torstai 25. huhtikuuta 2013

Vietnamilaiset kesärullat ja dippikastike

Hiphei! Vietnamilaiset kesärullat onnistuivat! Ne olivat kauniita ja maukkaita. Kerrassaan mahtavia!

Nämä kauniit rullat saadaan siis aikaiseksi täyttämällä riisipaperilevy värilläillä, raikkailla täytteillä: yleensä kasviksia ja jotain merenelävää. Ja sitten rullat dipataan makukylläiseen dippikastikkeeseen. Tämä on minun teekuppini! :)

Nämä ovat ensimmäiset koskaan tekemämme rullat - ja sen huomaa. Jotkut yksilöt ovat napakampia kuin toiset, toiset roikkuvat löysänä kuin ruumissäkit... Varmasti tuunailen vielä myös dippikastikkeesta eri versioita, mutta tämä ensimmäinen kokeilu oli kyllä jo todella hyvä yritys.


Ja kuinka kauniita sisään tulevat täytteet ovatkaan! Suosittelen käyttämään kirkkaan värisiä elementtejä, kuten porkkanaa, retiisiä ja yrttejä. Näin täytteet hehkuvat kauniisti läpi rullista.


Riisipaperia on saatavilla esim. Bánh Tráng -merkkistä. Nämä neljäsosaympyrän kokoiset rullat ostin luottokaupastani Kolmannen linjan Asian Marketista. Riisipaperirullia saa enenevässä määrin myös "normikaupoista", kuten esim. Kampin K-Supermarketista.


Vietnamilaiset kesärullat (12 kpl)

riisipaperia

n. 2 dl katkarapuja
1 pieni sipuli
1/2 avokadoa
n. 4 retiisiä
1 pieni porkkana
mung-pavun ituja
pieni pala keräsalaattia
1 lime
chiliä (tuore olisi parempi, itse käytin kuivattua)

tuoretta korianteria
tuoretta minttua


Pilko ensin kaikki täytteet valmiiksi lautaselle.


Valmistele sopiva kokoonpanolinja, johon kuuluu riisipaperit, niiden liotusvesi, keittiöpyyhe rullailualustaksi, täytteet ja valmiiden rullien lautanen.


Liota riisipapereita vedessä pari - kolme kerrallaan. Ne pehmenevät parissa minuutissa sopivan pehmeiksi rullattaviksi.

Aseta riisipaperi keittiöpyyhkeen päälle kulma ylöspäin. Asettele täytteet rullan leveään alareunaan.


Käännä alareuna täytteiden yli, käännä sitten reunat keskelle ja rullaa käärö ylöspäin. Tee mahdollisimman tiukkoja ja napakoita rullia.


Nosta valmis rulla lautaselle odottamaan. Rullat tarttuvat toisiinsa hieman kiinni kuivuessaan, joten jätä vähän happirakoa rullien väleihin, jos vain lautaselle suinkin mahtuu.


Ja tämä kalakastike kannattaa itseasiassa tehdä ensin rullailua. Sen maku vain paranee seistessään.


Kalaisa dippikastike

1/4 dl kalakastiketta
1/2 rkl palmusokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
1 rkl vettä
1/2 kuivaa chiliä
muutama oksa tuoretta minttua
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä

Murskaa valkosipulit, kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki aineet keskenään. Helppoa! :)

Yllä olevan kuvan dippikastikkeessa ei ole valkosipulia eikä inkivääriä. Käyttäkää kuitenkin näitä! Tuovat hurjasti lisää makua. :)

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Mungpapujen idättäminen

Pavunidut uhkuvat energiaa ja elinvoimaa! Pieni papu loihtii itsestään uskomattoman vitamiini- ja hivenainepommin, toimien samalla oikeana kevään ensi airuena.

Idättelen yleensä ahkerasti mungpapuja vuoden pimeinä aikoina. Pavunidut maistuvat ihanasti tuoreelle herneelle, joten ne vievät ajatukset edessä häämöttävään kesään. 

Mungpavun iduissa on runsaasti proteiinia, kivennäisaineita, E- ja C-vitamiineja sekä rasva-aineenvaihduntaa auttavaa koliinia. Pienestä kourallisesta saa jo hyvän C-vitamiinitujauksen. :)

Ituja voi laittaa melkein mihin vain: salaatteihin, patoihin, pasta-annosten päälle, voileipäkakun koristeeksi, moniin erilaisiin aasialaisiin ruokiin... Lämpimiin ruokiin idut lisätään aina vasta kypsentämisen loppuvaiheessa.


Mungpapujen idättäminen

puhdas, desinfioitu lasipurkki
harsomainen kangas purkin suulle (esim. pala miehen vanhasta lätkäpaidasta :D)
kumilenkki / naru
mungpavun ituja

Liota ituja runsaassa lämpimässä vedessä noin 12 tuntia.


Kaada vesi pois ja huutaise pavut vielä tuoreella vedellä.

Laita idut purkkiin, jonka kanneksi virität harsokankaan. Laita purkki alassuin esim. astiakaappiin, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Papujen tulisi itää pimeässä.

Papujen tulee pysyä kosteina, joten huuhtele ituja pari kertaa päivässä.

Näin ne siellä kaapissa hengaavat ja itävät...


Ja tämmöisiä heistä tulee noin 4 päivän idättämisen jälkeen! :) Herkullisia ja kauniita.

Säilytä idut muovipurkissa jääkaapissa. Ne säilyvät ainakin viikon. Erona aikaisempaan se, että enää ei kastella. :)



tiistai 23. huhtikuuta 2013

Herkullinen suppilovahverorisotto yrteillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla

Löytyykö kaapistasi kuivattuja suppilovahveroita? Minulta löytyy, ja paljon! Sienestäminen on vain liian kivaa pysyäkseen kohtuudessa.

Suppiksista on ihana tehdä vaikka keittoa tai piirasta. Tai säilöä ne chilin ja inkiväärin kera. Mutta ah, miten herkulliselta ne maistuvat myös risotossa! Tähän risottoon lisäsäväystä antavat yrtit ja aurinkokuivatut tomaatit.


Tarjosin suppilovahverorisottoa osana "arjen juhlaillallista". :) On ihana kutsua kavereita kylään, kattaa kauniisti ja syödä monta ruokalajia hitaasti - vaikka ihan arki-iltana.

Alkupalaksi tarjosin paahdettua valkosipulikeittoa ja jälkiruoaksi raparperikakkua, rapaperikompottia ja vaniljakastiketta.



Ja koska ruoissa esiintyi valkosipuli, sain koristaa pöydän ihanalla valkosipuliruukullani. :)
Mutta nyt itse risottoreseptiin...


Suppilovahverorisotto yrteillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla (4:lle)

30 - 40 g kuivattuja suppilovahveroita
50 g voita tai margariinia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2,5 dl risottoriisiä
7 dl suppilovahveroiden liotuslientä (lisäksi vettä, jos ei ole tarpeeksi)
1 rkl kasvisfondia
2 rkl sitruunamehua
2 dl kuivaa valkoviiniä
10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
timjamia
suolaa
mustapippuria
n. 70 g parmesaania
tuoretta basilikaa

Laita sienet veteen likoamaan (liota pari tuntia).

Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Sulata voi isossa pannussa ja kuullota sipuleita hetki. Älä anna yhtään ruskistua.
Lisää myös risottoriisit pannulle ja kuullota ne läpinäkyviksi. Lisää loraus valkoviiniä ja anna porista.

Purista sienet kuiviksi ja nosta ne sivuun. Sekoita kaikki liemen ainekset, eli liotusliemi, kasvisfondi ja sitruunamehu.

Lisää pannulle lientä ja valkoviiniä vähän kerrallaan. Sekoita hyvin ja anna nesteen imeytyä riisiin. Risoton täyteläisyys syntyy, kun riisin tärkkelys irtoaa, joten nesteen vähittäinen lisääminen ja sekoittelu on tärkeää.
Lisää nestettä pikkuhiljaa kunnes riisi on kypsää (n. 20 minuuttia).

Sillppua sienet halutessasi pienemmäksi, pätki ainakin pisimmät varret. Pilko aurinkokuivatut tomaatit.
Lisää sienet ja aurinkokuivatut tomaatit risottoon. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita.

Lisää vielä lopuksi annoksen päälle raastettua parmesaania ja tuoretta basilikaa.


Kata kauniisti ja nauti ruoan kanssa lasi hyvää viiniä. Arki ei enää tunnukaan arjelta.


sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Terveelliset ja herkulliset jauhottomat banaanipannukakut

Jälleen mitä ihanin viikonloppu takana. Kauan odotetut vieraat tekivät näistä päivistä kultaakin kalliimmat.
Ja nyt sunnuntaina aurinko paahtaa seinänvierustat lämpimiksi, jopa kuumiksi... Ei voi kuin hymyillä todella leveästi. :)

Näihin tunnelmiin sopii hyvin aamiaisherkuttelu. Jauhottomat banaanipannukakut ovat ihan naurettavan herkullisia ja terveellisiä. Ainoastaan vähän hankalia paistaa. Mutta sunnuntainahan on aikaa kokkeilla...

Mitä enemmän taikinassa on munaa suhteessa banskuun, sitä helpompaa paistaminen. Testasin 1 banaani & 1 muna, ja lopputulos oli ruma (kuten kuvasta näkyy) mutta herkullinen. Ensi kerralla 2 munaa ja 1 bansku. :)


Jauhottomat banaanipannukakut (2-3:lle)

1 iso banaani
2 munaa
ripaus kanelia

öljyä paistamiseen

Flora vanillaa tai kermavaahtoa
mustikoita


Murskaa banaani haarukalla. Lisää ripaus kanelia ja sekoita.

Vaahdota munat ja sekoita varovaisesti banaanimussun kesken.


Kuumenna öljy pannulla. Paistele pienen pieniä lettuja kannen alla.

Tarjoa esim. Flora vanillan tai kermavaahdon, sekä mustikoiden kera. Miksei myös vaahterasiirapin!


perjantai 19. huhtikuuta 2013

Yksinkertaisesti maailman paras pizza

Viime sunnuntai oli täydellinen. Ja sen kruunasi aivan häikäisevän ihana ateria. Näin hyviä pizzoja ei saa muualta kuin kotoa - Helsingin parhaimmaksi haukutut pizzeriat ja Turun "pizzaikonit" jäävät kilometrien päähän kauas taakse.

Avaimet onnistumiseen: pizzakivi, hyvä taikina ja ehta, itse tehty tomaattikastike.


Vähän suunnittelua tämä vaatii. Viimeistään edellisenä päivänä pitää havahtua tekemään taikinaa, jotta siihen ehtii kehittyä loistava koostumus ja ihana suolaisen hapan maku.

Täytteet voi kukin valita oman maun mukaan. Itse suosin tomaattia ja yrttejä, mieheni kaipaa lihaa. Muita herkkujani ovat artisokansydämet, paprika, oliivit... Vain nimetäkseni muutamia. Myös kaprikset rokkaavat!

Käytän yleensä uunissa ihan tavallista "leivänpäällisjuustoa", sillä se sulaa kauniisti. Parmesaanin ripottelen uunista tulleen pizzan päälle.

Lukiessasi tekstiä eteenpäin, löydät ohjeen taikinaan, tomaattikastikkeeseen sekä vinkkejä täytteistä.


Pizzataikinani lähde on vanhan kunnon Voisilmäpeliä-blogin resepti (ei enää löydy webistä).

Tähän pizzataikinaan sopii parhaiten 00-vehnäjauho, eli tavallista suomalaista vehnäjauhoa hienompi jauho. Tämä on Italiassa yleinen jauhotyyppi "doppio zero" eli tuplanolla.

Tämän tyypin jauhoja saa esim. Lidlistä. Alla kuva pussista.


Maailman paras pizzataikina (2 pizzaa)

1,8 dl kylmää vettä (voit punnita vaa'an kanssa 180 g)
10 g tuorehiivaa tai 1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
300 g 00-vehnäjauhoja

(paisto 250 C -uunissa ylätasolla)

Liota hiiva kylmään veteen tai sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin.
Sekoita kaikki aineet keskenään, runsasta vaivaamista ei tarvita.

Laita taikina kannen alle ja jääkaappiin kohoamaan 48 tunniksi.
Jos olet unohtanut tehdä taikinan ajoissa, kohota huoneenlämmössä 24 tuntia.

Kun taikina on kohonnut, aloita pizzojen työstäminen.
Etukäteen kannattaa leikata sopivan kokoinen pala leivinpaperia (halkaisijaltaan noin 1 cm pizzakiveä suurempi), nostella kaikki ainekset esille, raastaa juusto ja pilkkoa täytteet.

Yritä käsitellä taikinaa mahdollisimman hellästi. Eli älä pyörittele ja vaivaa taikinaa turhaan käsissäsi - näin lopputuloksesta tulee ilmavampi ja pohjaan jää ihania kuplia.

Tässä vaiheessa kannattaa laittaa myös uuni ja pizzakivi lämpenemään 250 asteeseen (tai niin kuumaksi kuin saa). Eli kivi uuniin!


Voit aloittaa taikinan työstön pyörittelemällä sitä käsissäsi ja antamalla painovoiman venyttää pizzaa.

Kun reikien riski kasvaa, laita taikina leivinpaperille ja venytä sitä alhaalta päin kammaten. Eli siis nosta taikinaa, laita kädet sen alle ja venytä taikinaa hitaasti keskeltä reunoille päin. (Vähän kuten tämä hullun taitava Apfelstrudelin taikinan venyttäjä...)

Ei haittaa yhtään, jos pohja ei ole ihan pyöreä tai tasaisen paksu. Mielestäni parhaassa pizza on todella ohut keskeltä, mutta reunat saavat olla hieman paksummat. Näin ne jäävät ihanan meheviksi. 

Syön aina miehenikin pizzoista reunat. Ne ovat ihanat, koska niissä ei ole kaikkea sitä täytteiden öljyä ja mössöä vaan ne ovat vain ihanaa muhevaa taikinaa ja tomaattikastiketta.


Lähde sitten täyttämään pizzaa. Levitä ensin pohjalle tomaattikastike.

Tomaattikastike (2:n pizzaan ja vähän saattaa jäädä yli)

loraus oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni purkki tomattipyrettä
200 g paseerattua tomaattia
kuivattua basilikaa
kuivattua oreganoa
mustapippuria

Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota niitä hetki kuumassa öljyssä. Lisää kaikki muut aineet ja anna kastikkeen pulpahtaa pari kertaa ja hautua hetki.


Ja sitten haluamasi täytteet! Tässä versiossa on paahdettua valkosipulia (samaa, kuin paahdetussa valkosipulikeitossa), broilerin fileeleikettä, voitatteja pakastimesta sekä ihan tavallista leivänpäällisjuustoa.

Kun täytteet ovat valmiit, vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle pizzakivelle. Tässä toinen käsipari on tarpeen. Toinen voi pitää ritilää pöydän reunalla ja toinen kiskaista paperista.

Sujauta pizza uunin yläosaan ja anna paistua noin 10 minuuttia. Vahdi pizzaa koko ajan, sillä uuneissa on eroja ja kärähdys käy nopeasti.



Kun pizza on valmis, ota se ulos uunista tai vetäise paperin avulla suoraan lautaselle. Näin pizzakivi pysyy koko ajan uunissa kuumana, jos jatkat vielä toisten pizzojen paistelua.

Ripottele päälle runsaasti rucolaa ja tuoretta basilikaa.

Jos (ja kun) haluat, ripottele päälle vielä parmesan-raastetta ja rouhi hieman mustapippuria.


Yllä olevasta kuvasta huomaa, ettei pizzan ohuilla ja paksuilla kohdilla ole merkitystä. Pizza kypsyy kuitenkin ja paksummat sattumat ovat vain mehukkaita ja hyviä. :)

Ja tässä vielä ne hieman paksummat, ihanat reunat...



Alla taas on mieheni versio ennen uuniin menoa: tomaattikastikkeen lisäksi päällä on salamia, pekonia ja voitatteja.


Ja tässä hän uunista tulleena.


Tässä on onnistuneen viikonloppuaterian ainekset. :) Makuelämystentäyteistä viikonloppua kaikille!