keskiviikko 9. elokuuta 2023

Ranskalainen tomaattipiiras

Tämä resepti on minun todellinen klassikko. Ranskalainen tomaattipiiras on kulkenut mukanani lukioajoista asti - alun perin sain reseptin äidiltäni. Yhä se on suosikkini, ja mielestäni hyvin kaunis juhlatarjottava. 

Ranskalainen tomaattipiiras

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
125 g kylmää margariinia
5 rkl kylmää vettä

n. 3-4 rkl punaista pestoa
3 dl raastettua juustoa (esim. mozzarellaraaste)
5-7 tomaattia
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä
2-3 rkl oliiviöljyä
4-5 valkosipulinkynttä

tuoretta basilikaa tai rucolaa


Nypi jauho-suola-sokeri -seokseen kylmä margariini. Lisää nopeasti kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (minulla iso, 27 cm halkaisija, pienempikin käy). Jätä reunat ohuiksi ja melko mataliksi.

Pistele pohja haarukalla ja nosta jääkaappiin yhdeksi - pariksi tunniksi.

Voit kaltata halutessasi tomaatit, mutta itse olen oikaissut tekemällä tomaatin kuoriin ohuet pystyviillot (2 viiltoa tomaatin ympäri siten, että tomaatti jakaantuu neljään sektoriin). Tämä siksi, että kun leikkaat piirakkaa tomaattiviipaleen puolesta välistä, paikallaan oleva kuori vetää koko tomaatin kyytiisi. Eli saat piirakkaa siistimmin leikattua jos kalttaat tomaatit, tai teet nuo pystyviillot kuoreen. 

Viipaloi tomaatit n. 1/2 - 1 cm viipaleiksi

Levitä kylmän pohjan päälle pesto sekä juustoraaste.  Asettele päälle tomaattiviipaleet. Laita viipaleita reilu kerros, ne saavat mennä reilusti päällekäin. 

Ripottele päälle kuivattua basilikaa, ja rouhaise vähän mustapippuria.

Yhdistä keskenään oliiviöljy ja murskatut valkosipulinkynnet. Levitä öljy ja valkosipulit lusikalla piirakan päälle.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarjoa mieluiten haaleana. Revi päälle reilusti tuoretta rucolaa tai basilikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti