maanantai 29. huhtikuuta 2013

Parhaat marinadit ja mausteseokset grillaukseen: kana ja porsaan sisäfile

Mitkä ovat onnistuneen grillauksen kulmakivet?

Omasta mielestäni hyvät pääraaka-aineet, kuten liha, kana ja kasvikset. Sekä ehdottomasti mukaan kuuluvat maukkaat marinadit, mausteseokset ja tuoreet yrtit!

Mehevän grilliruoan kylkeen kuuluu myös raikas salaatti, luonnetta tuovat yrttiseokset sekä muut lisukkeet.

Mitä itse grilliin ja grillaustekniikkoihin tulee, ovat hiili- ja kaasugrilli ykkösvaihtoehdot. Tilanteesta riippuen.


Mutta jätän nyt siis grillipoliittiset kannanotot väliin, ja kerron omat parhaat marinadini ja mausteseokseni.

Pidimme viime viikonloppuna grillikauden avajaiset JA grillikauden jatkajaiset lohdutuksena siitä, että emme jäiden takia päässeet mökille. :) Kyllä grillaus vaan on kivaa ja grilliruoka hyvää. Ihanaa, kun koko kesäkausi on vielä edessä!

Avajaisissa nautimme kanaa grilliperunoiden (pieneksi lohkotut perunat pyöritellään öljyssä, suolassa ja pippurissa, ja paistetaan tason päällä grillissä), kesäkurpitsoiden, rapean salaatin, kukkakaalin ja makkaroiden kera.


Jatkajaisissa possu sai seurakseen grillattua parsaa, kukkakaalia sekä valikoiman jääkaapista löytyneitä kasviksia. Näin sunnuntaitunnelmissa panostimme makuun, emme estetiikkaan. :D

Ja tässä vielä toinen erittäin herkullinen ohje porsaan marinointiin ja grillaukseen, joka on vähän vähemmän itämaisvaikutteinen (päämakuina on dijon-sinappia ja valkosipulia).

Eli nyt miehet joukolla lihaa grillaamaan!


Marinadi possulle

2 tl Sambal oelek -chilitahnaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä
1 rkl soijaa
suolaa
pippuria

Murskaa valkosipulinkynsi ja kuori ja raasta tuore inkivääri. Yhdistä kaikki mausteet ja liha muovipussissa. Pyörittele hyvin ja nosta pussi muutamaksi tunniksi kylmään maustumaan.


Mauste- / yrttiseos possulle (TÄMÄ ON HYVÄÄ!)

tuoretta korianteria
tuoretta minttua / sitruunamelissaa
2 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 tl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1/2 tl sitruunankuoriraastetta

Pilko, murskaa ja raasta kaikki ainekset. Yhdistä suolan, pippurin ja öljyn kanssa.


Marinadi kanalle

2 valkosipulinkynttä
2 tl sitruunamehua
2 tl soijaa
tuoretta (tai kuivattua) minttua
suolaa
pippuria

Murskaa valkosipulinkynsi. Yhdistä kaikki mausteet ja kanat muovipussissa. Pyörittele hyvin ja nosta muutamaksi tunniksi kylmään maustumaan.


Mauste- / yrttiseos kanalle (Ja myös kasviksille!)

2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa
tuoretta minttua
2 tl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Pilko, murskaa ja raasta kaikki ainekset. Yhdistä suolan, pippurin ja öljyn kanssa.



Ja grillaukseen hyvin sopivia salaatteja on esimerkiksi paahdettu hedelmäinen salaatti (hedelmät grilliin, kuva yllä), minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti (kesikset grilliin) tai broilerinmaksa-omenasalaatti (maksat grilliin).

Ja tältä näyttää tämä toinen dijon-valkosipuliporsas grillistä tulleena ja kesäiselle lautaselle kasattuna. 


Kyllä kesä on kiva!!!

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Sitruunaiset pikkumunkit wappupöytään

Kevät toi Wapun ja munkit! Jaan nyt kanssanne yhden klassikkoresepteistäni, jota olen aiemmin pitänyt salaisena. Sitruunaiset pikkumunkit kuuluvat Wappuuni. 

Tunnelma munkkeja leipoessa on ainutlaatuinen: sen aikana saa tuulahduksen Wapun riehakkuutta ja juhlahumua. Korvissaan voi jo kuulla samppanjakorkin poksahduksen ja teekkarilaulut. Nenässä tuoksuu märkä maa, sitruuna ja metrinlaku. Silmissä vilisee karanneet helium-pallot ja ilmassa viuhuvat serpentiinit... Kyllä Wappu vaan on hauska!

Ja mitä munkkeihin tulee, mielestäni juuri tämä kyseinen resepti on lyömätön. Nämä pikkumunkit kohotetaan leivinjauheella eikä hiivalla. Niistä tulee siis vähemmän "pesusienimäisiä" kuin kaupan munkeista. :)


Munkeissa pitää olla makua ja rapeutta! Eli taikinaan kuuluu ehdottomasti suola ja mausteet. Samoin paistoöljyn lämpötilan tulee olla sopiva (180 astetta).

Niin sanotut lötkömunkit ovat mielestäni surullisia. Eli munkit, joiden taikina on pelkkää jauhoja ja sokeria, ja jotka on paistettu liian kylmässä öljyssä, jolloin ne vain imevät kaiken rasvan itseensä pesusienen lailla.


Likilaskuisen, muhevan ja jopa raa'an taiknan ystävänä ehdotan, että paista munkit mielummin liian kuumassa kuin kylmässä rasvassa. Saat rapeutta, ja maailma ei lopu, vaikka munkki olisikin keskeltä pehmeä. Ja jos teet riittävän pieniä munkkeja, ei kypsyydestäkään tule ongelma.

Tällä kertaa öljyn lämpötila oli melkein liiankin sopiva, eli munkit olivat täydellisen kypsiä. Olisin halunnut itselleni pari raakaa yksilöä! Höh! :) Suosittelen jättämään keskustan hieman löysäksi.

Ja pakko jakaa yksi valmistuksen jännäkohta. Jauhojen mitoitus meni aika tarkalle, mutta kauppareissulta vältyttiin! Jauhopurkkiin jäi juuri tämän verran. :)


Ja sitten itse reseptiin! Kannattaa laittaa kuoharipullo kylmenemään ennen kun aloittaa. :)


Sitruunaiset pikkumunkit (n. 30 kpl)

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
50 g margariinia
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl vaniliinisokeria
3 rkl sitruunamehua
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 tl kardemummaa

paistamiseen n. 1 l öljyä


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.


Sekoita kerma ja maito keskenään. Sekoita kerma-maito ja kuivat aineet vuorotellen vatkaten munavaahdon joukkoon. Lisää sitruunamehu ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Anna taikinan seistä noin 20 minuttia.


Kuumenna öljy valurautakattilassa 180 asteiseksi. Liian kuuma rasva polttaa pinnan, mutta jättää sisuksen raa'aksi. Liian viileä rasva vain imeytyy munkkeihin ja tekee ne lötköksi.

Lisää vähän jauhoja taikinaan (n. 1 dl) ja vaivaa. Pyörittele jauhoisin käsin pieniä, söpöjä munkkeja.


Paista munkit öljyssä kauniin ruskeiksi.


Valuta munkit nopeasti talouspaperin päällä ja kierittele sokerissa.


Jos sokeri ei tartu, ei hätää. Siivilöi munkkien päälle tomusokeria. Jotta saat kidesokerin tarttumaan, pitäisi munkit laittaa suoraan kattilasta sokerikulhoon, mutta itse käytän ne mielummin talouspaperin kautta.

Ripottele vielä munkkikeon päälle sitruunankuoriraastetta.


Nauti hyvässä seurassa samppanjan tai kuohuviinin kera. :)


torstai 25. huhtikuuta 2013

Vietnamilaiset kesärullat ja dippikastike

Hiphei! Vietnamilaiset kesärullat onnistuivat! Ne olivat kauniita ja maukkaita. Kerrassaan mahtavia!

Nämä kauniit rullat saadaan siis aikaiseksi täyttämällä riisipaperilevy värilläillä, raikkailla täytteillä: yleensä kasviksia ja jotain merenelävää. Ja sitten rullat dipataan makukylläiseen dippikastikkeeseen. Tämä on minun teekuppini! :)

Nämä ovat ensimmäiset koskaan tekemämme rullat - ja sen huomaa. Jotkut yksilöt ovat napakampia kuin toiset, toiset roikkuvat löysänä kuin ruumissäkit... Varmasti tuunailen vielä myös dippikastikkeesta eri versioita, mutta tämä ensimmäinen kokeilu oli kyllä jo todella hyvä yritys.


Ja kuinka kauniita sisään tulevat täytteet ovatkaan! Suosittelen käyttämään kirkkaan värisiä elementtejä, kuten porkkanaa, retiisiä ja yrttejä. Näin täytteet hehkuvat kauniisti läpi rullista.


Riisipaperia on saatavilla esim. Bánh Tráng -merkkistä. Nämä neljäsosaympyrän kokoiset rullat ostin luottokaupastani Kolmannen linjan Asian Marketista. Riisipaperirullia saa enenevässä määrin myös "normikaupoista", kuten esim. Kampin K-Supermarketista.


Vietnamilaiset kesärullat (12 kpl)

riisipaperia

n. 2 dl katkarapuja
1 pieni sipuli
1/2 avokadoa
n. 4 retiisiä
1 pieni porkkana
mung-pavun ituja
pieni pala keräsalaattia
1 lime
chiliä (tuore olisi parempi, itse käytin kuivattua)

tuoretta korianteria
tuoretta minttua


Pilko ensin kaikki täytteet valmiiksi lautaselle.


Valmistele sopiva kokoonpanolinja, johon kuuluu riisipaperit, niiden liotusvesi, keittiöpyyhe rullailualustaksi, täytteet ja valmiiden rullien lautanen.


Liota riisipapereita vedessä pari - kolme kerrallaan. Ne pehmenevät parissa minuutissa sopivan pehmeiksi rullattaviksi.

Aseta riisipaperi keittiöpyyhkeen päälle kulma ylöspäin. Asettele täytteet rullan leveään alareunaan.


Käännä alareuna täytteiden yli, käännä sitten reunat keskelle ja rullaa käärö ylöspäin. Tee mahdollisimman tiukkoja ja napakoita rullia.


Nosta valmis rulla lautaselle odottamaan. Rullat tarttuvat toisiinsa hieman kiinni kuivuessaan, joten jätä vähän happirakoa rullien väleihin, jos vain lautaselle suinkin mahtuu.


Ja tämä kalakastike kannattaa itseasiassa tehdä ensin rullailua. Sen maku vain paranee seistessään.


Kalaisa dippikastike

1/4 dl kalakastiketta
1/2 rkl palmusokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
1 rkl vettä
1/2 kuivaa chiliä
muutama oksa tuoretta minttua
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä

Murskaa valkosipulit, kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki aineet keskenään. Helppoa! :)

Yllä olevan kuvan dippikastikkeessa ei ole valkosipulia eikä inkivääriä. Käyttäkää kuitenkin näitä! Tuovat hurjasti lisää makua. :)

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Mungpapujen idättäminen

Pavunidut uhkuvat energiaa ja elinvoimaa! Pieni papu loihtii itsestään uskomattoman vitamiini- ja hivenainepommin, toimien samalla oikeana kevään ensi airuena.

Idättelen yleensä ahkerasti mungpapuja vuoden pimeinä aikoina. Pavunidut maistuvat ihanasti tuoreelle herneelle, joten ne vievät ajatukset edessä häämöttävään kesään. 

Mungpavun iduissa on runsaasti proteiinia, kivennäisaineita, E- ja C-vitamiineja sekä rasva-aineenvaihduntaa auttavaa koliinia. Pienestä kourallisesta saa jo hyvän C-vitamiinitujauksen. :)

Ituja voi laittaa melkein mihin vain: salaatteihin, patoihin, pasta-annosten päälle, voileipäkakun koristeeksi, moniin erilaisiin aasialaisiin ruokiin... Lämpimiin ruokiin idut lisätään aina vasta kypsentämisen loppuvaiheessa.


Mungpapujen idättäminen

puhdas, desinfioitu lasipurkki
harsomainen kangas purkin suulle (esim. pala miehen vanhasta lätkäpaidasta :D)
kumilenkki / naru
mungpavun ituja

Liota ituja runsaassa lämpimässä vedessä noin 12 tuntia.


Kaada vesi pois ja huutaise pavut vielä tuoreella vedellä.

Laita idut purkkiin, jonka kanneksi virität harsokankaan. Laita purkki alassuin esim. astiakaappiin, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Papujen tulisi itää pimeässä.

Papujen tulee pysyä kosteina, joten huuhtele ituja pari kertaa päivässä.

Näin ne siellä kaapissa hengaavat ja itävät...


Ja tämmöisiä heistä tulee noin 4 päivän idättämisen jälkeen! :) Herkullisia ja kauniita.

Säilytä idut muovipurkissa jääkaapissa. Ne säilyvät ainakin viikon. Erona aikaisempaan se, että enää ei kastella. :)



tiistai 23. huhtikuuta 2013

Herkullinen suppilovahverorisotto yrteillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla

Löytyykö kaapistasi kuivattuja suppilovahveroita? Minulta löytyy, ja paljon! Sienestäminen on vain liian kivaa pysyäkseen kohtuudessa.

Suppiksista on ihana tehdä vaikka keittoa tai piirasta. Tai säilöä ne chilin ja inkiväärin kera. Mutta ah, miten herkulliselta ne maistuvat myös risotossa! Tähän risottoon lisäsäväystä antavat yrtit ja aurinkokuivatut tomaatit.


Tarjosin suppilovahverorisottoa osana "arjen juhlaillallista". :) On ihana kutsua kavereita kylään, kattaa kauniisti ja syödä monta ruokalajia hitaasti - vaikka ihan arki-iltana.

Alkupalaksi tarjosin paahdettua valkosipulikeittoa ja jälkiruoaksi raparperikakkua, rapaperikompottia ja vaniljakastiketta.



Ja koska ruoissa esiintyi valkosipuli, sain koristaa pöydän ihanalla valkosipuliruukullani. :)
Mutta nyt itse risottoreseptiin...


Suppilovahverorisotto yrteillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla (4:lle)

30 - 40 g kuivattuja suppilovahveroita
50 g voita tai margariinia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2,5 dl risottoriisiä
7 dl suppilovahveroiden liotuslientä (lisäksi vettä, jos ei ole tarpeeksi)
1 rkl kasvisfondia
2 rkl sitruunamehua
2 dl kuivaa valkoviiniä
10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
timjamia
suolaa
mustapippuria
n. 70 g parmesaania
tuoretta basilikaa

Laita sienet veteen likoamaan (liota pari tuntia).

Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Sulata voi isossa pannussa ja kuullota sipuleita hetki. Älä anna yhtään ruskistua.
Lisää myös risottoriisit pannulle ja kuullota ne läpinäkyviksi. Lisää loraus valkoviiniä ja anna porista.

Purista sienet kuiviksi ja nosta ne sivuun. Sekoita kaikki liemen ainekset, eli liotusliemi, kasvisfondi ja sitruunamehu.

Lisää pannulle lientä ja valkoviiniä vähän kerrallaan. Sekoita hyvin ja anna nesteen imeytyä riisiin. Risoton täyteläisyys syntyy, kun riisin tärkkelys irtoaa, joten nesteen vähittäinen lisääminen ja sekoittelu on tärkeää.
Lisää nestettä pikkuhiljaa kunnes riisi on kypsää (n. 20 minuuttia).

Sillppua sienet halutessasi pienemmäksi, pätki ainakin pisimmät varret. Pilko aurinkokuivatut tomaatit.
Lisää sienet ja aurinkokuivatut tomaatit risottoon. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita.

Lisää vielä lopuksi annoksen päälle raastettua parmesaania ja tuoretta basilikaa.


Kata kauniisti ja nauti ruoan kanssa lasi hyvää viiniä. Arki ei enää tunnukaan arjelta.