torstai 22. lokakuuta 2020

Raikas porkkana-britakakku

Juhlimme äitini synttäreitä viikonloppuna. Sesonki suorastaan vaati porkkanakakkua, ja koska juhlakalu on marengin suuri ystävä, valikoitui kakuksi ihana porkkana-britakakku. Voi että oli hyvää!

Elämän kiireiden vietyä mennessään, blogini on muuttunut hyvien reseptien varastoksi ja keinoksi jakaa niitä läheisille ja muillekin. 

Näin ollen  kuvatkin ovat kännykällä otettuja, enkä välttämättä panosta aina esillepanoon. :) Esimerkiksi tällä kertaa tämä superherkullinen porkkana-britakakku valmistui nopeasti ja kulki juhlapaikalle varsin vauhdikkaasti, enkä remonttihommien keskellä ehtinyt tehdä koristeita niin hyvin, kuin olisi halunnut. 

Tämän ihanan kakkuohjeen löysin täältä, ja muokkasin omaan makuun sopivammaksi. Raikastin täytteen rahkalla tuorejuuston sijaan. Mielestäni tämä oli oikea valinta, ja kakku pysyi kepeämpänä. 

Porkkana-britakakku

100 g margariinia
1,3 dl sokeria
4 keltuaista
2,75 dl porkkanaraastetta
2,6 dl vehnäjauhoja
1,3 tl leivinjauhetta
1,3 tl kanelia
1,3 tl kardemummaa
1,3 tl inkivääriä
1,3 tl vaniljasokeria

4 valkuaista
2 dl sokeria

Täyte/kuorrute:
250 g maitorahkaa
2,5 dl vispikermaa
makusi mukaan sokeria
1 sitruunan raastettu kuori (tai 1/2 sitruunan, oman maun mukaan)

Koristeet:
1 porkkana
1/4 tl suolaa
1 rkl sokeria

Tai: paahdettuja kookoslastuja, strösseleitä, sokeroitua sitruunan kuorta...


Vaahdota margariinin ja sokeri. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Kuori ja raasta porkkanat.

Lisää keltuaiset yksi kerrallaan.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan siivilän läpi. Lisää vielä porkkanaraaste.

Voitele kahden vuoan (max 24 cm halkaisija) reunat ja viritä pohjalle leivinpaperi.

Levitä taikina vuokien pohjille.

Tee marenki vaahdottamalla valkuaiset ja lisää sokeri hissukseen vatkauksen aikana.

Levitä marenki taikinan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.
Anna jäähtyä vuoissaan.

Alkuperäisen ohjeen porkkanakoristeet, joita en ehtinyt tehdä tällä kertaa:
Tee porkkanakoristeet. Vuole porkkanasta kuorimaveitsellä ohuita lastuja. Laita ne kulhoon suolan kanssa ja anna seistä hetki, että porkkanoista lähtee nestettä. Puristele ja kuivaa lastut hyvin. Pyörittele ne sokerissa ja kuivaa 175-asteisessa uunissa 10-15 min.


Vaahdota vispikerma, lisää rahka ja makusi mukaan sokeria, sekä sitruunankuoriraaste.
Kokoa kakku ja koristele porkkanalastuilla tai muilla haluamillasi koristeilla.

sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Ihanat omenakeksit

Meidän ihanat naapurit antoivat meille valtavan sadon omenoita. Nyt on viimeisetkin lopulta popsittu, mutta 

Teimme lasten kanssa omenoista kaikkea; pullaa, keittoa, piirakoita... Ja näitä sairaan hyviä omenakeksejä. :D Resepti on yksinkertaisin ikinä, mutta voi että oli hyviä.
Löysin reseptin jostain netin syövereistä, ja muokkasin sitä vähän.

En ottanut edes kunnollista kuvaa, koska en olettanut näiden olevan niin hyviä. :D Minun ikisuosikkini on aiemmin ollut puolukka-omenakeksit, mutta nämä taisivat jopa voittaa.



Ihanat omenakeksit
 

100 g margariinia

2 d kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1,5 tl kanelia

1 tl leivinjauhetta

(1/2 tl kardemummaa)

2-3 dl omenaraastetta (reilumpi parempi).


Sulata maragriini. Lisää kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi.

Nosta nokareita pellille ja jätä tilaa kohoamiselle / leviämiselle.

Paista 200 -asteisessa uunissa n. 10 min.

sunnuntai 23. elokuuta 2020

Suklaanystävän minikakku / Chocolate lover's mini cake

Mikä ihana suklaakakku! Valmistuu ilman uunia ja tosi nopeilla työvaiheilla. Pitää vain muistaa varata aikaa jäähdyttelyyn eri vaiheiden välissä.

Tein tämän miehelleni synttärikakuksi - hän on suuri suklaan ystävä, ja tässä sitä piisaa. Kakku on tosi makea ja täyteläinen. Aika ihana. :)

Voit tehdä tämän pieneksi kakuksi tai vaikka vähän isompaan vuokaan, ja leikata ruuduiksi.

Ja tästä saat helposti gluteenittoman version, kun käytät gluteenittomia keksejä. :)

Resepti on jostain suklaisesta keittokirjasta taltioitunut - valitettavasti kreditsit ei nyt mene tekijälle, kun en muista alkuperää. :)

Oikasin hieman, ja tein nopeamman vaniljakastikkeen valmiista jauheesta. Mukana on myös alkuperäinen resepti, jota täytyy muistaa kokeilla ensi kerralla.

 Suklaanystävän minikakku / Chocolate lover's mini cake (6-10:lle)


100g voita 

0,75 dl sokeria

100g tummaa suklaata

0,5 dl kaakaojauhetta

1 vaahdotettu kananmuna

200 g keksejä murskattuna (käytin itse minttusuklaakeksejä)

1 dl kookoshiutaleita

50 g rouhittuja suolapähkinöitä


Vaniljakerros (helppo):

1 pss vaniljakastikeaineksia

2 dl maitoa


Vaihtoehtoinen vaniljakerros (hieman työläämpi):

50 g voita

4 dl tomusokeria

0,5 dl vaniljakastikejauhetta

0,5 dl kylmää vettä


Suklaakerros

80 g tummaa suklaata

50 g voita

1 dl tomusokeria


Sulata pohjakerroksen voi, sokeri ja suklaa kattilassa.

Lisää vatkattu muna hyvin sekoittaen. Jäähdytä hieman ja lisää sitten muut aineet.


Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (17cm minulla).

Laita jääkaappiin noin tunniksi.


Tee vaniljakerros joko pussin ohjeen mukaan, tai jos teet työläämmän version vatkaamalla kaikki ainekset keskenään. Levitä vaniljakerros pohjan päälle ja nosta jääkaappiin.


Sulata kuorrutekerroksen ainekset kattilassa. Lisää tumusokeri ja sekoita tasaiseksi. 

Anna jäähtyä ihan vähän, ja levitä sitten kakun päälle. Nosta jääkaappiin vielä 30min - 1 h.


Leikkaa paloiksi ja tarjoa.

Shakshuka vol 2

Shakshuka - aamupala- ja brunssiruokien aatelia. Mmm...
Tällä kertaa tuli erityisen hyvää. :)


Shakshuka

1 iso sipuli (1 big onion)
1/2 paprika (half a red bell pepper)
loraus öljyä (a bit of oil)
1 tl jauhettua korianteria (1 tsp coriander powder)
1 tl paprikajauhetta (1 tsp paprika powder)
1/2 tl juustokuminaa (1 tsp cumin)
1/4 - 1/2 tl chiliä (chili powder)
500 g tomaattimurskaa (crushed tomatoes)
1 tlk (230 g) valmiita kikherneitä (ready chickpeas)
noin 1/2 tl suolaa (salt)
mustapippuria (black pepper)
n. 2 dl haluamaasi voimakasta juustoraastetta (grated cheese of your liking, I prefer a strong flavor)
paljon (mielellään tuoreita) yrttejä; oreganoa, basilikaa... (a lot of fresh herbs, e.g. oregano, basil...)
4 munaa (4 eggs)

Pilko sipuli ja paprika. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota kasviksia pari minuuttia.

Lisää mausteet ja sekoittele pannulla minuutin verran. Lisää tomaattimurka ja valutetut kikherneet.
Anna porista muutama minuutti.

Mausta suolalla ja mustapippurilla, sekä lämmitystä kestävillä tuoreilla yrteillä (esim. oreganolla, mutta ei basilikalla).

Ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Riko päälle myös munat.
Lämmitä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes juusto sulaa ja munat hyytyvät. Ripottele vielä yrttejä päälle.

Tarjoa lämpimänä esim. tuoreen pitaleivän tai sämpyölöiden kanssa.

keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Kardemummakierteet / Cardamom swirls


Ruotsin (vai Tanskan?) lahja maailmalle - kardemummakierteet.
Jopa parempia kuin korvapuustit - eittämättä runsaan kardemumman ja voin ansiosta. :)

Nämä katsoivat meillä hetkessä. Jopa ei-niin-pullista välittävä veljeni popsi kaksi suorilta käsin.

Kardemummakierteet

5 dl maitoa (milk)
1 tl suolaa (1 tsp salt)
1,2 dl sokeria (sugar)
2 rkl kardemummaa (2 tbs cardamom)
1 muna (egg)
2 pss kuivahiivaa (22 g dry yeast)
150 g voita tai margariinia (butter or margarine)
n. 14 dl vehnäjauhoja (wheat flour)

150 g voita (butter)
1 dl sokeria (sugar)
2 rkl kardemummaa (2 tbs cardamom)

1 muna (egg)
sokeria (sugar)


Tee pullataikina normaalisti.
Lämmitä maito reiluun kädenlämpöön. Yhdistä maito, sokeri, suola, kardemumma ja muna.

Lisää n. 2 dl jauhoja ja kuicvahivat. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa sekoitellen ja alustaen.

Loppuvaiheessa lisää myös palasteltu voi / margariini. Lisää loput jauhot.

Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Anna kohota noin tunnin liinan alla.


Tee täyte sekoittamalla keskenään pehmeä voi ja kardemumma. (Saat hyvän ja pehmeän seoksen, kun sekoitat yleiskoneella tai vatkaimella.)

Kumoa puolet taikinasta pöydälle ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet täytteestä ja taittele taikina kolmeen kerrokseen. Kaulitse vielä vähän ohuemmaksi ja leikkaa taikinasta n. 2 cm leveitä soiroja. Mitä kapeampia ja pidempiä soiroja teet, sitä sykkyräisempi on pulla.

Pyöräytä kukin soiro kierteelle ja sykerrä solmuksi / rullaksi haluamasi mallin mukaan.

Nosta pullat pellille kohomaan vielä n. 20-30 minuutiksi.

Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle vähän sokeria.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia.