Yksi Amerikan matkojen parhaista puolista on bagelit. Tuoreet, keskeltä pehmeät, pinnalta sopivan sitkeät, siemenillä kuorrutetut herkkupalat...
Olen halunnut tehdä bageleita itse jo vaikka kuinka kauan, mutta vasta nyt tartuin toimeen, kun järjestin perheelleni pienen
juhlabrunssin.
Halusin tarjota bagelit aamulla uunituoreina, joten tarvitsin reseptin, jossa bagelit kohotetaan yön yli. Varmasti tämä sama resepti toimisi myös lyhyemmällä kohotusajalla. Tätä testaan seuraavaksi.
Olen kuullut aina kauhujuttuja siitä, miten vaikea bageleita on tehdä itse. En ole oikein hiffannut miksi... Sehän on kuitenkin vain leipä, jonka yksi välivaihe on keittäminen...
Tyypilliseen tapaani en suinkaan tarttunut ensimmäiseen eteen tulevaan reseptiin, vaan tein laajaa taustatutkimusta niin amerikkalaisilla kuin suomalaisillakin sivustoilla.
Samalla kävi selväksi, että bagelit voi tosiaan ryssiä monella tavalla (oikeastaan suurimpaan osaan vaaranpaikoista törmäsin vasta oman kokeluni jälkeen, onneksi ehkä). Taikinan koostumuksen tulee olla juuri oikea, kohotuksen tulee onnistua, keittoajan on oltava just eikä melkein ym. ym. Muuten bageleista tulee litteitä, ne saattavat halkeilla tai eivät saavuta toivottua sitkeänmehevää koostumusta. Jaicks! Ja totta kai kukin tekee bagelinsa ihan omalla tavallaan. :D
Bageleiden alkuperä juontaa Puolaan ja Itä-Eurooppaan, josta ne ovat juutalaisten maahanmuuttajien mukana kulkeutuneet Yhdysvaltoihin.
Kuulemma New Yorkin parhaat - ja ainakin perinteisimmät - bagelit saakin juuri vanhoista juutalaiskortteleista pitkän linjan ravintoloista.
Näin ollen luotin vahvimmin
tähän reseptiin, jonka löysin netin uumenista. Ihan purematta en tätäkään niellyt, vaan tein reseptistä omanlaiseni.
Ja hei! Aika hyvin meni ensikertalaisella! :D
Bagelini maistuivat kieltämättä IHANILTA ja ehkä puolet niistä tapasivat ulkonäkövaatimukseni. Muutamasta tulikin sitten kerrasaan järkyttävän ruma ja litteä ilmestys... Mutta maku ja koostumus, douze points.
Kuulun koulukuntaan, joka ei paahda bageliaan. Vaikka yleensä kaikki on parempaa paahdettuna, ei bageliin mielestäni kuulu rapeus.
Suosikkipäälliseni on unikonsiemen.
Tykkään bagelistani suolaisilla täytteillä. Amerikkalainen tuorejuusto & hillo -yhdistelmä on "ookoo", mutta ei suotava.
Parhaassa bagelissa on välissä jotain suolaista, jotain mehevää ja paljon kasviksia.
Suosittelen myös kokeilemaan ikiklassikkoa; tuorejuustoa, lohta ja ruohosipulia. :)
Tarjosin brunssilla yhtä sun toista muutakin, joten tein bageleiden (sekä vohvelien) täytteiksi lohitäytteen ja egg saladin eli munasalaatin (reseptit alla).
Lisäksi tarjolla oli perinteiset "voileipätäytteet" ja kasviksia, sekä tietysti tuorejuustoa ja hilloa.
Parhaat bagelit (12 kpl)
4,5 dl vettä
3 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
5 dl sämpyläjauhoja
7-7,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl suolaa
unikonsiemeniä
auringonkukansiemeniä
seesamisiemeniä
1 keltuainen
vettä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
öljyä pellin voiteluun
Yhdistä keskenään sämpyläjauhot, osa vehnäjauhoista sekä suola.
Lämmitä n. 2 dl vettä hiivan heräämislämpöön ja liuota siihen kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä viitisen minuuttia kunnes seos kuohuu / kuplii. Lisää loppu lämmin vesi.
Lisää vesi-hiivaseos jauhoseokseen. Alusta loput vehnäjauhot hissukseen taikinan joukkoon. Vaivaa kunnolla ja työstä taikinaa ajan kanssa. Lisää jauhoja sen verran, että saat kiinteän ja hyväsitkoisen taikinan. Taikina siis muodostaa pallon eikä tartu enää kulhoon. Taikina on aika kiinteä, vähän kuin pizzataikina.
Anna taikinan kohota n. tunnin verran liinan alla vedottomassa paikassa. Jaa taikina neljään osaan ja kukin näistä taas kolmeen osaan. Saat siis 12 tasakokoista pallukkaa.
Voitele leivinpaperi öljyllä ja laita se uunipellille. (Ensi kerralla myös leikkaan paperin pienemmiksi paloiksi, niin bageleiden tipauttaminen veteen helpottuu.)
Pyörittele taikinapalat palloiksi pöytää vasten tai käsiesi välissä. Työnnä kunkin pallon läpi reikä etusormen ja peukalon avulla. Pyörittele reikää vähän isommaksi etusormiesi ympäri.
Asettele bagelit voidellulle leivinpaperille ja jätä reilusti kohoamisvaraa.
Laita uunipellin yli elmukelmua ja nosta bagelit jääkaappiin yön yli.
Ota bagelit kylmästä n. tunti ennen paistamista. Korvaa elmukelmu pyyhkeellä, etteivät bagelit nahistu ja kostu liikaa.
Anna bageleiden kohota rauhassa n. tunnin verran.
Sitten on paistamisen aika!
Mittaa kattilaan reilusti vettä. Lisää suola ja sokeri. Anna veden kiehua aika reippaasti.
Laske bagelit veteen kolme - neljä kerrallaan. Keitä niitä 45 sekuntia, flippaa ympäri lastan avulla ja keitä toiset 45 sekuntia.
(Ole varovainen, etteivät bagelit eivät menetä muotoaan laskiessasi niitä veteen. Tässä auttaa hyvin öljytty leivinpaperi. Ja tosiaan ensi kerralla leikkelen paperin paloiksi, jotta voin palojen avulla laskea bagelit suoraan veteen.)
Nosta bagelit vedestä ritilän päälle ja taputtele ne pyyhkeellä kuivaksi.
Voitele ne munankeltuaisella ja ripottele päälle siemeniä.
Paista 220-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes bagelit saavat kauniisti väriä ja ovat pohjaa myöten kypsiä. (Huomaa, että liian märkä bageli jää pohjasta raa'aksi.)
Nosta bagelit ritilän päälle jäähtymään, niin saat niihin hyvän kuoren.
Leikkaa jäähtynyt bageli puoleksi terävällä leipäveitsellä. Nauti suosikkitäytteittesi kera tai sellaisenaan. :)
Lohitäyte bageleille (tai vaikka vohveleille, letuille tai uuniperunalle)
250 g (graavi)lohta
2 dl kermaviiliä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pieni sipuli
n. 1/2 rkl sitruunamehua
tilliä
iso kourallinen tuoretta ruohosipulia
pieni nippu tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria
Pilko lohi ohuiksi siivuiksi / paloiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna maustua vähintään tunti.
Yhdistä keskenään kermaviili ja tuorejuusto.
Pilko sipuli hyvin pieneksi silpuksi. Pilko myös ruohosipuli.
Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Anna makujen vahvistua yön yli tai muutaman tunnin ajan.
Egg salad
6 munaa
1 rkl sitruunamehua
n. 1,5 dl kermaviiliä
1 pieni sipuli
0,5 tl kurkumaa
(1 pieni valkosipulinkynsi)
suolaa
pippuria
0,5 dl fetajuustoa
iso kourallinen tuoretta ruohosipulia
Keitä munat koviksi ja anna niiden jäähtyä hyvin.
Pilko sipuli hyvin pieneksi, silppua myös ruohosipuli. (Murskaa valkosipuli.)
Murusta fetajuusto.
Yhdistele kaikki aineet keskenään. Anna tekeytyä muutaman tunnin tai yön yli.