maanantai 29. huhtikuuta 2024

Paras focaccia ja ricottalevite


Focaccia on meidän perheessä vakkarikamaa erityisesti illanvietoissa - taikina tehdään etukäteen, leipä on kaunis, ja kukapa ei tykkäisi vastaleivotusta leivästä ja sen tuoksusta. 

Tämä ohje on lainattu Imanilta ja Leenalta, koska on vain niin hyvä! Taikinan kuuluu olla tosi löysää, ja sitä kohdellaan hellästi. 


Focaccia

4,5 dl lämmintä vettä
4 g kuivahiivaa
1 tl hunajaa
n. 1 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
500 g vehnäjauhoja (n. 7 dl)

Päälle esimerkiksi
muutamia rosmariinin oksia
oliiveja
n. 6 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
oliiviöljyä


Ricottalevite

1 prk ricottaa
1/2 sitruunan kuori raastettuna
suolaa
(halutessasi silputtua basilikaa)


Sekoita +42-asteinen vesi ja hiiva keskenään, ja anna kuplia pari minuuttia. Lisää hunaja, oliiviöljyä ja suola ja sekoita hyvin. Sekoita vehnäjauhot joukkoon. Aloita n. 6 desilitrasta, ja lisäile vain sen verran kun tarvitee. Taikinan tulee olla löysää. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä kulhossa peitettynä kymmenisen minuuttia.

Venyttele ja taittele tämän jälkeen taikinaa. Vedä taikinaa reunasta käsilläsi ylöspäin, ja taita taikinakeon päälle. Taikina muuttuu pikkuhiljaa vähemmän tahmeaksi. Taittele taikinaa ainakin kuusi-kahdeksan kertaa. Anna tekeytyä 10-20 minuuttia peitettynä. 

Toista taittelu vielä kerran, niin että taikinasta tulee lopulta kaunis pallo kulhon keskelle. Ripottele päälle hieman oliiviöljyä ja levitä se tasaisesti taikinan pintaan. Peitä elmukelmulla tiiviisti, ja laita jääkaappiin kohoamaan 24-48 tunniksi. 



Laita leivinpaperi uunivuoan pohjalle, lisää paperin päälle hieman öljyä. Kaada kohonnut taikina leivinpaperin päälle mahdollisimman hellästi, etteivät kuplat kauheasti katoa. Nostele hieman taikinaa ja taita kaksin kerroin pariin otteeseen siten, että reunat jäävät taikinan alle. Peitä ja anna kohota pari tuntia. 

Vedä kohonnut taikina vuoan reunoihin asti kulmista vetäen. Ripottele päälle noin 1 rkl oliiviöljyä ja painele sormilla reikiä taikinan läpi. Lisää halutessasi päälliset, mutta ripottele päälle vähintään sormisuolaa. Paista uunin alatasolla 220 asteessa noin 30 minuuttia. Jos haluat rapeamman pinnan, nosta lopuksi ylätasolle 5-10 minuutiksi.

Ricottalevite tehdään vain sekoittamalla ainekset keskenään.


Levitteeksi teen yleensä ricottalevitettä, ja lisäksi voin ystäville voita + sormisuolaa. 
Myös erilaiset yrttilevitteet, hummus jne. sopii todella hyvin! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti