sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Väli-Amerikkalaisia tacoja, katkarapu-ananassalsa, quacamole, papudippi, maissi-tortillat...

Olemme tänä talvena tunnelmoineet häämatkamme jälkeen Väli-Amerikkalaisissa sfääreissä. Olemme muutamaankin otteeseen pyöräytelleet tortilloja (Nicaraguassa tacoja), quacamolea, erilaisia salsoja, papudippiä ym.

Lisäksi tempaisimme vanhojen aikojen kunniaksi tyttöporukalla meksikolaisen illan - ihan niinkuin lukioaikoina. Silloin tosin tortillat ja tahnat olivat valmiita kaupasta ja tequilaa kului huomattavasti suurempia määriä... :)

iPhone-laatuista valokuvausta

Osa resepteistä on jo täysin hanskassa, osa vaatii vielä jatkojalostusta. Esimerkisi papudippiä aion vielä kehitellä, mutta tällaisenaankin se on varsin maukasta.

Mutta siis mikä ihana tapa viettää illanistujaisia! Kukin saa koota omanlaisensa tacot / tortillat. Ja jokaiselle riittää taatusti pilkottavaa. :) Varoituksen sana vain, tahnoja ja salsoja ei pyöräytä hetkessä, vaan pilkkominen ym. vaiheet vievät aika tavalla aikaa. Hyvä idea onkin tehdä tahnat edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan. Sitten voi keskittyä juhlailtana olennaiseen: syöpöttelyyn ja nauramiseen! :)


Massi-tortillat (6 kpl tai 8 pientä)

1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
suolaa
1 dl vettä
n. 1 rkl öljyä

Sekoita kaikki taikinan ainekset sekaisin. Nosta taikina hetkeksi kylmään vetäytymään. 

Jaa taikina osiin ja pyörittele palloiksi. Litistä pallot ja kauli tortillat todella ohuiksi.

Kuumenna pannu superkuumaksi. Paista tortillat nopeasti molemmin puolin kuivalla pannulla. Älä siis lisää öljyä, voita tai mitään muutakaan turhaa.


Nosta valmiit tortillat lautaselle pyyhkeen alle odottamaan loppujen paistelua.


Ja sitten todellinen hitti! Kannattaa ehdottomasti käyttää tuoretta ananasta, mutta hätätapauksessa tölkkikamallakin pärjää (huonosti).

Katkarapu-ananassalsa

pala tuoretta ananasta (tai purkki ananaspaloja)
1 pieni punainen paprika
1 mieto punainen chilipalko / chilimaustetta purkista
1/2 rkl ruohosipulia / 1 kevätsipuli
1/2 ruukkua korianteria (tai hieman vähemmän)
1 pieni pussi katkarapuja (180 g)
loraus sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Sulata ja valuta ravut. Pllko ananas, paprika, chili ja ruohosipuli.

Yhdistä kaikki aineet ja mausteet, tarkasta maku ja lisämausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.


Quacamole

1 avokado
2 pientä tomaattia tai 1 iso
1/2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl lime- tai sitruunamehua
(1/2 limen kuori raastettuna)
1/4 nippua tuoretta korianteria
1/4 kuivattua chiliä tai n. 1/4 tl chilijauhetta (tai jätä kokonaan pois tai laita enemmän, oman maun mukaan)
loraus maitoa
suolaa ja pippuria

Muusaa avokado esim. sauvasekoittimella. Pilko sipuli todella pieneksi silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Pilko myös tomaatit todella pieneksi. Silppua korianteri.

Yhdistä avokadon joukkoon sipulit, valkosipulit, tomaatit mehuineen ja siemenineen, limen tai sitruunan mehu,   korianteri ja muut mausteet.

Jos haluat hieman löysempää ja kuohkeampaa quacamolea, lisää maitoa. 

Anna guacamolen oleentua mielellään pari tuntia.



Papudippi

4 dl keitettyjä kidney-papuja
1 rkl tomaattipyrettä
1,5 rkl sitruunamehua
2 isoa valkosipulinkynttä
1/4 sipulia
muutama oksa korianteria (parempi enempi ku vähempi)
muutama oksa tuoretta oreganoa
1 jalapeño
1/2 tl tabascoa (maun mukaan)
1 1/2 tl suolaa (maistele, että tulee oikein)
vettä notkistamiseen

Jos keität itse pavut, keitä ne jo edellisenä päivänä, tämä vaatii aikaa.

Soseuta keitetyt kidney-pavut sauasekoittimella. Murskaa valkosipulinkunnet ja silppua korianteri.
Pilko jalapeñot.

Yhdistä kaikki ainekset. Maistele ja maustele. Jos keksit jonkun loistomausteen, joka minulta puuttuu ja jonka ehdottomasti katsot sopivan mukaan, let me know!! :)

Papudipinkin kannattaa oleentua muutamasta tunnista yön yli.


Tarjoa vielä yllämainittujen herkkujen kanssa esim. tuoreita kasviksia, kermaviiliä, juustoraastetta, nachoja... Mistä vain itse tykkäät!

Ja tietysti Nicaragualaista superhyvää rommia Flor de Cañaa tai tequilaa. :D

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Parsakaalia ja aprikoosia nepalilaiseen tapaan

Jee! Pitkästä aikaa jotain tosi erilaista! Ja ihanan oranssia, vihreää, raikasta, maukasta ja terveellistä.
Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä mahtavaa nepalilaista reseptiä.

Tämä ohje löytyi Hyvä Terveys -lehdestä (3/2013). Täytyy siis olla hyvää ja terveellistä. :)
Kevät, olen valmis! Bring it on!


Parsakaalia ja aprikoosia nepalilaiseen tapaan (2:lle)

250 - 300 g parsakaalia
1 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
1 pienen appelsiinin kuori ja mehu
(1/2 dl vettä)
rypsiöljyä
1/2 kanelitanko
1/2 tl sinapinsiemeniä
1 tl kardemumman siemeniä
3 kokonaista neilikkaa
1/2 dl kuivattuja aprikooseja
pieni kourallinen cashew-pähkinöitä
suolaa
pippuria
1/2 dl tuoretta minttua

riisiä


Pilko parsakaali ja keitä kypsäksi. Laita myös riisi kiehumaan.

Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista myös mehu talteen.

Pehmitä aprikooseja hetki vedessä. Pilko pieniksi paloiksi.

Ota kauneimmat parsakaalinnuput syrjään (noin puolet koko määrästä). Soseuta loput parsakaalit sauvasekoittimella.

Kuumenna loraus öljyä pannulla, lisää valkosipuli ja mausteet. Herättele mausteita kuumassa öljyssä minuutin verran.

Lisää pannulle appelsiinimehu, sitruunamehu, aprikoosit, kuoriraaste ja soseutettu parsakaali. Lisää myös vettä, jos kastike tuntuu todella kuivalta. Keittele kastiketta pari minuuttia, mausta silputulla mintulla (jätä vähän koristeeksi) suolalla ja pippurilla.


Lisää pannulle myös parsakaalin nuput. Lämmitä.

Ripottele kastikkeen päälle myös murskatut cashew-pähkinät sekä mintun lehtiä.

Tarjoa riisin kanssa.

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa

Sitruskausi käy kuumana, joten niin käyn minäkin. :)

Jos kaipailet ideoita appelsiinien ja sitruunoiden hyödyntämiseen, kokeile raikasta sitrustorttua, sitruksilla maustettua katkarapu-fenkolipastaa tai sitruunaista parsarisottoa.

Broilerinmaksa on mielestäni ihan ässä raaka-aine. Se on todella proteiini- ja rautapitoista ja aivan super-herkullista. Ehkä perinteisempi maksa-herkku on dijon-rakuunakastikkeessa tarjottu maksa, mutta  jos haluat nostaa maksaelämyksen toiselle tasolle ja tarjota jotain erilaista, kokeile kastikkeessa appelsiinin ja punaviinin yhdistelmää. Et tule pettymään.

Etenkin, jos rakastat appelsiinia yhtä paljon kuin minä. :)


Broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa (5:lle)

800 g broilerinmaksaa
50 g voita
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
4 tl raastettua appelsiininkuorta (1 iso appelsiini)
4 laakerinlehteä
2,5 dl punaviiniä
4 rkl tomaattipyreetä (2 pientä tölkkiä)
reilu 1 dl ruokakermaa
suolaa
pippuria
(1 tl sokeria)

pastaa

Paloittele broilerinmaksat reilun kokoisiksi palasiksi. Paista maksat nopeasti kuumalla pannulla.
Älä paista liian pitkään, etteivät ne sitkisty. Nosta maksat sivuun odottamaan.

Laita pasta kiehumaan.

Pese appelsiini ja raasta kuori. Pilko sipulit ja murskaa valkosipulit.

Aloita kastikkeen teko puhtaalta pannulta. Sulata voi ja kuullota siinä sipuleita pari minuuttia. Lisää appelsiininkuoriraaste ja laakerinlehdet.

Lisää tuokion kuluttua myös tomattipyre ja punaviini sekä viimeiseksi kerma. Mausta.
Jos appelsiini maistuu liian hyökkäävästi, lisää hieman sokeria.

Anna kastikkeen porista hetki. Lisää maksat ja sekoita kunnolla.



lauantai 2. maaliskuuta 2013

Vihreä purjo-parsakaalipiiras (eli suomalainen prasopita)

Rakastan rakastan rakastan purjoa!
Kuten varmasti on jo käynyt ilmi purjo-lohesta, purjokeitosta, tomaatti-paprikakeitosta... Ja lisää on tulossa. :)


Tämän piiraan inspiraationa on kreikkalainen Prasopita-piiras. Muokkasin versiosta astetta suomalaisemman korvaamalla feta-juuston sinihomejuustolla ja lisäämällä mukaan parsakaalia.
Vaihdoin myös tillin timjamiin.

Jos et tykkää sinihomejuustosta, voit huoletta jättää sen pois. Piiraassa riittää makua muutenkin.


Vihreä purjo-parsakaalipiiras

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,75 dl maitoa
50 g sulaa margariinia

Täyte:
1/2 purjo
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
n. 150 g parsakaalia (yhden kukinnon nuput)
1 rkl oliiviöljyä
400 g raejuustoa
reilu 1 dl mustia oliiveja
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
timjamia
muskottpähkinää
cayennepippuria
(n. 50 g sinihomejuustoa)

2 munaa
2 dl ruokakermaa


Valmista ensin täyte.
Pilko purjo ja sipulit ja murskaa valkosipulit. Pehmitä heitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

Keitä parsakaalit napakoiksi. Anna jäähtyä.

Yhdistä sipulit, raejuusto, pilkotut oliivit, hunaja ja mausteet. En antanut mausteisiin mittoja, voitte pelata oman makunne mukaan. Puhutaan noin 1/2 - 1 tl kutakin. Timjamia enemmän, cayennepippuria vähemmän. :)

Riko munien rakenne ja sekoita ne ruokakerman kanssa. Laita uuni lämpenemään 180 C.

Valmista sitten taikina.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja margariini.
Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina paperoituun irtopohjavuokaan, jonka seinät on myös voideltu. Tee taikinasta hieman kuppimainen, jottei muna-kermaseos pääse valumaan pois.

Kaada raejuusto-sipuliseos pohjan päälle. Asettele parsakaalit seoksen päälle. Murustele halutessasi sinihomejuusto mukaan.

Kaada lopuksi muna-kermaseos piiraan päälle. Tuikkaa hänet heti uuniin, jotta munat alkavat hyytyä.

Paista 180 C uunissa noin 50 minuuttia - tunnin. Piiras on valmis, kun muna on kunnolla hyytynyt ja reunat ottaneet ihan pikku-aavistuksen väriä.


Tein samaisiin illanistujaisiin, joissa piirastakin tarjottiin, myös ilmiömäistä leipää. Tällä kertaa se näytti tältä. :)



tiistai 26. helmikuuta 2013

Purjo-kantarellilohi

Purjo on huippuhyvää ja sopii kaikenlaisiin ruokiin. Lisäksi purjo on uskomattoman kaunis ruoka-aine! Siinä hehkuu kaikki elinvoimaisen vihreät sävyt hailakan vaaleasta syviin sävyihin. Värit suorastaan räjähtävät esiin, kun purjon keittää nopeasti.


Olettekin varmasti jo todistaneet rakkauteni purjokeittoihin (joista on itseasiassa jo melko monta versiota, pitääpä blogauttaa), mutta lisäksi palvon purjopiirakkaa (resepti tulossa), purjogratiinia (oi, tämäkin resepti puuttuu), purjopastaa, purjosalaattia... Kaikki käy. :)

Purjossa on  rautaa, C- ja B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita. Se on myös runsaskuituinen ja vähäkalorinen. Ja joko sanoin kaunis!

Estetiikasta puheenollen, tässä nopeasti tehty arkiruoka, jossa estetiikkaan ei kiinnitetty huomiota. :)
Palat olen kuitenkin jättänyt tarkoituksella suuriksi, sillä lohen kuuluu jäädä meheväksi ja purjo saa maistua kunnolla.


Purjo-kantarellilohi (2:lle)

350 g lohta
1/2 purjo
1 - 2 dl paistettuja kantarelleja (pakkasesta)
sitruunamehua
suolaa
pipuuria

1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita


Laita ohrasuurimot kiehumaan.

Leikkaa purjo reilun kokoisiksi paloiksi ja keitä ne pehmeäksi. Kaada vesi pois.

Paloittele lohi isoiksi kuutoiksi. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja lisää lohet. Jos käytät pakastettuja, valmiiksi paistettuja kantarelleja, lisää ne pari minuuttia lohipalojen jälkeen pannulle.

Paista lohet kypsäksi, mutta älä liian kuivaksi. Mausta.

Kokoa annos.


Voi hyvänen aika näitä tulppaaneja! Olisipa aina tämä aika vuodesta. :)