sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kuhaa grillissä

Ahti on vihdoin alkanut suoda antejaan! :)
Viikonloppuna verkoista nousi kala poikineen: niin lahnaa, ahventa, haukea, kuhaa kuin säyneäkin. Eli kalareseptejä tulossa. 

Kuha siististi lautasella...

Ehkä suosikkini suomalaisista kaloista on kuha (vaikka savulahna saakin minut hymisemään onnesta). 
Ja kuhaa kannattaa valmistaa grillissä. Helppoa ja mehevää.

Grillasimmekin kuhaa viikonloppuna kahtena päivänä putkeen. Kuhan kyljessä maistui muun muassa ahvenpihvit (tsekkaa fileointi- ja nylkemisohjeet).

Tämä resepti toimii lähes millä tahansa vaalealla kalalla; hauella, ahvenella, lahnalla... Ja kalan vatsan voi täyttää oman mieltymyksen mukaisesti. Tässä kaksi suosikkiani.

Kuha vähemmän siististi foliossa

Sipulinen kuha grillissä

1 mahtava kuha
suolaa
kevätsipuli varsineen
tuoretta oreganoa

Perkaa ja halutessasi suomusta kuha. Suolaa sen masu kevyesti. Täytä vatsa suikaloidulla kevätsipulilla ja pilkotuilla varsilla. Tunge mukaan myös tuoretta oreganoa.


Taittele kuha folioon ja grillaa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kuha on kypsä, kun evät irtoavat kevyesti kosketettaessa.

Tarjoa esim. paahdettujen kesäkurpitsojen, melonisalaatin ja uusien perunoiden kera.


Ja sitten toinen versio, joka kieltämättä on melko samanlainen. Kertoo vain siitä, että masuun sitä, mistä kukin tykkää ja mitä käsillä on. :)


Valkosipulisempi kuha grillissä

1 mahtava kuha
suolaa
valkosipulia
tuoretta ruohosipulia
1 sipuli

Perkaa ja halutessasi suomusta kuha. Suolaa sen masu kevyesti. Täytä vatsa suikaloidulla sipulilla, pienityllä valkosipulilla ja ruohosipulilla.


Taittele kuha folioon ja grillaa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kuha on kypsä, kun evät irtoavat kevyesti kosketettaessa.

Syö vaikka suoraan foliosta. :)


Entä nämä kultaiset, mutta ah-niin-piikikkäät säynet? Kalatahnaksi tietenkin! Tässä pelissä ei ruodot haittaa.


Sipuli on kyllä hyvää... Kaikissa muodoissaan. :)



perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kevyt vadelmapiirakka

Onpas elo vaaleanpunaista! Ja marjaisaa! :)

Mansikoita noukitaan selät väärinä, ja suunnistaessa bongasin jo ensimmäiset kypsät mustikat. Ja paljon, ja isoja!


Tämä suloisen vaaleanpunainen piiras ilahdutti juhannusporukkaamme ja toimi hedelmäisten grillivartaiden jälkkärinä. Tein piiraan jo pari päivää ennen syöntihetkeä, ja hyvin hän kesti sekä pitkän logistiikkaketjun, että odottelun.


En muista, mistä olen joskus reseptin kirjoittanut talteen, mutta epäilen, että originaalissa oli virhe... Tosin ehkä ihan positiivinen virhe! Nimittäin alkuperäisessä reseptissä täytteeseen lisätään vain 1 tl sokeria, jolloin lopputuloksesta ei todella tule kovin makea. Tein itse siis tämän ohjeen mukaan, mutta kun piiraan päälle nosti nokareen vaniljavaahtoa, saatiin makeuskin kohdalleen. Ohjeessa on varmaan ollut kirjoitusvirhe ja 1 tl pitäisi olla 1 dl.

Suosittelen kuitenkin sokerimäärän kasvattamista ainakin 1/2 dl:n, niin piiraasta tulee kaikkien makuun riittävän makea. 

Vaihtele vapaasti marjoja! Kokeile musta- tai punaviinimarjoja, mansikoita, mustikoita tai vaikka karviaisia. Ja naatiskele piiras mieluiten järven rannalla. :)


Kevyt vadelmapiirakka

125 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
2 keltuaista
11/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl rasvatonta maitoa

Täyte:
2 valkuaista
1/2 dl sokeria (tai 1 tl)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
5 dl sulaneita marjoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen voi-sokerivaahtoon.

Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.


Vatkaa valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi.
Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri, vanijasokeri ja perunajauhot.

Kääntele valkuaisvaahto täytteeseen. Kääntele lopuksi myös marjat mukaan (jätä kauneimmat marjat sivuun).


Levitä täyte taikinan päälle. Jotta saat täytteen reunoille asti, mutta säilytät taikinareunuksen, voit painella täytettä reunoille lusikan kuperan puolen avulla.


Painele vielä sivuun jättämäsi marjat täytteeseen.


Paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia.


Ja tässä vielä mahtava otos ruokabloggaajan elämästä. :)


keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Grilliruokaa: Hedelmäiset kana- ja lihavartaat

Juhannuksen jälkeen ehkä päivät lyhenevät, mutta vartaat sen kun pitenevät! :)

Viikonvaihde oli mitä mahtavin, vietimme sen ystäviemme kanssa susirajan tuolla puolen kauniissa harju- ja järvimaisemassa. Kuuden kulinaristin kerhoa hemmoteltiin läpi koko juhannuksen ja nyt sitten pötkötelläänkin selällään.


Teemme yleensä näillä kaverireissuilla aina niin, että kukin pariskunta vastaa yhden päivän illallisesta, jonka he kokkaavat koko konkkaronkalle. Tämä on todella mukava tapa, sillä monena päivänä saa ihanan herkullisen, valmiin aterian, joka todennäköisesti vielä tuo uusia makuelämyksiä. Omakin repertuaari laajenee!

Tänä juhannuksena tarjosimme ystävillemme raikkaan hedelmäisiä makuja: alkuruoaksi suosikkini melonikeitto, pääruoaksi hedelmäisiä kana- ja lihavartaita sekä hunajameloni-perunasalaatti, jälkiruoaksi raikas ja kevyt vadelmapiiras.

Meille on itse asiassa monesti käynyt niin, että ajatukset ovat kulkeneet tahtomattaan samoja linjoja, joten vartaita saimme myös muilla aterioilla. Tosin tyyli vaihteli perinteisestä grillitunnelmasta kreikkalaiseen makumaailmaan.


Kuten jo aiemmin ehkä olette lukeneet, pidän vartaista. Paljon. Ne on kiva mielestäni erittäin kiva tapa koota sopivasti suhteutettuja kokonaisuuksia. Yhdestä vartaasta löytyy lihaa, vihanneksia, hedelmää... Näin jukuripäisten miestenkin lautasille päätyy vähän väriä.

Näissä aasialais-henkisissä vartaissa maistuvat hedelmät ja lime. Täytyy kyllä sanoa, että tämä on jälleen yksi parhaista marinadeista, joihin olen törmännyt. Etenkin kanalle!


Hedelmäiset kana- ja lihavartaat (6:lle, 12 varrasta)

reilu 500 g kanan fileepihvejä
reilu 500 g porsaan sisäfilettä
1 kesäkurpitsa
1 tuore ananas
1 paprika

Marinadi
3 rkl kalakastiketta
3 rkl soijaa
1,5 rkl hunajaa
1,5 rkl thai chili -kastiketta
1 limen raastettu kuori ja mehu

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään.

Pilko kana ja porsas reiluksi paloiksi (1 pala kumpaakin lihaa / tikku). Laita lihat omiin pusseihinsa ja kaada molempiin marinadia niin, että lihat kunnolla peittyvät. Jätä ainakin 1/3 marinadista talteen. Anna maustua vähintään 3 tuntia, mielellään vaikka ihan aamusta asti.

Pilko kasvikset reiluiksi paloiksi. Sivele kesäkurpitsat marinadilla ja anna maustua hetki.
Pujottele kaikki kasvikset vartaisiin ja sivele päälle vielä marinadia.

Grillaa keskilämmöllä kypsiksi, mutta jätä lihat meheviksi!


Jotta en olisi joutunut roudaamaan purkkiarmeijaa susirajan yli, sekoitin marinadin jo valmiiksi kotona. Parempien purkkien puutteessa pyykkäsin herkkulakun säilytysrasian. Hyvin toimi, ei vuotoja! Suosittelen! :)

Ja alkuruoaksi tosiaan melonikeittoa, tällä kertaa ilman rapuja tai halloumia. Ja huom, miten ihanan värikkään mökkeisä kattaus!


Ja tätä riemua tuli harrastettua - paljon. Kirjahylly on jo kesää varten täytetty.


Mutta parasta kuitenkin oli oleilu (ja veneily) parhaiden ystävien seurassa! :)


...but there are no friends during game nights... :)



keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Juhannusherkku: kreikkalainen kasvislisuke tai lämmin salaatti

Huomenna loikataan autoihin, juniin, soutuveneisiin ja resiinoihin, ja suunnataan tukka putkella pois kaupungista!

Mahdollisimman äkkiä viritetään kuumaksi niin grilli, sauna kuin tunnelmakin. Ulkona ollaan, satoi tai paistoi. Voi että, tämmöiselle luontofiilille ja metsäläiselle mikään ei ole ihanampaa. So long kengät, elokuussa nähdään! (No okei, ehkä parina työviikkona vielä joudun sortumaan jakineisiin...)

Juhannuksessa on puolensa. :)

Jos vielä kuumeisesti mietit mikä sopisi grillilihojen kylkiäiseksi uusien perunoiden lisäksi, tässä ehdotus.
Voit paahtaa munakoisot ja kesäkurpitsat vaikka samaisessa grillissä. Juhannuksena ei olla sisällä.

Tämä lisuke on oikeasti todella todella hyvää. Itse tein tästä ruokaisan salaatin kumoamalla lämpimät kasvikset runsaalle salaattipedille.


Kreikkalainen kasvislisuke tai lämmin salaatti (1:lle)

1/4 munakoiso
n. 5 - 10 cm pätkä kesäkurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
1 tomaatti
loraus oliiviöljyä
n 1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria

muutamia lehtiä tuoretta basilikaa
muutama oksa tuoretta minttua
oman maun kokoinen pala vuohenjuustoa
kourallinen oliiveja
2 aurinkokuivattua tomaattia

(jäävuorisalaattia)


Pilko munakoiso ja kesäkurpitsa. Murskaa valkosipuli.
Kuumenna loraus öljyä pannulla. Lisää munakoiso, kesäkurpitsa ja valkosipuli. Jos tuntuu, että kasvikset tarttuvat pannuun, lisää pieni loraus vettä. Paista kasvikset kannen alla miedolla lämmöllä pehmeiksi, noin 5 minuutin ajan. Lisää sitruunamehu.

Pilko tomaatti reiluiksi paloiksi. Lisää tomaatit pannulle ja hauduttele kannen alla vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi. Halkaise oliivit. Pilko vuohenjuusto. Silppua basilika. Revi mintun lehdet irti varsistaan.

(Jos teet salaatin, kokoa salaattipeti lautaselle. Nostele päälle hieman jäähtyneet kasvikset.)

Lisää kasvisten joukkoon oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, yrtit ja vuohenjuusto. Mausta suolalla ja pippurilla.


maanantai 17. kesäkuuta 2013

Terveelliset ja kansallisromanttiset nokkossämpylät

Juhannuksen kansallisromanttisiin tunnelmiin sopii mielestäni mitä parhaiten nokkossämpylät. Tuoksu, maku, fiilis... kaikki suorastaan huokuvat alkukesän kasvuvoimaa, vehreyttä ja metisyyttä. 



Samaa luonnonläheisyyttä sai kokea viime viikonloppuna Jukolan viestissä! Suunnistus on kyllä niin hieno laji että ihan sydän pakahtuu. 

Kuva Benjamin Suomela

On maagista, mahtipontista ja alkuvoimaa tihkuvaa, kun 1600 suunnistajan joukko kiitää varmoin askelin metsään uumeniin. Ja miten uskomattoman jännittävää ja kihelmöivää on odottaa vaihtopuomilla tuttua hahmoa saapuvaksi! Ja yrittää jo kaukaa lukea tämän ilmeistä jotain viestiä maastosta.

Otsalampun valo katoaa vaihtopuomilta sekunnissa, ja jälleen uusi suunnistaja katoaa metsään tekemään oman suorituksensa suorituskykynsä rajoilla täysin tietämättä, mikä edessä odottaa. Hän palaa märkänä, haavoilla ja uupuneena päästämään joukkuetoverinsa vuorostaan matkaan.

Kuva: Petri Hiironen, Valio-Jukola

Väitän, ettei ihminen ole todella AISTINUT luontoa ennen kun on seissyt keskellä pilkkopimeää metsää yksin mukanaan vain kompassi, kartta ja hiipuva otsalamppu. Rasahdukset, tuulen suhina, suon, puiden ja mättäiden tuoksu... Se on todella hienoa.

Kuva: Ossi Ahola, Aamulehden arkisto

Omistan tämän postauksen omalle tiimilleni; L, E ja T, olette käsittämättömän vahvoja, sisukkaita ja määrätietoisia naisia. Ette näe esteitä edessäänne vaan raivaatte tien joka rastille. On ilo olla osa tätä mahtavasti menestyvää tiimiä!


Mutta takaisin asiaan. Nyt kaikki suunnistamaan ja nokkossämpylöitä pyöräyttelemään! Käytin tällä kertaa nokkosia pakastimesta, sillä ne ovat jo tässä vaiheessa kesää hurahtaneet vähän liian pitkiksi keräämistä varten.

Ensimmäistä kertaa testaamani resepti oli vain puoliksi succès. Maku oli priimaa, mutta taikina jäi liian löysäksi, minkä vuoksi myös lopputuloksista tuli lituskoita. Mutta ihanan rapea ja ohut kuori kätki sisälleen semmoisen sydämen, että lattanuus annettakoon anteeksi. :)


Nokkossämpylät (20 kpl)

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
n. 1 l tuoreita nokkosia vastaava määrä pakastettuja nokkosia (noin nyrkin kokoinen pala)
1 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
1 rkl timjamia
1 dl kauraleseitä
5,5 dl ruisjauhoja
loraus oliiviöljyä
6 - 7 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi. Sekoita hiiva pieneen osaan vehnäjauhoja.

Sekoita veteen hunaja, suola ja timjami. Lisää vehnäjauho ja hiiva ja aloita sekoittaminen.

Lisää kauraleseet, ruisjauhot sekä silputut nokkoset. Alusta taikinaa vehnäjauhoilla sopivan paksuksi.
Itse jätin taikinan liian löysäksi ja lopputulos oli lituska. Seitsemällä desilitralla vehnäjauhoja tuli toisella kokeilulla sopiva paksuus.

Jauhojen mitoittaminen on näppituntuman varassa, sillä pakastenokkosissa olevan nesteen määrää on vaikea arvioida. Tee taikinasta löysää, mutta muotoiltavaa.

Anna taikinan kohota liinan alla noin 45 min - 1 h, kunnes taikina on lähes kaksinkertainen.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. (Suihkuta sämpylöiden päälle vettä). Paista sämpylöitä n. 15 minuuttia.

Jäähdytä uunista tulleet sämpylät ritilän päällä, jotta pohjakin saa lisärapeutta.


Ja taas on saatu nokkosesta hurjasti vitamiineja, flavonoideja ja kivennäisaineita (se on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin), kauraleseistä kuituja ja alentunut kolesteroliarvo, rukiista kuituja, alentunut syöpäriski ja hyvin toimiva vatsa. Ja elinikäkin nousee. :)


Ja testattua on tullut, että nokkossämpylöiden voimin jaksaa myös tarvittaessa painia... :)

Kuva: Mikko Stig, Salpa-Jukola