näitä riittää!

Tuoksuvat hyasintit ja loimuavat kynttilät myös suorastaan kutsuvat kattamaan pöytään jotain erityistä. Tähän kategoriaan menee tämä jouluinen britakakku.


Kokeilin reseptiä ensimmäistä kertaa, alunperin se on Maku-lehdestä. Ja voi että, oli kyllä todella hyvää! Juuri sopivan raikasta, makeaa ja jouluista. Todella vahva ehdokas jouluaterian päätökseksi, kun vatsa on jo kovin täynnä, eikä mitään liian tuhtia enää jaksa.

Lisäksi kakku on mielestäni yksinkertaisuudessaan todella kaunis. :)


Kuten huomaatte, on henkilömitoitus aika suurella haitarilla. :) Itse hoitelimme neljän hengen kesken iltapalaksi n. 4/5 kakusta, mutta mietin, että kakku voisi kyllä riittää kymmenelle hengelle joulujälkkäriksi, kun kystä on muutenkin runsaasti kyllä.

Ensi kerralla jätän myös murustetut piparit täytteestä pois - niitä ei tarvitse. 


Jouluinen britakakku (4-10:lle)

125 g margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaisia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kanelia
1 dl maitoa

2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia

2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 dl (pakaste)puolukoita
2-4 rkl mitä tahansa marjahilloa (makeudesta riippuen)
(muutama (n. 10-15) piparkakku murusina)

n. 3 rkl tomusokeria


Tee ensin taikina. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää keltuaiset. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja mausteet. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi.


Tee seuraavaksi marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit pikkuhiljaa joukkoon, ja marenki saa kauniin kiillon. Lisää viimeiseksi kaneli.


Levitä leivinpaperi uunipannulle ja voitele se. Levitä taikina vuokaan.


Levitä marenki taikinakerroksen päälle.


Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 25 minuuttia, kunnes marenki on saanut hiukkasen väriä ja on rapsakka.

Jäähdytä pohja hyvin ritilän päällä. Ota se siis leivinpaperin kera pois pannulta.


Voit säilyttää taikinaa ritilän päällä esim. kylmässä uunissa tai leivinpaperin ja liinan alla. Näin sen pitäisi säilyä ainakin vuorokauden verran.

Kun olet valmis tarjoamaan kakun, tee täyte. Vatkaa ensin kerma, ja yhdistä kaikki aineet. 


Leikkaa marenkipohja puoliksi ja nosta toinen puolisko tarjoilulautaselle. Tässä alemmassa kappaleessa ei vielä niin haittaa, jos marenki hieman murtuu.


Levitä paksu kerros täytettä pohjan päälle. 

Ja sitten vaikea vaihe. Nosta toinen puoli marenkipohjasta kanneksi. Nostimme kannen yhteistyössä mieheni kanssa käyttäen viittä lastaa. :D Silti murtui vähän. Hankalaa on, mutta eihän ne pienet murtumat marengissa mitään haittaa!

Koristele tomusokerilla. Sihtaa tomusokeri esim. siivilän läpi niin vältyt paakuilta.


Kakku malttaa odottaa tarjoamista hetken viileässä. Meillä jäi yksi (pieni) ylijäänyt pala jääkaappiin myös yön yli odottamaan aamua, ja marengissa oli aika hyvin säilynyt rapeus, eli kyllä kakun pitäisi hetki kestää odotteluakin. Toki tuoreena aina parempi.


Rauhallista ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää kaikille!


sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joulutorttukakku, todellinen tähtitorttu!

Vihdoinkin me jouluhirmut saamme tulla ulos kaapista ilman, että kukaan voi ihmetellä. :)
On ensimmäinen adventti, vain muutama hassu viikko jouluun.


Blogissa on ollut hiljaista, mutta meillä  kotona vauhdikasta. Parin kuukauden takainen vesivahinko ja sitä seurannut remontti on työllistänyt kovasti.

Asiat pitää kuitenkin laittaa tärkeysjärjestykseen, joten aikaa joululeivonnalle löytyi kyllä.

Sain idiksen tähän mielestäni todella kauniiseen kakkuun / piirakkaan pinterestissä. Näissähän on aina riskinsä... Monetkaan kanavan tee-se-itse-projekteista eivät onnistu ilman maisterintutkintoa kätevyydessä. No mutta, viimeksi onnistuin pullakranssin kera. Ehkä tämäkin saattaisi...


Alkuperäisessä reseptissä tehtiin nutellapulla. Eli täytteeksi nutellaa ja taikina peruspullatakinaa.

Lumihiutaleesta ei mieestäni kuitenkaan voi olla vetämättä viivaa joulutorttuihin! Ja miksipä tämä ei toimisi myös luumusoseella ja torttutaikinalla. :)

Tein itse taikinan, sillä joskus taannoin tekemäni rahkavoitaikina oli muistaakseni hyvää ja mehevää. Ja niin oli tämäkin! Koska kaupasta useimmiten saa vain valmiiksi leikattuja torttulevyjä, suosittelen oman taikinan tekemistä. Tosin isoimmista kaupoista löytyy kyllä varmasti valmis voitaikinalevy (iso), joka toimii aivan mainiosti!

Jos teet taikinan suolaisiin leivonnaisiin, jätä sokeri pois.


Joulutorttukakku 
Taikinasta tuli 1 torttu + muutama joulutorttu.

250 g rahkaa
250 g voita tai margariinia
4-5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl sokeria (jos aiot tehdä suolaisia leivonnaisia, jätä sokeri pois)

1 prk luumusosetta
1 keltuainen voiteluun


Tee taikina edellisenä päivänä / muutama tunti aikaisemmin.

Sekoita keskenään rahka ja pehmeä voi tai margariini. Sekoita keskenään leivinjauhe, suola, sokeri ja jauhot. Yhdistä kuivat aineet rahka-voiseokseen.

Tunnustele jauhojen määrä. Tarve riippuu nimittäin merkittävästi käyttämäsi rahkan paksuudesta. Käytin itse Lidlin löysähköä jugurttirahkaa, ja jauhoja meni 5 dl. Taikinasta pitäisi tulla aika kimmoisa, se ei saa missään nimessä olla valuva.

Nosta taikina jääkaappiin lepäämään ja seuraavaa päivää odottelemaan.

Kumoa oleentunut taikina jauhotetulle pöydälle. 


Kauli litteäksi.


Taittele taikina ensin siten, että molemmat päädyt tulevat keskelle (3 krs) ja sitten vielä koko nippu toisessa suunnassa kahtia (6 krs). Kauli jälleen isoksi.


Kauli jälleen isoksi.

Muista lisätä taikinan alle tarvittaessa vähän jauhoja. Jos niitä meinaa jäädä liikaa taitosten väliin, pudistele ylimääräiset pois esim. pullasudin avulla.

Toistele taitoksia ja kaulimisia muutama kerta. Itse taisin taitella 6 kertaa. Näin saat taikinaan kerroksellisuutta ja lehtevyyttä. Taikina muuttuu joka kerralla kimmoisammaksi.


Kun olet mielestäsi valmis, aloita leipominen kaulitsemalla levy jälleen suureksi. :)

Ota taikinasta pyöreän muotin (esim. piirakkavuoka tai irtopohjavuoan pohja) avulla kolme samankokoista ympyrää.


Nosta ensimmäinen levy leivinpaperille. Levitä päälle kerros luumusosetta. Kannattaa laittaa enemmän luumusosetta keskelle ja ohuemmin reunoille, jottei sose tursuile ulos niin paljon.


Nosta toinen levy edellisen päälle. Levitä jälleen luumusosetta. 


Sitten vielä kolmas taikinakerros päällimmäiseksi.


Leikkaa pino sektoreihin. Huomaa, että sektoreita pitää tulla parillinen määrä. Kannattaa siis ensin leikata leveämmät sektorit ja toisella kierroksella ne vielä puoliksi.



Käännä sektorit lumihiutaleiksi. Ota aina kaksi vastakkaista sektoria ja käännä ne kaksi kertaa sisäänpäin. Etene näin ympäri koko piirakan.


Kääntele lopuksi piirakan repsottavat reunat piirakan alle.


Voitele kakku ohuesti munankeltuaisella.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia. Vahdi uunia, paistoaika voi vaihdella taikinan paksuudesta ja laadusta riippuen.


Nauti glögin ja hyvän seuran kanssa. :)




maanantai 17. marraskuuta 2014

Päärynä-kurpitsakeitto, ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku

Voi ensilumi ja joulua enteilevä tunnelma sentään! :D

Nyt, kun ensimmäiseen adventtiin on enää viikko, uskallan tulla kaapista jouluhurahdukseni kera. Oikeastihan se on ollut päällä jo hyvän tovin.


Sinihomejuusto kuuluu minulla jotenkin tähän vuodenaikaan. Se on vain aivan mahtavaa esimerkiksi pipareiden päällä (tai piparitaikinassa!). Tässäkin keitossa ihanan suolainen juusto luo täydellisen makuparin makeahkon keiton kanssa. Kokonaisuuteen kuuluu vielä ripaus tulisuutta, aijai.



Keitto toimii mielestäni hyvin sekä alku- että pääruokana. Ihanaa, värikästä, lämpöistä: kaikkea mitä tähän vuodenaikaan tarvitsee. :)

Olen kokeilllut tänä syksynä useampaa eri kurpitsakeittoa, esimerkiksi samettista,  balsamicolla säväytettyä keittoa ja fenkolilla maustettua mausteisempaa keittoa. Puhumattakaan lukemattomista muista kurpitsaresepteistä... 

Loppupäätelmät? Kurpitsa vain on minun juttuni! Kaikki on ollut hyvää. Mutta olisikohan tämä keitto ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku..?


Päärynä-kurpitsakeitto (4:lle)

n. 500 g kurpitsaa (esim. hokkaidon tai myski-)
2 päärynää
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
n. 2 rkl tomaattipyrettä
n. 2-3 dl vettä
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria
n. 100 g sinihomejuustoa


Lohko kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja paahda niitä 180 asteessa noin 45 minuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Leikkaa kurpitsoista kuoret pois.

Paloittele myös päärynä. Silppua sipuli ja valkosipuli.

Kuullota loraus öljyä pannulla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita pieni hetki, älä anna ruskistua. Lisää hieman vettä ja tomaattipyre. Lisää myös kurpitsat ja päärynät, sekä  noin puolet vedestä.

Soseuta keitto samettiseksi. Lisää mausteet, anna porista tovi, ja maistele maut kohdalleen. Jos tuntuu liian makealta, lisää suolaa ja chiliä.

Murustele annoksen päälle vielä reilusti sinihomejuustoa. Nauti!


sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Punssi-päärynäpiirakka

Ystävät ovat ihania. Mikä mahtava loppuviikko ja viikonloppu vanhojen ystävien sekä kansainvälisten "pitkästä aikaa -kavereiden" kanssa onkaan takana. :)

Vierailuputken keskellä voi olla joskus hankalaa löytää aikaa sen tasoiseen emännöintiin kuin tahtoisi, mutta onneksi herkullinen ruoka voi valmistua nopeastikin. :)

Tähän punssi-päärynäpiirakkaan liittyy minulla aivan erityisen ihana muisto. Mieheni ei varsinaisesti ole mikään paakari pitkonvääntäjä, mutta ensimmäisen kerran maistoin punssin ja päärynän ihanaa makuyhdistelmää hänen pikku kätöstensä työn kautta. Tullessani kotiin ensimmäinen suomenmestaruusmitali kaulassani, odotti kotona tuoksuva piiras. Tulen muistamaan nämä mitalikahvit ikuisesti. :)


Ja yhtä herkulliselta piirakka maistui vieläkin. Rakastan päärynöitä, ja punssi antoi piirakkaan ihanan potkun. Lime puolestaan tuo raikkautta, joka tasapainottaa makeutta. Nam nam!

Resepti on alunperin Glorian ruoka & viini -lehdestä, ei mieheni sentään ihan itse olisi moista keksinyt kehittää. :D


Punssi-päärynäpiirakka

100 g voita tai margariinia
1 limen kuori raastettuna
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 dl punssia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl mannaryynejä
2-2 päärynää

margariinia ja mannaryynejä vuoan voiteluun
1/2 dl mantelilastuja


Sulata ja jäähdytä margariini. Pese lime hyvin ja raasta kuori talteen. Lohko kukin päärynä noin kuuteen isoon lohkoon.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt margariini ja raastettu limen kuori.

Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Lisää mannaryynit, mutta älä enää vatkaa taikinaa. Kääntele sen sijaan mannaryynit joukkoon nuolijan avulla.

Voitele ja mannaryynitä piirakkavuoka. Kaada taikina vuokaan.
Asettele lohkot vuokaan haluamallasi tavalla. Itse laitoin päärynät säteittäin, paksumpi pää reunaa kohden. Lisäsin myös isojen lohkojen väleihin pikkulohkot.


Ripottele päälle mantelilastuja.


Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniisti väriä ja "tikkutesti" antaa puhtaan tuloksen. Anna piirakan jäähtyä pikkuhetki ennen tarjoamista.

Jos kaipaat lisää makeutta, tarjoa piirakan kanssa esim. vaniljakastiketta. Omasta mielestäni tämä olisi ollut turhan äklö yhdistelmä.



sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Gluteenittomat tuliset pekoni-maissimuffinssit

Hauskaa isäpäivää! Tänään varmasti vatkaimet laulavat, pihvi paistuu ja puhelinlinjat kuumenevat. :)


Kakun leipominen voi olla jo vähän myöhäistä tälle päivälle, mutta nämä suht. nopeasti valmistuvat pekoni-maissimuffinssit sopivat varmasti isien makuun.

Leivonnainen jossa on pekonia, what's not to love?


Testasin näitä gluteenittomia, suolaisia muffinsseja ekaa kertaa ja hyvinhän ne onnistuivat! Ensi kerralla tosin laitan rohkeammin jalapenoa taikinaan. Alla olevassa reseptissä määrä alkanee olla sopiva. :)

Reseptin bongasin itse asiassa Koko Suomi leipoo -ohjelmasta. Polenta on minulle uusi tuttavuus leivonnassa, ja oli kyllä todella positiivinen yllätys! Ihanan keltaista ja "ryynikästä"!



Muffinssit maistuivat sellaisenaan, mutta dippikastike toi mukavasti kosteutta ja meininkiä. Suosittelen pyöräyttämään sen kaveriksi.

Muffinssit sopivat välipalaksi, aamupalaksi, alkuruoaksi, tai vaikka pääruoan lisukkeeksi.


Gluteenittomat tuliset pekoni-maissimuffinssit (n. 15 kpl)

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
1,5 dl polentaryynejä
1/2 sipuli
reilu 1/2 pkt pekonia
1,5 dl makeaa purkkimaissia
n. 8-10 siivua oikein tulisia jalapenoja
70 g margariinia
1 rkl vaahterasiirappia
2 kananmunaa
2 dl maitoa


Paista pekonit pannulla. Nosta sivuun ja anna jäähtyä. Pilko pieneksi.

Pilko sipuli ja jalapenoviipaleet niin pieneksi silpuksi kun saat.


Yhdistä kuivat aineet ja sekoita hyvin keskenään.

Lisää maito, margariini ja munat. Sekoita hyvin. Lisää myös sipulit, pekonit, jalapenot ja maissit, sekä loraus vaahterasiirappia. Sekoita taikina tasaiseksi.


Annostele taikinaa muffinssivuokiin. Jätä tilaa kohoamiselle.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Huomaa, että gluteenittomat leivonnaiset eivät ota samalla tavalla väriä pintaan kuin perinteiset.

Tarjoa muffinssit sellaisenaan tai dipin kanssa.


Maissidippi

1 prk maustamatonta tuorejuustoa
n. 2 dl tölkkimaissia
pieni loraus maissin lientä
n. 6 viipaletta tulista jalapenoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Hienonna jalapenoviipaleet. Yhdistä kaikki aineet, mausta suola ja pippuri kohdalleen. Anna oleentua jääkaapissa hetkosen.



<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1540434/?claim=4c944zmy7ap">Follow my blog with Bloglovin</a>