keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Raparperichutney suolaiselle ja makealle

Raparperiteemalla mennään. :) Varmasti vielä pitkään, bare with me.

Olen pyöräytellyt raparperichutneytä jo vuosia ja testaillut erilaisia mausteita aina valkosipulista, pippuriin ja vaniljaan. Nämä kaksi yhdistelmää ovat toimineet parhaiten, ja ovatkin nousseet keittiössäni klassikon asemaan.


Inkivääri-valkosipulichutneytä käytän ylivoimaisesti eniten kanan kaverina. On ihana yhdistelmä paistaa maustamaton, mehevä kanapihvi, tarjota sen kera couscousia, rapsakkaa salaattia, yrttejä ja raparperichutneytä. Mutta oikeastaan raikas ja pikantti chutney sopii minkä tahansa grilliruoan pariksi. Tai vaikka uusien perunoiden ja tuoreen ahvenen. :)

Makea chutney taas sopii erinomaisesti yhteen vaniljajäätelön kanssa, lettujen kaveriksi, piiraisiin tai ihan sellaisenaan purkista syötynä (kyllä, tätäkin tulee harrastettua).



Mietin hillon ja chutneyn eroa... Gastronomian sanakirja määrittelee chutneyn näin:
"Intialaisperäinen, brittiläistynyt lähes sosemainen pikkelssi tai maustekastike, jossa hienonnettuja vihanneksia, hedelmiä, viinietikkaa, sokeria, mausteita, sokeria ja suolaa.  Käytetään mausteena ja lisäkkeenä. - - "

Juu, eli ero hilloon on siis selvä: viinietikka. Koska mielestäni esim. porkkana- tai tomaattihillokin on hilloa, ja mansikkahillon voi maustaa esim. vaniljalla tai kardemummalla, jää ainoaksi erottavaksi tekijäksi etikka.


Inkivääri-valkosipuli-raparperichutney (n. 3 - 4 pientä purkkia)

reilu 1 l raparperia
3 punasipulia tai 2 tavalllista sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1 kuiva chilipalko (tai tuore chili tai chilijauhetta)
2-3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1,5 dl sokeria
1/2 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl vettä
2 tl suolaa


Pilko raparperi ja sipulit. Sipulit voit pilkkoa aika pieneksi, raparperi mussaantuu keitellessä.

Mittaa kaikki aineet kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä noin tunnin verran.

Annostele chutney desinfioituihin, ilmatiiviisiin purkkeihin. Säilytä viileässä.


Makea kardemumma-raparperichutney (1 iso purkki)

1 l pilkottua tuoretta raparperia
2 sipulia
3 dl sokeria
n. 1 tl mustapippuria myllystä
1,5 tl kardemummaa
(1 tl kanelia)
2 rkl väkiviinaetikkaa
vajaa 1 dl vettä


Pilko raparperi ja sipulit. Sipulit voit pilkkoa aika pieneksi, raparperi mussaantuu keitellessä.

Mittaa kaikki aineet kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä n. 40 minuuttia.

Annostele chutney desinfioituihin, ilmatiiviisiin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti