torstai 3. heinäkuuta 2014

Aprikoosi-mallasleipä

Olen leiponut viime aikoina paljon leipää. Jotenkin viihdyn sisällä lämpimän uunin äärellä paremmin kuin yleensä kesäisin. :)

Aprikoosi-mallasleivästä tuli ehdottomasti uusi suosikkini. Olinkin unohtanut kuinka ihana maltaan maku ja rouske onkaan.


Ja ah, mikä mahtava kanjoni leivän pintaan syntyikään. Se on merkki paksusta, rapeasta ja maukkaasta kuoresta. :)

Paras leipä syntyy mielestäni savipadassa, joten hyväksi todettua valmistustapaa käytin nytkin. Voit myös pyöräyttää kaksi limppua ja paistaa ne pellillä. Valele tällöin leivät vedellä juuri ennen uunia ja nakkaa uunin pohjalle n. 1/2 dl vettä, jotta saat rapean kuoren.


Älä säikähdä reseptissä käytettävää juurta. Juurileivän tekeminen on oikeasti tosi helppo juttu, eikä lainkaan niin vaivalloinen kuin kuulostaa. Ainoa edellytys on, että ainakin piipahdat kotona parin päivän aikana työstämässä leipää.

Ja hei... Katsokaa nyt tuota ihanaa leivän kuorta! :D



Aprikoosi-mallasleipä

100 g kuivattuja aprikooseja
(ripaus kuivahiivaa)
230 g juuritaikinaa
2 dl vettä
50 g (3/4 dl) kaljamaltaita
2-3 rkl siirappia
3 dl vehnäjauhoja
3 - 4 dl sämpyläjauhoja
1,5 tl suolaa (+ ehkä vielä pikkuripaus)


Liota aprikooseja pari tuntia, jos ne tuntuvat erityisen kuivilta. Avaamattomassa, ei-muinaisessa pussissa olevat aprikoosit ovat kyllä yleensä tarpeeksi pehmeitä.

Sekoita keskenään juuritaikina (noin lettutaikinan paksuinen) ja kädenlämpöinen vesi. Lisää kaljamaltaat, siirappi ja halutessasi ripaus kuivahiivaa.

Alusta vehnäjauhot taikinaan hissukseen. Lisää myös sämpyläjauhot. Vaivaa taikinaa 5 - 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 - 10 minuuttia.

Peitä taikina liinalla ja anna levätä ja kohota n. tunnin verran.


Taikinan levättyä venytä se n. A4-kokoiseksi arkiksi. Taittele taikina kolminkerroin. Nosta taikina lautaselle ja lautanen jääkaappiin. 

Valmiina jääkaappiin

Laita vielä liina taikinan päälle ja anna sen kohota 12 - 24 tuntia.

Ota taikina pois jääkaapista. Jos leivot siitä limppuja, pyöräytä  ne tässä vaiheessa haluttuun muotoonsa.
Jos teet leivän padassa, möyhi taikinaa hieman lautasella.

Möyhitty taikina :)

Anna taikinan kohota liinan alla 1 - 2 tuntia.

Lämmitä uuni ja pata tai uunipelti 225-asteiseksi. Kun uuni (ja pata tai pelti) ovat kuumat, kumoa taikina pataan / nosta leipä pellille. 

Paista leipää n. 40 minuuttia. Jos käytät pataa, pidä kansi päällä ensimmäiset 20 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 20 minuuttia.

Leipä saa ottaa väriä pintaan, älä säikähdä. Malta paistaa se kypsäksi. 

Kumoa leipä kuumana padasta ja nosta se ritilän päälle jäähtymään. Malta jäähdyttää ainakin tunti ennen leikkaamista.

Nauti esimerkiksi itse tehdyn voin kanssa. 


Ja jos aprikoosit kiinnostavat... Tsekkaa possutagine, jossa käytössä samainen pata, aprikoosi-kvinoasalaatti tai grillattu aprikoosi-pinaattikana.

Puutarhapäivitys kesä-heinäkuun taitteesta

Heipähei kasvimaalta. Tässä pikapäivitys siitä, miltä meillä näyttää nyt keskellä jääkautta.

Mieheni bongasi jostain uutisen, että kesäkuu on ollut niin kylmä kuin teoreettisesti Suomessa on mahdollista. Eli siis puutarhani on niin huonossa kunnossa kuin teoreettisesti on mahdollista. Näin se on. :)


Boksissa käy elo ahtaaksi. Parsakaalit kasvavat reippaasti ja kesäkurpitsa uhkaa ahmaista kaiken alleen.

Olin jo vähän huolissani parsakaalista, mutta kyllä siellä lehtien keskellä pikku kaalinnuppu kasvaa. :D


Kesäkurpitsassa on onneksi myös kukkia eikä ainoastaan jättimäisiä lehtiä. Vaan eipä ole yksikään kukka näillä keleillä kukkinut. En muista kesäkuussa yhtään lämmintä tai sateetonta päivää...


Pensastomaatti on mainio! Se todella kasvaa kuin pensas, eikä veny korkeutta. Hän ikäänkuin tuuheuttaa itse itseään. :) Saaressa pensastomaatissa oli jo monta tomaattia, mutta täällä kotosalla näkyy vasta yksi pieni reppana. Kukkia sen sijaan riittää. 


Kirsikkatomaatti kasvaa runsaammin sekä korkeutta että ulottuvuutta. Ja kukkia on täälläkin. Varkaiden poistelu on tänäkin kesänä yhtä ihanaa kuin aina.


Yrtit voivat hyvin. Kylvin vielä muutaman herneenkin laatikkoon ja hehän nousivat aina yhtä kiitollisina välittömästi.


Toin saaresta kotiin hieman oreganoa, tämä on niin kovissa keleissä keitetty, että jaksaa varmasti viheriöidä vielä pitkälle syksyyn. Ja on ah-niin-kaunis.


Puutarhamme on siis minulle aivan uusi tuttavuus ja on jännää nähdä, mitä kaikkea sieltä putkahteleekaan. Käsittääkseni tämä on kuunlilja. Kukkimista odotellessa. :)



tiistai 1. heinäkuuta 2014

Ahventa, halloumia ja hedelmäistä salaattia

Kohta se alkaa toden teolla, mökkikausi. :)

En malta odottaa sitä, että pääsemme useaksi viikoksi mökille taantumaan. Päivät hurahtavat hyvien keskustelujen ja ruokien ääressä, kalastellessa, tuntikaupalla saunoessa ja trivial pursuitissa mittelöidessä. Tiskauskin on positiivinen ohjelmanumero.


Nämä reseptit on testattu ja herkut kuvattu jo viime kesänä, mutta toimivat nyt oivallisesti mökkikuumeen herättäjänä.


Yksi kesän parhaista lounaista syntyi itse pyydetyistä ahvenista, halloum-juustosta ja hedelmäisen raikkaasta salaatista. Ahven tarjoiltiin kahdella tavalla: cevichenä sekä paistettuna fileenä. Oma suosikkini oli ceviche yhdistettynä mehevän ja makean kiivihedelmän kanssa.


Ahven-ceviche (maisteluannos, joka on muunnos aiemmasta)

n. 3 ahvenfilettä (tai filerointia harjoittelevien sivutuotteet)
1 rkl sitruunamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
1/2 kuivattu chili
1 tl sokeria
muutama oksa tuoretta korianteria
suolaa
pippuria

Pilko ahvenfileet. Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja nosta kylmään kypsymään vähintään 15 minuutiksi.


Hedelmäinen salaatti (6:lle)

pussillinen salaatinlehtiä
1/2 rasiaa viinirypäleitä
n. 3 kiivi-hedelmää
3 tomaattia
ripaus sormisuolaa


Lisäksi paistettuja ahvenfileitä ja halloumi-juustoa.

Paista viipaloidut halloumit pannulla nopeasti, ripottele päälle runsaasti joko tuoretta tai kuivattua minttua.
Paista myös ahvenfileet pannulla, pari minuuttia molemmin puolin. Nosta syrjään, ripottele päälle sormisuolaa ja purista hieman mehua sitruunasta.


Jaa-a... Saattaisivat mansikat olla nytkin näin punaisia, jos jääkausi ei olisi yllättänyt. :)

torstai 26. kesäkuuta 2014

Raparperi-mansikkabostonkakku

Voi mikä ihana juhannusviikonloppu onkaan takana - ja jo viikon päässä! Saaressa satoi sormenpään kokoisia rakeita ja lämpötila kohosi korkeimmillaan 15 C:n, mutta se ei haitannut. :) Loistava seura, ihana tunnelma ja edessä vaaniva loma kuittasivat kaikki perinteisesti negatiivisina tulkitut seikat.


Ja jes! Olin jo pitkään ajatellut kehitellä raparperi-mansikkabostonkakulle toimivan reseptin. Ja tämähän toimi heti ekalla kerralla. Eniten minua huolestutti ulkoasu ja täytteiden kosteus, mutta ongelmia ei ilmennyt. Tuli ns. hyvää ja kaunista. :)


Tältä maistuu kesä.


Muita juhannuksemme herkkuja olivat mm. maailman parhaat fish tacot, eli Nicaraguan matkamme lämpimin ja kesäisin ruokamuisto. 


Ja miten kaunis kattaus syntyikään nappaamalla sydämensä kyllyydestä kukkivasta luonnosta muutama pelto-orvokki lasiin.


Mikä parasta, tuore ja tuoksuva pulla lämmittää ihmisten mielet huolimatta siitä, miltä ulkona näyttää. :)


Raparperi-mansikkabostonkakku (1 kakku + pellillinen pullia)

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 muna
1,5 dl sokeria
150 g voita tai margariinia
n. 14 dl vehnäjauhoja

vajaa 1 l raparperinpalasia (tuoreita tai pakastettuja)
n. 1,5 - 2 dl mansikkahilloa
n. 2 rkl sokeria

pari ruokalusikallista perunajauhoja

1 muna tai keltuainen voiteluun
raesokeria


Tee ensin taikina.

Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita keskenään maito, suola, kardemumma, sokeri ja muna.

Sekoita hiiva n. 1 dl vehnäjauhoja. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan.

Alusta loput jauhot hissukseen. Vaivaa taikinaa kunnolla, ainakin 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin. Jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa lisää myös pehmennyt voi palasina. Lisää loput jauhot, jotta saa taikinasta käsiteltävän paksuista. Vaivaa.

(On parempi tehdä taikinasta aivan pienen aavistuksen paksumpaa, sillä täytteet ovat aika kosteat. Muuten käsittely käy hankalaksi.)

Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.

Jos käytät pakastettuja raparpereja, sulata ne ja purista ylimääräiset nesteet pois.


Kun taikina on kohonnut, kumoa siitä reilu puolet jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina levyksi.
Levitä taikinalle mansikkahillo. Ripottele päälle raparperit ja hieman sokeria. Ripottele myös n. ruokalusikallinen perunajauhoja.

Rullaa taikina tiukasti kääryleeksi. Leikkaa kääryleestä n. 4 - 5 cm paksuja paloja.


Voitele ja jauhota vuoka. Jauhotin ensin vehnäjauhoilla ja toisen kerroksen perunajauhoilla. Perunajauhot siis imevät itseensä täytteestä tursuavan kosteuden.


Nostele pullapalat leikkauspinta ylöspäin vuokaan. Toimi nopeasti, sillä toivottavasti taikinasi ja täytteesi on mehevän löysää, mutta silti käsiteltävää. :)

Palojen ei tarvitse olla aivan vieri-vieressä, mutta siten, että ne saavat tukea toisistaan.


Voitele bostonkakku munalla tai keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 30 - 35 minuuttia. Anna valmiin kakun jäähtyä vuoassa ennen irrottamista.

Tee lopusta taikinasta vaikka pullia samalla täytteellä tai tavallisia korvapuusteja. :)


Loppukevennyksenä erään uskomattoman kauniin pionin puhkeaminen kukkaan 12 tunnin aikana. :)




tiistai 17. kesäkuuta 2014

Taivaallinen puolukka-siemenleipä

Raikkaat puolukkapommit, aromikkaat siemenet, rapea kuori, mehevä sisus. 
Vielä ehdit leipaista juhannusreissulle mukaan!


Muokkasin hieman Maku-lehden (3/2014) puolukka-pellavansiemenruutujen reseptiä. Muutin leivän muotoa ja lisäsin kauraleseitä ja kurpitsansiemeniä. Myös muut aineet olivat vähän "sinnepäin", puolukoitakin käytin reilummin. :)

Leivän paistoaika on yllättävän pitkä ja itse mokasin ottamalla sen liian aikaisin ulos uunista. Lopputulos jäi hieman raa'aksi vaikka palautinkin leivän vielä uuniin. Ei siitä oikein ole enää paluuta, kun moka on tehty. :)


Puolukka-siemenleipä (1 limppu)

5 dl juoksevaa maustamatonta jugurttia (esim. itsetehtyä)
1 pss kuivahiivaa
reilu 1/2 dl pellavansiemeniä
n. 1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
n. 5,5 dl vehnäjauhoja
1/4 dl rypsiöljyä
1,5 dl (pakaste)puolukoita

Päälle:
ripaus pellavansiemeniä
kourallinen kurpitsansiemeniä
vettä


Lämmitä jugurtti reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita toisessa astiassa kaikki kuivat aineet keskenään. Aloita n. 3-4 dl vehnäjauhoista, ettet tee vahingossa liian paksua taikinaa. Loput vehnäjauhot lisätään alustuksen aikana.


Lisää lämpimään piimään siirappi, suola ja pellavansiemenet.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet hissukseen alustaen. Lorota joukkoon rypsiöljy. Lisää lipuksi vehnäjauhoja niin paljon, että saat sopivan kiinteän taikinan. 

Ihan viimeiseksi taikinaan lisäätään (jäiset) puolukat. Sekoita taikina hyvin sekaisin.

Voitele leipävuoka rypsiöljyllä ja nostele taikina vuokaan.


Anna leivän kohota liinan alla noin tunnin verran.


Sumuta leipä vedellä. Ripottele pinnalle pellavan- ja kurpitsansiemeniä. Lämmitä uuni 200 asteeseen.



Paista leipää 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia (tai jopa kauemmin).


Nosta valmis leipä liinan alle jäähtymään. Malta odottaa, että se on jäähtynyt. Leikkaa siivuiksi ja nauti rapeasta kuoresta, mehevästä sisuksesta, raikkaista puolukoista ja aromikkaista siemenistä.