Jee! Mikä uusi leivontaonnistuminen ja makuelämys näin pyhäinpäivään (ja suurista suurempaan; minun ja mieheni 10-vuotis-Facebook-ystävyysjuhlapäivään).
Tämän hetken parasta tv-viihdettä on ehdottomasti Koko Suomi leipoo. :) Ja voi, miten inspiroitunut olikaan taannoin heidän teknisestä viineritehtävästä! Näitä oli PAKKO testata kotona.
Viinerit eivät koskaan ole olleet ykkösherkkuni, enkä ole ollut erityisen kiinnostunut taikinan tekemisestä itse. Kuka jaksaisi kaulita niin monta kertaa uudelleen ja uudelleen? No, turns out, että minä jaksan! Ja haluan!
Taikinan tekeminen olikin helppoa ja tyydyttävää. Okei, menihän siihen kauemin kuin valmistaikinan sulattamisessa, mutta väitän kivenkovaan, ettei mikään valmiina ostettu pääse maussa lähimaillekaan.
Ja samaa periaatetta sovellan vaniljakreemiin. Mielestäni kaupan jauheissa on aina teollinen vivahdus, tai sitten maku puuttuu kokonaan.
Ja kreemin tekeminen itse on loppujen lopuksi ihan superhelppoa ja nopeaa. Pikainen maidon kiehautus, keltuaisen vatkaus ja that's it. Eli kannattaa tehdä kreemikin itse, jos vain käytettävissä on 5 minuuttia enemmän aikaa.
Mutta! Viinereissähän kaikkein jännittävintä on se, onnistuuko lehtevyys! Tuleeko taikinasta kerroksittainen, ilmava ja ihanan voin makuinen? Ja osaanko paistaa viinereitä sopivan ajan??
Kyllä vain!! Ainakin meikäläisen makuun viinerit olivat tosi lehteviä, ja just sopivan kypsiä.
Olin ensin huolissani, että tuliko paistopinnasta liian tumma, ja paistoinko viinerit yli. Ei tullut, ja en paistanut. Lyhyempi aika olisi varmasti jättänyt ne raa'aksi.
Ja aika hyvältä tämä sisuskin näytti. Väitän, että tuomaristo olisi antanut pisteitä. :)
Ainoa muutos, jonka tekisin on se, että en laittaisi näin paljoa mansikkahilloa. Se on niin makeaa, että peitti vaniljan ihanan maun alleen. Eli raaputin lopuista viinereistä vähän hilloa pois.
Parasta olisi käyttää ihan tuoreita marjoja. Ehdottomasti. Makeutta kyllä piisaa niidenkin kanssa.
Tai ehkä omenasose, joka olisi keitetty ilman sokeria... Hmm...
Mansikka-vaniljaviinerit (10 kpl)
90 g vettä
1/2 pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
20 g sokeria
1 kanamuna (50g)
20 g voita
225 g vehnäjauhoja
Kaulintaan:
125 g voita
15 g vehnäjauhoja
Vaniljakreemi:
1,25 dl punaista maitoa
1/2 vaniljatanko
1 keltuainen
35 g sokeria
10 g maissitärkkelystä
mansikkahilloa (tai mielummin tuoreita marjoja)
tomusokeria
vettä
Tee taikina. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään.
Sekoita joukkoon jääkaappikylmät voi, muna ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa.
Litistä ja kemuta taikina, ja nosta se jääkaappiin odottamaan.
Sekoita sillävälin keskenään kaulintavoi ja vehnäjauho. Litistä ne n. 15 cm läpimittaiseksi neliöksi. Voi saisi olla vielä vähän jämäkkää (n. 20 C), eli jos voi tuntuu pehmeältä, nosta levy vähäksi aikaa pakastimeen.
Ota taikina jääkaapista ja kauli se neliöksi. Aseta voineliö sen päälle. (Kuten kuvasta näkyy, meikäläisen neliö oli aika notkeaa sorttia...)
Taittele taikinan reunat voineliön päälle kuten kirjekuoressa.
Pyyhi taikinan päältä jauhot pois.
Kauli taikina ohuemmaksi levyksi.
Taita se kolmeen osaan ja pyyhi kunkin kerroksen päältä jauhot pois.
Kääri taikina kelmuun, ja nosta pakastimeen 10 minuutiksi.
Ota taikina taas ulos, kauli se litteäksi ja taittele 4 osaan. Pyyhi jälleen jauhot pois, kelmuta ja nosta kylmään.
Jos taikinasi tuntuu tosi kovalta, älä laita sitä pakastimeen välillä, vaan jääkaappiin. Tarkoitus on, ettet ihan suu irvessä joudu taikinaa kaulimaan.
Kaulitse taikina vielä kerran ja taita kolmeen osaan. Nosta nyt se jääkaappiin odottamaan.
Tee vaniljakreemi kaulitsemisen ohessa.
Mittaa kattilaan maito ja lisää halkaistu vaniljatanko. Kiehauta, ja nosta levyltä syrjään.
Vatkaa keltuainen ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja vatkaa.
Nosta maito taas kiehumislämpöön ja kalasta vaniljatangon kuoret pois kattilasta. Kaada pieni loraus maitoa sokerivaahdon sekaan. Sekoita tasaiseksi.
Palauta kattila levylle ja kaada sokeri-voi-maitoseos kattilaan koko ajan sekoittaen.
Nosta levyn lämpöä taas hieman. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kreemi paksuuntuu.
Laita kreemi toiseen astiaan, kelmuta ja nosta jääkaappiin jäähtymään.
Sitten onkin viinereiden tekemisen aika.
Ota taikina jääkaapista ja kauli se ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikina 10 neliön malliseen osaan.
Nosta kunkin neliön kulmat keskelle kuin kirjekuoressa. Nosta viinerit esim. muffinssivuokiin.
Peitä viinerit liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
Paina viinereiden keskikohta alas, ja jaa vaniljakreemi viinereiden keskelle.
Paista 225-asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 13 minuuttia. Anna jäähtyä.
Nostele jäähtyneiden viinereiden päälle mansikkahilloa tai tuoreita mansikoita. Ei kannata laittaa ehkä ihan niin paljoa hilloa, kun itse laitoin, sillä hillo on aika makeaa ja jyrää vaniljan maun.
Sekoita keskenään n. 0,75 dl tomusokeria ja vajaa 1 rkl vettä. Valuta kuorrutetta viinereiden päälle esim. lusikan avulla.
Siivilöi päälle vielä hieman tomusokeria.
NAUTI!
Ohjeessa on virhe. Kreemiin käsketään lisäämään voi-sokeriseos, vaikka kreemin aineksissa ei ole voita.
VastaaPoista