torstai 26. kesäkuuta 2014

Raparperi-mansikkabostonkakku

Voi mikä ihana juhannusviikonloppu onkaan takana - ja jo viikon päässä! Saaressa satoi sormenpään kokoisia rakeita ja lämpötila kohosi korkeimmillaan 15 C:n, mutta se ei haitannut. :) Loistava seura, ihana tunnelma ja edessä vaaniva loma kuittasivat kaikki perinteisesti negatiivisina tulkitut seikat.


Ja jes! Olin jo pitkään ajatellut kehitellä raparperi-mansikkabostonkakulle toimivan reseptin. Ja tämähän toimi heti ekalla kerralla. Eniten minua huolestutti ulkoasu ja täytteiden kosteus, mutta ongelmia ei ilmennyt. Tuli ns. hyvää ja kaunista. :)


Tältä maistuu kesä.


Muita juhannuksemme herkkuja olivat mm. maailman parhaat fish tacot, eli Nicaraguan matkamme lämpimin ja kesäisin ruokamuisto. 


Ja miten kaunis kattaus syntyikään nappaamalla sydämensä kyllyydestä kukkivasta luonnosta muutama pelto-orvokki lasiin.


Mikä parasta, tuore ja tuoksuva pulla lämmittää ihmisten mielet huolimatta siitä, miltä ulkona näyttää. :)


Raparperi-mansikkabostonkakku (1 kakku + pellillinen pullia)

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 muna
1,5 dl sokeria
150 g voita tai margariinia
n. 14 dl vehnäjauhoja

vajaa 1 l raparperinpalasia (tuoreita tai pakastettuja)
n. 1,5 - 2 dl mansikkahilloa
n. 2 rkl sokeria

pari ruokalusikallista perunajauhoja

1 muna tai keltuainen voiteluun
raesokeria


Tee ensin taikina.

Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita keskenään maito, suola, kardemumma, sokeri ja muna.

Sekoita hiiva n. 1 dl vehnäjauhoja. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan.

Alusta loput jauhot hissukseen. Vaivaa taikinaa kunnolla, ainakin 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin. Jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa lisää myös pehmennyt voi palasina. Lisää loput jauhot, jotta saa taikinasta käsiteltävän paksuista. Vaivaa.

(On parempi tehdä taikinasta aivan pienen aavistuksen paksumpaa, sillä täytteet ovat aika kosteat. Muuten käsittely käy hankalaksi.)

Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.

Jos käytät pakastettuja raparpereja, sulata ne ja purista ylimääräiset nesteet pois.


Kun taikina on kohonnut, kumoa siitä reilu puolet jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina levyksi.
Levitä taikinalle mansikkahillo. Ripottele päälle raparperit ja hieman sokeria. Ripottele myös n. ruokalusikallinen perunajauhoja.

Rullaa taikina tiukasti kääryleeksi. Leikkaa kääryleestä n. 4 - 5 cm paksuja paloja.


Voitele ja jauhota vuoka. Jauhotin ensin vehnäjauhoilla ja toisen kerroksen perunajauhoilla. Perunajauhot siis imevät itseensä täytteestä tursuavan kosteuden.


Nostele pullapalat leikkauspinta ylöspäin vuokaan. Toimi nopeasti, sillä toivottavasti taikinasi ja täytteesi on mehevän löysää, mutta silti käsiteltävää. :)

Palojen ei tarvitse olla aivan vieri-vieressä, mutta siten, että ne saavat tukea toisistaan.


Voitele bostonkakku munalla tai keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 30 - 35 minuuttia. Anna valmiin kakun jäähtyä vuoassa ennen irrottamista.

Tee lopusta taikinasta vaikka pullia samalla täytteellä tai tavallisia korvapuusteja. :)


Loppukevennyksenä erään uskomattoman kauniin pionin puhkeaminen kukkaan 12 tunnin aikana. :)




2 kommenttia:

  1. Aivan ihanat pionikuvat! Huomenna leivon bostonkakun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja aivan ihana viesti! :) Tavoite saavutettu, jos saan jauhotsormet syyhyämään.

      Poista